32 GB RAM boşta %48 kullanıyor

Sistemde görüldüğü üzere HP'ye ait birçok servis ve uygulama çalışıyor. Windows tek başına 5-7 GB arası ram harcar. Servisleri hazıda bekletmeyi tetikleyen uygulamalar olabilir. Örneğin Asus tarafında Armoury Crate bir çok uygulamayı da hazırda bekletiyor. Windows'u kendiniz mi kurdunuz yoksa ilk servis kurulum mu?
 
Dizüstü zorunlu tutmuyorsa ve lazım değilse HP ait uygulamalar kaldırılabilir.

Nvidia sürücüsü bağlantıdaki yazılım ile yükleyebilirsiniz. Gereksiz veri çeken hizmetleri yüklemez. Sorunlu bilinen Nvidia ayarlarını devre dışı bırakır. GeForce Experience gibi garip kaynak tüketmez ve güncellemeyi çok daha hızlı bir şekilde size bildirir.

Yorumda bilgisayar yükleme ve otomatik güncelleme ayarını da göstermiştim. NvCleanstall bilgisayar yükleyin ve o ayarı açın. Güncelleme gelince bildirim olarak sizi uyaracaktır.

GeForce Experience video çekmek dışında bir işe yaramadığını söyleyebilirim. Oyunlar için optimizasyon denilen sistem genellikle bilgisayarın desteklediği en yüksek ayarı açmaya yarıyor. Harici bir ayar dosyası uyguladığından, bazı oyunlarda dosyaları bozma ihtimali de var. Zaten her oyun bu sisteme giriş dahi yapmıyor. Yani öylesine çıkarılmış, denetlenmeyen ve amaçsız bir sistem. Oyunları hızlandırıyoruz diye uydurulan IOBit Game Booster benzeri yazılımları gibi bir şey.

Yani ya kaldırın veya arka planda otomatik çalışmasını, otomatik güncelleme yapmasını falan kapatın.

Defender yerine hem daha iyi güvenlik hem de sistemde daha az kaynak kullanan alternatif bir antivirüs tercih edilebilir. Norton veya Kaspersky ürünlerinin standart sürümleri yeterlidir.

Ek olarak küçük bir tavsiye Norton 360 alırsanız tarayıcı uzantısı yerine Microsoft Defender veya TraiffcLight kullanılabilir. Norton tarayıcı uzantısı yüksek kaynak tükettiğinden, uygulamanın düşük kaynak tüketmesinin avantajını yok ediyor. Bu uzantılar da güvenlik için yeterlidir. Zaten Norton herhangi bir zararlı ağ bağlantısı veya indirmeyi algılayıp tarayıcı dışında taşmasını önleyecektir.

Edge kullanıyorsanız böyle uzantılar ihtiyacınız yok. Edge koruma ayarı gayet iyi. Diğer tarayıcılar güvenlik ayarı dışında antivirüs uzantılarına ihtiyaç duyuyor.

Kaspersky tarafında ise tarayıcı uzantısını hiç yüklemeyin. Reklam, izleyici engelleme ve banka işlemleri için özellikle sunuyor. Kaspersky güvenlik seçeneklerini uzantıdan bağımsız tarayıcıya arka planda bir işlem ekleyerek sağlıyor. Burada banka için uygulama lazım gibi gözükse de kendi korumasını içeren ve diğer uzantıları devre dışı bırakan harici bir pencerede açar. İnternet üzerinden alışveriş yaparken en ideali sanal kart kullanmaktır.

Bunun dışında Opera için önerdiğim ayarlar eski gözükse bile arayüzleri aynı. O ayarları GX olsa bile uygulayın. Önerdiğim uzantılardan da Ublock Origin yükleyin.

Bunun dışında aklıma bir iyileştirme gelmedi. Belki bağlantıda önerilen genel yöntemleri tekrar gözden geçirmeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca 3-6 ayda bir genel güncelleme kontrolleri yapın.

İnce ayarla Windows'un kaynak tüketimini 2-3 GB düşürebilirsiniz. Ortalama 3-4 GB tüketir. Windows dışında çalışan HP, Nvidia vb. hizmetler ise sizin kontrolünüzde.

Bir de uzun süre sistem açık kalınca, bazı Windows işlemleri bellekleri sıfırlayamadığından şişer. Sistemi ben de çoğu zaman açık bırakıyorum. Ama bilgisayarın başına geçmeden bir kere yeniden başlatıyorum. Yeniden başlatınca tüm Windows işlemleri belleği temizlediğinden, kaynak tüketiminde %-10 civarı bir kazanç sağlarsınız. Bazen bu işlemler sorun yaşayıp bellek sızıntısı da yaşayabiliyor. Bu sorunları da yeniden başlatma çözecektir. Bunu da unutmayın.
 
Son düzenleme:
Dostlar gereksiz uygulamaları başlatma ayarlarından kapattım %15 lere düştü yardım etmeye çalışan herkese teşekkürler. Bu kadar etkileyeceklerini bilmiyordum.
HP'nin uygulamlaarı çok gereksiz,hatta trojan içerdiğine dair bilgiler dolaşıyordu ortalıklarda. Birşey olmasından korkmasam tüm HP uygulamalarını Bilgisayarımdan kaldıracağım.
 
Hocam bütün bunlara ek olarak, eğer Microsoft Edge kullanmıyorsanız, ayarlar kısmına girip başlangıç desteğini kapalı konuma getirin. Arka planda çalışmaya devam et tikini de kaldırın. Bunlar da biraz etki eder.
 
İlginç bir matematik. Tam tersi oran yüzdesel olarak azalacaktır. Örneğin boşta 8GB ram kullanımı 16GB de %50, 128GB da ~%6.5 civarıdır.
Yüzdesel olarak değil, miktarı kastetmiş.

Bu arada cidden kullanım fazla, gerçi sorunu çözmüşsünüz ama background task host nedir, onu genişletin

Subsystem linux, android, defender application guard, ya da herhangi bir sanal makine kullanıyor musunuz?
 
Windows boş RAM'in bir kısmını cache için kullanıyor RAM'in ne kadar fazla olursa o kadar cache kullanır RAM kullanım artarsa cachenin bir kısmı yer açmak için siliniyor
 

Geri
Yukarı