70TH GP

Katılım
19 Eylül 2015
Mesajlar
48.750
Makaleler
12
Çözümler
47
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Silverstone pistinde yapılan ikinci yarışa F1'in 70. yılı ithafen bu isim verildi.

İlk yarış kadar sıkıcı olmasa da yine benim açımdan zevkli bir yarış değildi. Bu sene ilk defa Mercedes'ten başka bir takımın galibiyeti alması sevindirici ve sürpriz oldu bu sonuç.

1) Verstappen
2) Hamilton
3) Bottas
4) Leclerc
5) Albon
6) Stroll
7) Hulkenberg
8) Ocon
9) Norris
10) Kyvat
11) Gasly
12) Vettel
13) Sainz
14) Riccardo
15) Raikkonen
16) Grosjean
17) Giovinazzi
18) Russell
19) Latifi
20)Magnussen(DNF)

Verstappen doğru strateji ve lastik avantajıyla beraber, hatasız bir sürüş gerçekleştirerek sürpriz şekilde galibiyete uzanmayı başardı. Mercedesler beklenmedik şekilde lastik sorunu yaşayınca Verstappen için fırsat doğdu o da bunu iyi değerlendirdi.

Bottas, Hamilton'a göre iyi bir yarış çıkarıyordu, sonlara doğru daha geç pite giren ve yeni lastiklere sahip olan Hamilton'a geçilmekten kurtulamadı, poleden başlayıp 3. sırada bitirmek Bottas için iyi olmadı. Hamilton son 7-8 tur kala Verstappen'in 8-9 saniye önündeydi Mercedes'in Hamilton'u o lastiklerle finişe kadar götürmesini bekliyordum böyle bir strateji yapabilirdiler bana göre, lastik patlamaktan korkuttukları için herhalde böyle bir risk almadılar. Sonuç olarak Hamilton, Bottas'ı geçerek aradaki puan farkını biraz daha da açtı, kötü bir yarış geçirmesine rağmen Bottas'ın önünde bitirdi.

Ferrarilere gelelim Leclerc için iki Silverstone yarışı çok iyi geçti, geçen hafta beklenmedik şekilde podyum aldı. Bugün de aracın performansının üstüne çıktı, tek bir pit stopla, harika lastik yönetimi ve tempoyla çok çok büyük bir iş yaptı altındaki araca rağmen, Leclerc'i tebrik etmek lazım, buna iyi araç veremeyen Ferrari utansın. Silverstone de Leclerc, Vettel'i denize döktü adeta.

Vettel'e gelirsek geçen hafta sorunlarla boğuştu, o yüzden pek bir şey demek doğru değildi. Lakin bugün aynı şeyleri söylemek mümkün değil, startta kendi kendine yine spin attı ve daha ilk turda son sıraya düştü, bu hatayı yapmasa yarıştan puan alırdı, Leclerc kadar iyi bir sonuç alma şansı vardı, ilk 10 sırada başlayanlarda orta hamur, Vettel de sert lastik vardı, avantajını kullanamadı Vettel.

Mclaren için iyi bir hafta sonu olmadı. Sainz kötü bir performans sergiledi, Norris'in temposu da iyi değildi diğer yarışlara göre.

Renault yine bir kez daha Ocon ile 8. sırayı aldı, bu sene 8. sırayı işgal etmişler. Ocon yediği ceza ile beraber yarışa 14. sıradan başlayıp puan aldı, iyi yarış çıkardı. Riccardo dün sıralamalarda harikalar yarattı, ancak yarışta spin atıp gerilere düştü.

Racing Point sıralama hızını yarışa taşıyamadı. Hulkenberg uzun süre yarışı 5. sırada götürdü, takım hangi mantıkla son turlarda Hullkenberg'i pite çağırdı anlamadım, pite geldikten sonra Albon ve Stroll'un gerisine düştü. Gayet iyi bir yarış çıkarıyordu HULK, dün sürpriz şekilde sıralamalarda 3. sırayı alsa da yarışta podyuma çıkması çok zor, hem Verstappen'in lastik avantajı vardı, hem de yarış temposunda Redbull, Racing Point'ten daha iyi. Sonuç olarak RP için kötü bir hafta sonu olmadı.

Gasly dün sıralamaların başka yıldızlarından biriydi ancak bugün yarışta kötüydü, sıralama hızını yarışa taşıyamadı. Gasly son zamanlarda Kyvat'ı çok rahat yeniyordu, Kyvat kötü performans sergiliyordu, bugün Kyvat takımına tek puanı getirdi.

Albon geçen haftaya göre daha iyi bir yarış çıkardı, bana göre performansı hala çok yetersiz.
 
Hulkenberg son anlarda lastikte titreşim sorunu yaşadığı için pite girdi, performansı çok iyiydi. Sainz'a yazık oldu asıl geçen hafta 4. sırayı elde edecekken son turda lastiği patladı, dün de pit hatası yüzünden büyük zaman kaybetti yoksa yarışı 5-6. sırada bitirecekti.
 
Sonunda Mercedes'in kazanamadığı bir yarış diye sevinsem mi yoksa gene podyumda 2 yer kaptılar diye üzülsem mi bilemedim. Şu anda sürdüğü araba nedeniyle çok sırıtmıyor olabilir ama Hamilton da yavaş yavaş tempo kaybetmeye başlamış sanırım.

Verstappen ve Leclerc'i gördükçe gelecekteki rekabete olan umudum artıyor. İkisi de araçlarının kapasitesinin üstüne çıkıyorlar. Aynı düzeyde yeteneğe ve farklı mental yapıya sahip 2 ayrı sürücü, umarım gelecekte eşit düzeydeki 2 araçla şampiyonluk için yarışırlar. Lando ve Russell onların seviyesinde mi emin değilim ama özellikle Lando'nun istikrar kazanması lazım.

Vettel'i es geçiyorum zaten malum sayfalarda benim yerime sayfalarca laf edilmiş. Gene de geriye düşmesine rağmen yukarı tırmanma çabası iyiydi. Takım ile arasındaki gerginlikte haklılık payı ne kadar var bilmiyorum ama İspanya'da da spin atarsa tahminim doğru çıkacak gibi görünüyor. :D
 
Şu anda sürdüğü araba nedeniyle çok sırıtmıyor olabilir ama Hamilton da yavaş yavaş tempo kaybetmeye başlamış sanırım.
Hiç sanmıyorum.

Gene de geriye düşmesine rağmen yukarı tırmanma çabası iyiydi. Takım ile arasındaki gerginlikte haklılık payı ne kadar var bilmiyorum ama İspanya'da da spin atarsa tahminim doğru çıkacak gibi görünüyor.
Stratejiye laf etmekte haklı Vettel ama Binotto da haklı, sonuç olarak hata Vettel'in. Aracında şasi sorunu olabilir. Fabrika ayarlarına dönecektir. Leclerc iki Silverstone yarışında Vettel'den çok daha üstündü bunu da görmek gerek. Bu araçla Leclerc'in 2 podyum alması ve bu yarışı da 4. sırada bitirmesi çok büyük iş.
 
Kısa bir değerlendirme yapmak istiyorum. Tek turda Mercedes yine rakipsizdi. Renault ile Ricciardo sürpriz bir şekilde beşinci cepten başladı. Hülkenberg de yarış koltuğunu hak ettiğini gösterdi. Verstappen, RBR'yi olduğundan daha güçlü gösteriyor. Hamilton, gridin en komple pilotu olarak gösterilse de Max'in birkaç senede tecrübesinin de artmasıyla Hamilton konumuna geleceğini düşünüyorum. Albon halen tek turda sıkıntı çekti. Gasly, Toro Rosso'ya düşürülmesinin ardından çok yol katetti. Ferrari, acı verici şekilde yavaş. Sebastian Vettel'e yapılan muamele sinir bozucu.

Gelelim yarışa. Sert lastikle başlamasına rağmen orta hamurla yarışan Mercedes pilotlarını oldukça zorladı. Bunun sebebinin geçen yarışa göre artan hava sıcakları ve minimum basınçları artan lastiklerin olduğunu düşünüyorum. Lastiklerin minimum basıncı artarak araçların yol tutuşu düştü lakin dayanıklılığı bir nebze arttı. Bunun da üstüne RBR stratejistleri olağanüstü kararlar vererek Max'e destek oldular. Bottas, her zamanki gibi tek turda hızlı olup yarışta yokları oynadı. Hamilton, ilk sert lastik stintinde uzun süre devam etmesi "Acaba tek pitstopla mı bitirecek?" dedirtti. Leclerc'e geldiğimizde sessiz sessiz yükseldi. Yarış sonunda neredeyse galibiyeti kazanmış gibi sevinmesi Ferrari'nin durumunu ortaya koyuyor. Albon, tek turun aksine yarış temposunda gayet hızlıydı. Gasly, Albon'a ilk turlarda dayanmasına rağmen lastiğinde oluşan sıkıntıyla geride kaldı. Sıkıntı yaşamasaydı puan alabilirdi. RP ise stratejide çuvalladı, iki pilot da geride kaldı.
 

Geri
Yukarı