Acer Nitro 5 AN515-55 inceleme

Merhaba Technopat sakinleri.
Oyun amaçlı yeni almış olduğum PC'nin hafif detaylı incelemesini yazıyorum. Oyun testleri (basit düzeyde), yapılması gereken testleri ve değişiklikleri gerçekleştirdim.
Öncelikle almış olduğum link: Acer i5 10300H 16GB 512GB SSD GTX1660Ti 15.6" FHD NH.Q7PEY.001 (8500 TL)
  1. Öncelikle sistemde 16 GB RAM vardı 24 GB'ye çıkarttım. 2 adet slot var. Gelen RAM bellek 3200MHz'lik bir RAM bellek. 2 adet 32 GB'lik RAM bellek takarak 64 GB'de yapabilirsiniz. Elimde fazladan 8 GB bulunuyordu bu sebeple 8 GB ekledim. 8+16 olarak gayet sorunsuz çalışmakta.
  2. Içinden WD'nin SSD'si çıktı 2400 MB/s okuma 1700 MB/s yazma hızı bulunmakta. Orta halli bir SSD diyebiliriz. Ayrıca 2 slot daha var. 1 SATA slotu 2 NVMe slotu var toplamda. Hem SATA hem de NVMe slotunada SSD'ler aldım. Sorunsuz bir şekilde çalışmakta. Kutu içeriğinde SATA slot için aparatlarda çıkmakta.
  3. Ekran 178 derece %45 NTSC 144 Hz panel olarak gelmekte. Kullanılan ekranın markası panda. Orta standart bir kalitede. 25 Ms tipik tepkime süresi bulunmakta.
  4. Aza malzeme konusunda bayağı kaliteli duruyor. Kasanın ağırlığı orta standart bir ağırlık. Ekran kolay kolay bükülemez diyebilceğimiz şekilde kalın bir yapıya sahip. Bayağı sert bir plastik kullanıldığını söyleyebilirim.
  5. Ses konusunda Acer'ın diğer serilerindeki gibi Dolby hoparlör yok bu sebeple Dolby hoparlörler kadar yüksek bir kalite beklemeyin. DTS hoparlör kullanılmış. 2 adet hoparlör bulunmakta. DTS yazılımı üzerinden sesde bozulma ya da cızırtı olmadan istediğiniz gibi ayarlama yapabiliyorsunuz. Ses kişiden kişiye kullanımdan kullanıma değişmekte. (DTS X: Ultra yazılımını yüklemesi biraz çetrefilli. Eğer ki yükleyemiyorsanız destek alabilirsiniz.)
  6. USB girişlerinden laptop kapalıyken telefon şarj edebiliyorsunuz. 4 adet USB var. USB'lerden 1 tanesi Type-C. Type-C'ye Hub takıp ek güç gerektirmeden 4 harici HDD'yi de rahat bir şekilde kullanabildim. Type-C çıkışı yeteri kadar güç veriyor. Sizi tatmin edecektir.
  7. Isı konusunda Intel işlemcinin rezilliğini bu laptopta da görebilirsiniz. Oyun oynarken genel olarak 88-93 derece arasında takılıyor işlemci. Ekran kartı ise 75 Derecelerde.
  8. Klavye olarak 4 Bölge RGB aydınlatmalı klavye var. Klasik Nitro ailesi klavyesi. Hissiyatı ve aydınlatması gayet iyi.
  9. Touchpad alt tarafı dokunmatik hissiyati ile çalışan bir yapıya sahip laptoptan laptopa kullanımı değiştiği için kişiye bağlı kullanım zorlukları oluşturabilir. Biraz da büyük bir touchpad olduğunu söyleyebilirim.
  10. Wi-Fi 6 ve Bluetooth 5 bulunmakta. Modemle aramda 2 oda var. 4 diş çekiyor görünüyor. Wi-Fi bağlantı hızı ise 300 Mbit olarak görünmekte. Her türlü iş görür.
  11. Son olarak işlemci leş olduğundan dolayı işlemciye yük binmemesi için harici bir mönitöre bağlanıp oyun oynayın. Ciddi fark yapmakta. En son ekran görüntülerinde bunun kıyaslamasını Valorant oyununda görebilirsiniz.(Laptopdan olup olmadığını görebilmek adına çerçeve ile fotağraflayıp gönderdim.)
  12. Acer Nitro 5 AN515-44 inceleme yapmıştım daha önceden. Orayla kıyaslayarak bu başlığı inceleyebilirsiniz.
Şimdilik incelemelerim ve sonuçlarım bunlar merak ettiklerinizi soru olarak yazabilirsiniz.
Görsel 1-GTX 1660 Ti ekran kartı özellikleri.

1660ti.gif


Görsel 2-dahili grafik kartı özellikleri.

hd grafik.gif


Görsel 3-stress altında değerler (ilk görsel otomatik fan-ikinci görsel Max hız fan)

Ekran Görüntüsü (7).png


Ekran Görüntüsü (8).png


Görsel 4-NVIDIA panelinde ekran kartı özellikleri.

nvidiapanel.png


Görsel 5- RAM okuma testinde sonuç.

Ekran Görüntüsü (9).png


Görsel 6-RAM yazma testinde sonuç.

Ekran Görüntüsü (10).png


Görsel 7-RAM kopyalama testinde sonuç.

Ekran Görüntüsü (11).png


Görsel 8- CPU-Z işlemci bilgileri.

CPU-Z işlemci.PNG


Görsel 9-24 GB RAM takıldığında sistem özellikleri.

Ekran Görüntüsü (12).png


Görsel 10-anakart görüntüsü.

IMG_20211113_211704.jpg


Görsel 11-Wi-Fi modulü ve dahili SSD bağlantı noktası.

IMG_20211113_211649.jpg


Görsel 12-2. SSD ve RAM slotları alanı.

IMG_20211113_2117042.jpg


Görsel 13-kasa üst kapağı ve termal padler.

IMG_20211113_211850.jpg


Görsel 14-batarya ve özellikleri.

IMG_20211113_211704.jpg


Görsel 15-adaptör boyutu.

IMG_20211113_215059.jpg


Görsel 16-adaptör özellikleri.

IMG_20211113_215107.jpg


Görsel 17-laptop üzerindeki etiket içeriği.

IMG_20211113_215132.jpg


Görsel 18-GTX 1660 Ti ve dahili grafik kartı Benchmark testi.

GPU karşılaştırma.PNG


Görsel 19-Cinebench değerleri.(üstte Single Core, altta multi Core)

Ekran Görüntüsü (13).png


Ekran Görüntüsü (14).png


Görsel 20-Harici monitör bağlanıldığında FPS değerleri (Valorant) (Aynı grafik ayarları aynı noktada aynı hedefe bakılarak kıyaslama yapıldı.)

IMG_20211113_205125.jpg


Görsel 20-laptopta FPS değerleri(Valorant)

IMG_20211113_205418.jpg


Görsel 21-Harici monitör bağlanıldığında Benchmark

Ekran Görüntüsü (5).png


Görsel 22-laptopta Benchmark

Ekran Görüntüsü (6).png
 
Son düzenleyen: Moderatör:
@atar1993 Güzel cevaplarınız için teşekkür ederim size birkaç sorum daha var.

- Quick Access uygulamasında bilgisayar kapalıyken USB ile şarj kısmını kapatıyorum ama bu ayar bilgisayarı her açtığımda veya bazen bilgisayarı açtığımda bu ayar tekrar aktif oluyor sizde de aynı mı?

- BIOS'ta şu kırmızı çizgi ile gösterdiğim yerleri sıfırla veya boot ayarları silme yaptım bu bilgisayara donanımsal bir zararı olur mu? Bu USB kendi kendine açılması olunca belki BIOS'da ne var ne yok ayarları sıfırlasam düzelir düşündüm.
1637275013637.png

Şimdi bu attığınıza baktım, ilk aldığımda Acer sürücüsü ile sadece Realtek sürücüyü kurardı diğer sürücüleri kurmazdı ben de bu arkadaş gibi elle Realtek içerisinde kurmuştum ama yine aynı idi. Şimdi formattan sonra Acer Realtek ses sürücü kendisi kuruyor her şeyini ve Store kendisi indiriyordu.
 
Son düzenleme:
Quick Access uygulamasında bilgisayar kapalıyken USB ile şarj kısmını kapatıyorum ama bu ayar bilgisayarı her açtığımda veya bazen bilgisayarı açtığımda bu ayar tekrar aktif oluyor sizde de aynı mı?

Aynı durumu bende yaşıyorum. Sebebini bilmediğim bir durum maalesef.

BIOS'ta şu kırmızı çizgi ile gösterdiğim yerleri sıfırla veya boot ayarları silme yaptım bu bilgisayara donanımsal bir zararı olur mu? Bu USB kendi kendine açılması olunca belki BIOS'da ne var ne yok ayarları sıfırlasam düzelir düşündüm.

Bildiğim kadarıyla bunların donanımsal bir zararı olmaması gerekiyor. Orada yapılan işlemler Secure Boot, TPM ve BIOS için reset atmakta sadece.

Şimdi bu attığınıza baktım, ilk aldığımda Acer sürücüsü ile sadece Realtek sürücüyü kurardı diğer sürücüleri kurmazdı ben de bu arkadaş gibi elle Realtek içerisinde kurmuştum ama yine aynı idi. Şimdi formattan sonra Acer Realtek ses sürücü kendisi kuruyor her şeyini ve Store kendisi indiriyordu.

Windows Update'le inen sürücülerden sonra driverları kurmak gerekiyor. Ses sürücüsünü kurarkende aynı şekilde Windows'dan gelen güncellemeleri yaptıktan sonra kurmak gerekiyor. Windows Update'ten gelen sürücüler global olduğundan bu bilgisayara özel spesific sürücüyü kurmamakta. Bu sebeple bunu yapmak gerekiyor.
 
Windows Update'le inen sürücülerden sonra driverları kurmak gerekiyor. Ses sürücüsünü kurarken de aynı şekilde Windows'dan gelen güncellemeleri yaptıktan sonra kurmak gerekiyor. Windows Update'ten gelen sürücüler global olduğundan bu bilgisayara özel spesifik sürücüyü kurmamakta. Bu sebeple bunu yapmak gerekiyor.
Ben şöyle denemeler yaptım.

1. Windows Update sonrası Acer sitesindeki ses sürücüyü indirip çalıştırdım, öncelikle Windows Update yüklediği sürücüleri kaldırıp yeniden başlatmamı istedi ve yeniden başlattım. Yeniden başlattıktan sonra Realtek sürücü tekrar açılıp kendi dosyaları kurması için onay verdim, başarıyla Realtek ses sürücü ve yazılımları yükledi ve sonda yükleme ekranında Acer DTS gibi şeylerinde yüklendiğini gördüm aslında o arkadaşın anlattığını ses sürücü gerekli bileşenleri kendi kurmuş oltu. Sonra yeniden başlattıktan sonra MC Store sadece DTS:X Ultra yazılımını kurmuştu. DTS:X Ultra yazılımı varken yine oluyordu ama böyle sık sık her müzikte yoktu yine DTS Sound Unbound deneyim demiştim aynı olmuştu.

2. Temiz kurulumdan önce Acer sitesindeki ekran kartı, çipset, Wi-Fi ve Lan sürücü hariç diğer tüm ses sürücü ve uygulamaları USB'e hazırlamıştım. Hariç dediklerimi güncel donanım üreticiden indirip atmıştım böyle driver klasör oluşturup temiz kurulum internete bağlanmadan kurmak için. Neyse temiz kurulumda internete bağlanmadan kurdum sonra güncellemeleri yapıp kullandım yine aynı problemi yaşıyordum.

3. İlk bilgisayarı aldığım zaman baktım DTS:X Ultra kuramıyorum, DTS Sound Unbound kurabilmişim lisans problemi vardı. Acer sitesindeki ses sürücüyü indirmiştim 1. basamakta anlattığım gibi Windows Update kaldırmıştı yeniden başlatıp kurulum başlamıştı ancak bu sefer sadece Realtek ses sürücüyü kurup, ThirdParty klasöründeki Acer DTS sürücüleri kurmamıştı. Bende o bağlantıda attığın arkadaş gibi ThirdParty klasörüne girip kendim sırayla kurmuş sürücüleri ve sonra DTS:X Ultra uygulaması başarıyla kurabilmiştim. Ama yine benzer sorunlarım devam ediyordu.

Kısaca her türlü ses sürücü kurulum denedim ama şu ses azalması, ÇIT-PIT sesler, seslerde bozulmayı çözemedim. Bir de her zaman olmuyor ya düzeldi sanıyorsun ertesi gün yine oluyor. :)

Bildiğim kadarıyla bunların donanımsal bir zararı olmaması gerekiyor. Orada yapılan işlemler Secure Boot, TPM ve BIOS için reset atmakta sadece.
Bu 3 sıfırlama ve TPM temizlemeye yaptıktan sonra birkaç defa masaüstü ekranın ilk açıldığında bilgisayarda Coil Whine benzeri sesler duymuştum tabii kısa süreli 5 saniye şeklinde ses geliyordu klavye ortalarından ama oyunlarda ve yük altında böyle ses gelmiyor. O an sıfırladığı için mi güç değerleri birden güç dengesizliği oldu veya TPM çipi temizlendiği için mi oradan ses geldi anlayamadım.

Aynı durumu ben de yaşıyorum. Sebebini bilmediğim bir durum maalesef.
Çok gıcık durum kablosuz farem oraya bağlı tek olduğu için aktif bilgisayar çalışırken algılıyor farenin pili erken bitiyordu. Hatta bazen bilgisayarın pilini de yiyordu. Şöyle yaparak çözüyorum uzun süreli açmıyor, ayarı kapatınca bilgisayarı yeniden başlatıyorum tekrar Quick Access'i açıyorum baktım açık mı tekrar kapat bilgisayarı kapatım açtım kapalı kaldı sonu.
Söylediğin ses ile ilgili temiz kurulum bağlantısında sırayla yaptım ama bu adam tekrar nasıl Acer DTS sürücüleri kuruyor ki bunu zaten Realtek Setup ile kendisi kuruyor ben de kaldırıp Windows Update yapıp öyle denesem bile. Bir de DTS:X Ultra Setup.APP ile kuramadım elle dosya içinde uygulama kurdum. Normalde kurmuştum Setup_APP ile niye bu sefer silip tekrar o Setup_APP ile kurmadı? DTS:X Ultra yazılımı ondaki gibi hata vermiyor kurdum ama Setup_APP ile MC Store kendi kurulum dosyası ile kurdum.
Yani kendisi deneyin çalıştırın diyen şey ile uygulama sırasında Setup_APP ile kurmadığı için onun deneyip çalıştığı MC Store uygulaması ile kurdum.
Yine "ÇIT-PIT" sesleri var değişmiyor. O adamın sorunu farklı zaten o DTS:X Ultra yazılımı kuramamış ve Sense uygulaması ile müzik ses profilleri değiştirme sorunu olduğunu söylemiş.
 
Son düzenleme:
@atar1993 Hocam rahatsız ediyorum kusura bakmayın. Bende de aynı laptoptan var ve harici ekran almak istiyorum ama DisplayPort çıkışı olmadığından aklım karıştı (Bu konulara çok hakim değilim.). HDMI çıkışından bu laptop için maksimum kaç Hz alabilirim onu sormak için rahatsız ettim. Cevaplarsanız çok sevinirim iyi akşamlar.
 
@atar1993 Hocam rahatsız ediyorum kusura bakmayın. Bende de aynı laptoptan var ve harici ekran almak istiyorum ama DisplayPort çıkışı olmadığından aklım karıştı (Bu konulara çok hakim değilim.). HDMI çıkışından bu laptop için maksimum kaç Hz alabilirim onu sormak için rahatsız ettim. Cevaplarsanız çok sevinirim iyi akşamlar.

HDMI çıkışına monitörü direkt taktığınızda 120 ya da 144 Hz gösteriyor(HDMI 2.0 Destekli kablo ve monitörde). Sonrasında NVIDIA denetim masasında özel çözünürlülük ayarlarından Hz yükseltmesi yapıp kullanabiliyorsunuz. Yaklaşık 2 yıl 165Hz monitörümü bu şekilde kullandım sorunsuz çalıştı.
 
HDMI çıkışına monitörü direkt taktığınızda 120 ya da 144 Hz gösteriyor(HDMI 2.0 Destekli kablo ve monitörde). Sonrasında NVIDIA denetim masasında özel çözünürlülük ayarlarından Hz yükseltmesi yapıp kullanabiliyorsunuz. Yaklaşık 2 yıl 165Hz monitörümü bu şekilde kullandım sorunsuz çalıştı.

Yardımınız için çok teşekkürler hocam.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı