Açıktan 4 yıllık çocuk gelişimi okumak mantıklı mı?

Öncelikle ailenden ayrı yaşarsan konfor alanından çıkmış olursun ve mecburen çok daha aktif olursun, aynı anda okula gidersin, spora gidersin, işe gidersin, arkadaş ortamında bulunursun vs ama evine, yani konfor alanına döndüğünde bu kadar aktif olamazsın. Ben mesela yurtta veya öğrenci evinde hiçbir zaman tam anlamıyla konfor alanında olmadığım için üniversite zamanında aynı anda birçok aktivite yapardım, evime dönünce dışarı markete çıkmaya bile üşenirdim çünkü temelde beyin konforlu alanında yatmak, tembellik yapmak istiyor, bunu hesaba katmak lazım.

Okurken çalışabilmek her bölümde yapılacak iş değil. Devamsızlığı sorun etmeyen veya vizelerinde ortaokul bilgisi, genel kültür bilgisi isteyen bölümleri okuyup çalışmak kolay ama bölüm zorluğu arttıkça çalışmak da zorlanıyor. Benim bir dönem her hafta 3 farklı dersten grupla ödev yapıp sunum yapıp bir de o dandik internet hızlarıyla sisteme yüklemem gerekiyordu, çalışmayı geç bahar şenliklerini bile sadece okul yemekhanesine giderken öylesine bir görüp geçmiştim. Ben çok az çalıştım, çalışacak iş az, öğrenciye iş veren yerler de kafeler, restoranlar, veya anket-broşür dağıtan kişiler oluyor. Hizmet sektörü zordur, daha doğrusu her gün yüzlerce insana buyurun efendim demek - liseden mezun olunca bu tarz bir iş yapmıştım - nefret ettiğim bir iş bu yüzden üniversite de hiç bu işlere girmedim ama kısa süreliğine de olsa anketörlük ve 1-2 ufak tefek gündelik fabrikada yevmiye işine gittim. Bölümüm devamlı bir işte çalışacak kadar rahat değildi, sürekli grup ödevleri, sürekli bir sunum istemeler falan stres yapıyordum.

Aslında benim gördüğüm kadarıyla kolay kolay KYK çıkmayan yok, genelde kalmak istemeyen veya gittiği KYK'yı beğenmeyen kalmıyor. Kaç yıl onca insanla tanıştım, öğrenci klüplerinde takılıp bazılarında yöneticilik yaptım, öğrenci evinde kalıp "KYK çıkmadı" diyeni hatırlamıyorum. Eğer ailenin üzerinde araba, ev falan yoksa KYK geliyor, hatta bizde araba da ev de vardı yine de geldi.

Para kazanma konusunda okurken çalışmaktan ziyade yaz döneminde çalışıp 2, 5-3 ayda kazanabildiğin kadar parayı kazanmak, bu parayla da artık duruma göre belki de 1 yıl geçinmek en mantıklı olanı. Öğrencinin yaz döneminde iş bulması da zor ama bazı fabrikalar, özellikle de gıda depoları- fabrikaları yazın iş arttığı için bol bol dönemlik eleman alıyor. İş ağır olsa da hizmet sektöründe insanlarla diyaloga girip kafan yorulacağına bu depoda vücudun yoruluyor, kafan dinç kalıyor ve para sorunu da olmuyor hatta dayanırsan bir de mesai yapılırsa işte o çok iyi oluyor. Ben yaz dönemlerinde böyle birkaç fabrika belirlemiştim, gidiyordum, bazılarında mecbur mesaiye bırakıyorlardı, günlük 5-6 saat ek mesai yapıyorduk ve 2 asgari ücret tutarında maaş geliyordu. Hayatın kalmıyor, sabahın köründe evden çıkıp gece yarısı gelip birkaç saat uykuyla yine gidiyorsun, aynı döngü devam ediyor ama zaten dönemlik bir durum, o paraları okul açılınca rahat rahat yemenin zevki hiçbir yerde yok :)

Part time işler biraz avantajsız oluyor. O iş yerine gitmek için yine zaman ayırıp yola çıkıyorsun, cebinden para verip yemek yiyorsun, o kadar para harcayıp vakit harcıyorsun, 3-4 saat daha çalışsan tam maaş alacaksın ama erken çıkıp yarım maaş alıyorsun. Kariyer net tarzı uygulamalara da zerre güvenme, ben öğrenciliğe başlayıp ilk 2 yaz döneminde Full bu sitelerden yüzlerce forum doldurdum, bir Allah'ın kulu da arayıp işe çağırmadı. Online başvuruları kimse tınlamıyor, bizzat arayıp sen kovalayacaksın. Mesela Google mapsden rastgele fabrika, depo gibi terimlerle fabrikaları bul, telefonunu ara, iş için aradığını, yaşını söyle, böyle iş bulmak çok daha garanti. Dönemlik çalıştığım fabrikalarda hepsinde de öncelikle orada çalışan ustalar yakınlarını getirmeye çalışırdı ama olur da rastgele birisi fabrikaya gelip iş için geldiğini söylerse onunla da görüşür işe alırdılar. Ben bir dönem de mapsden evime yakın düğün salonlarının telefonunu alıp iş için aramıştım, 3 tanesini aradım 1 tanesi çağırdı, kısa süreli çalışmıştım orada, bunu kimseden duymamıştım aklıma gelmişti öyle aramıştım. Yani senin düşünmene, kafanı çalıştırmana göre de fırsatları kovalayabilirsin. Yine yazımın başında yazdığım, üniversitede anketörlük yaptığım zaman da aslında o anketörlük ilanlarını aylarca görüp gitmemiştim, en son aniden paramı sıfırlayınca kendi başımın çaresine bakacağım diye inat edip gitmiştim, daha ilk günden iyi satış yapmıştım, 2. gün 8-10 kişi bir semte gidip kapı kapı gezip ürün satmaya çalışmıştık, ama bende öyle bir azim vardı ki bana işi anlatan çocuk ve diğer çalışanlar 6-8 ürün arası satarken ben 15 ürün satmıştım, bize iş veren adam bana altın yumurtlayan tavukmuşum gibi muamele ederdi, affferin oğlum, helal lan sana deyip duruyordu, fırıldağa iyi kazandırdım ya çocuk gibi mutluydu :) amaaa, konfor alanı işte, yaz tatilinde eve gelip aynı işi kendim tek başıma yapayım dedim, önceki hırs yoktu, para kazanmak zorundayım diye bir hissiyat yoktu, 2 günde 2-3 ürün sattım sonra bıraktım eve geldim :)

Aslında o anket işini de çok iyi kazandığım halde biraz erken bırakmak zorunda kaldım çünkü adamlar sigorta falan yapmıyordu, resmiyette işçi falan değildik, o adamla hiçbir bağlantımız yoktu ama arabaya binip saatte 150-180 ile onca yol gidip çeşitli çeşitli ilçelerde satış yapıyorduk, ulan şansıma bir kaza olsa ki günde 50 kez kaza riski atlatıyoruz, bedavaya canımdan olurum, iyi para var ama iş güvenliği, sigorta falan sıfır, değmez dedim erkenden bıraktım o işi, eğer çalışacaksan ve öğrenciyi sigortasız çalıştıran tarza işlerde çalışacaksan bu aklında olsun, çok zorda kalmadıkça bu işlere girme.

Bölüm seçme ve evde mi başka şehirde mi okuma konusunda da tekrar diyeyim, en iyisi öncelikle okumak istediğin bölümü kesinleştir, iş bulma olanağını öğrenmeye çalış, bulunduğu ildeki yurt imkanlarını araştır, uzaktan alacaksan evinde ders çalışmaya müsait, kendine ait odan var mı ona göre hareket et, ailene de bu fikirlerini söyle, sırf onlara yük olmamak için başka ile gitmediğini bilmek onları çok üzebilir, tabii yük olmamak iyi ama neticede onlar da çocukları için ömürlerini harcıyorlar, sırf bir masrafı kısmak için eğitimden ödün vermen onları daha da üzebilir. Hangi bölümü seçersen seç, dönem başında burs veren kurumları araştır, KYK'den başlayıp diğerlerine de başvur, bazı kurumlar-dernekler vampir gibi, 1 burs için sayısız şart koşuyorlar hatta iş sahibi olunca senin burs vermeni zorunlu kılanlar da var, aslında meslek sahibi olunca burs vermek iyi fikir gibi duruyor ama o kadar zengin iş adamı varken zar zor okuyup iş bulan adama yapışıp burs ver demek etik değil, o yüzden o şartları olan kurumlardan burs isteme işi opsiyonel, ben şahsen hiç istemedim onlardan. Okulun -eğer gideceksen- yemek bursu veya çeşitli yardım başvurularına istisnasız hepsine katıl, 1-3 deme, öğrencilik zamanında ne gelse olabildiğince kapmaya çalış.

Bayağı uzattım da inşallah yardımcı olabilmişimdir, sonuç olarak ne olacaksa en güzeli olsun. Belki de işler alakasız ve beklemediğin bir biçimde gider ve imkanların çok daha iyi olur, olur mu olur? Ben KYK da odadaki bir tartışmadan dolayı -2'deki odamdan 5. katta bir odaya çıkınca çıkınca üzülmüştüm, şansızlığım yüzünden gül gibi odam değişti, ben suçlu göründüğüm için böyle oldu diye günlerce kafam bozuk gezmiştim, sonra bir fark ettim ki odam harika, yatağa uzanınca gök yüzünü ve karşıdaki dağın tepesini görüyordum, gün batımında enfes bir manzara oluşuyordu, temiz hava odaya doluyordu, -2 de ise bahçede bağıra çağıra gülüp tepinen öğrenci sesinden ve avluda içilen sigara kokusundan başka bir manzara yoktu, vay be iyi ki de işler istemediğim gibi ilerlemiş deyip sevinmiştim :)

Yazdıklarınızı keyifle okudum çok güzel açıklamışsınız çok teşekkür ediyorum düşüncelerinizi belirtip bana yardımcı oldugunuz için biz 2 arkadaşımla anasinif açmayı düşünüyoruz İzmir gibi bir yerde onun için de ciddi ciddi para biriktirelim dedik bir yandan açıktan çocuk gelişimi okuyup + formasyon alıp 4 5 yıl para biriktirecegiz gerçek olur mu emin değilim ama en azından hedefim varken azimle çalışabilirim eğer o tutmadı en azından 5 6 yıl içinde o birikimle ev alabiliyorum ayrıca arkadaşımın çalıştığı AVM de çok da bilinmeyen bir kafe var kütüphane kafe gibi bir yer arkadaşımın dediğine göre orada çalışanlar çok memnunmus ayrıca patronda çok saygiliymis oradaki çalışanlar dönemlik çalışan gibi üniversiteleri bittiği için işten çıkmak zorunda kalmışlar şehirlerine donecekler mis patronda devamlı çalışan birini istiyormuş bende açıktan okurken en azından iş tecrübesi kazanırım diye düşündüm gireyim dedim yarın iş görüşmesine gidecegim ayrıca okuma işini şöyle yapacağım muhtemelen şöyle düşünebilirsiniz öğretmenliğin önü kapandı hala ogretmenlik okuyup boş vakit kaybedecek gibisinden sayisalim hiç olmadığı için eşit ağırlık en fazla açık ogretimden tutturabiliyorum bir de lise de bu bölümü okumuştum stajim güzel ve keyifli geçmişti yanında açık ogretimden bir bölüm daha okumayı düşünüyorum ona hala karar veremedim benim gelecek şeklinde planım bu şekilde (sayisalim olmadan güzel bir meslek sahibi de olamayacağımı düşünüyorum) o yüzden şu an hedefim ciddi ciddi para biriktirip (aşırı tutumluyum) 30 yaşına gelmeden anasinif açmak 1. hedefim (devlet sanırım para konusunda yardımcı oluyormuş biraz araştırdığım kadarıyla (tabii anasinif işi arkadaşlarımın tutumlu olmasına da bakıyor)) en olmadı aile evinde yaşadığım için para biriktirmem çok daha kolay olduğundan 2. hedefim de 30 yaşına gelmeden ev araba sahibi olmak (araba Tofaş olsa bile tamamim ben) hocam benim gelecek planım bu şekilde ayrıca sizinle konuşmak çok keyifliydi bana verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ediyorum size.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı