3 çıkışlı internet kablosu nedir?

Haistoru

Zeptopat
Daha fazla  
WhatsApp Görsel 2025-08-27 saat 16.34.06_a28e18ab.jpg

Baktım ama bir türlü fiber mi yoksa Hiper mi başka bir şey mi bulamadım. İlk defa görüyorum ve sokağa baktığımda o büyük turuncu kabloyu göremedim ve saha dolabı da yoktu ancak Türk Telekom'un haritasında HiperNet olarak gözüküyordu.

Eki Görüntüle 2563864

Baktım ama bir türlü fiber mi yoksa Hiper mi başka bir şey mi bulamadım. İlk defa görüyorum ve sokağa baktığımda o büyük turuncu kabloyu göremedim ve saha dolabı da yoktu ancak Türk Telekom'un haritasında HiperNet olarak gözüküyordu.
Bu bir havai fiber kablo. Üzerinde "Alfafonet SM G657" yazıyor. Alfafonet üretici firmanın ismi, SM single mode ifadesinin kısaltması, G657 ise bir standart. Şuradan daha detaylı bilgi alabilirsiniz:

Havai fiber sıkça kullanılan bir yöntem. Yerin altından değil üstünden ilerletilen bir rotaya dayanır.
Bunu takip ettiğinizde muhtemelen şuna benzer bir dış mekan fiber dağıtım kutusuyla karşılaşacaksınız:
Dış Mekan Dağıtım Kutusu.jpeg

Görüldüğü gibi kalın bir turuncu kablo giriyor, birçok ince siyah kablo çıkıyor. O siyah kablolar da havai fiber kablolar ve çeşitli binalara dağıtılıyor.
İlla kalın turuncu kablo olmasına da gerek yok, yine siyah veya gri kablo da kullanılabilir. O esnada envanterde hangi malzeme varsa o kullanılır yani.
Kablonun kalınlığı, rengi bir kafanızı karıştırmasın; bunların hepsi fiber kablodur.

Sizin fotoğrafını attığınız kablo nereye gidiyor? Sizin binanıza mı çekildi? Yeni çekildiyse altyapı sorgu sonucunda henüz fiber görünmemesi normaldir aktivasyon sağlanmamış olabilir daha.

Şu an VDSL2 üzerinden hizmet alıyorum. Modem değerlerim ulaşılabilir hızda maksimum 62 Mbps gösteriyor. 75 Mbps pakete geçtiğimde sürekli kopmalar ve hız düşmeleri yaşadım, müşteri hizmetleri altyapımın en fazla 50 Mbps desteklediğini söyledi. Şu anda da hızım gün içinde 5 Mbps’ten 30’a, oradan 2 Mbps’ye kadar sürekli oynuyor.

Bölgeye yeni bir fiber kablo çekildi. Bu kablo binaların köşelerinde açık şekilde duruyor ve ileride dağıtıcı kutular konulacağını düşünüyorum. Benim evim ile kablonun geçtiği yer yaklaşık 200–250 metre mesafede. Eğer bu kablolar aktif edilirse, mevcut bakır altyapı yerine doğrudan fiberden hizmet alabilir miyim? Böyle bir durumda gerçekten 1 Gbps hızlara ulaşmam mümkün olur mu?

Kusura bakmayın,Erişim engeli yemiştim.

Şu an VDSL2 üzerinden hizmet alıyorum. Modem değerlerim ulaşılabilir hızda maksimum 62 Mbps gösteriyor. 75 Mbps pakete geçtiğimde sürekli kopmalar ve hız düşmeleri yaşadım, müşteri hizmetleri altyapımın en fazla 50 Mbps desteklediğini söyledi. Şu anda da hızım gün içinde 5 Mbps’ten 30’a, oradan 2 Mbps’ye kadar sürekli oynuyor.

Bölgeye yeni bir fiber kablo çekildi. Bu kablo binaların köşelerinde açık şekilde duruyor ve ileride dağıtıcı kutular konulacağını düşünüyorum. Benim evim ile kablonun geçtiği yer yaklaşık 200–250 metre mesafede. Eğer bu kablolar aktif edilirse, mevcut bakır altyapı yerine doğrudan fiberden hizmet alabilir miyim? Böyle bir durumda gerçekten 1 Gbps hızlara ulaşmam mümkün olur mu?

Kusura bakmayın,Erişim engeli yemiştim.
Binanız için bir fiber projesi varsa size de fiber kablo çekilir ve bir süre sonra altyapı aktif edilir. O zaman 1 Gbps'e kadar hız alabilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı