İnsan doğuştan kötü müdür?

İnsan doğası üzerine düşünmek, belki de felsefenin en eski ve en temel sorularından biridir. “İnsan doğuştan kötü müdür?” sorusu da bu bağlamda oldukça derinlikli bir tartışmanın kapısını aralar. Bu konuda tarih boyunca birçok filozof farklı düşünceler ortaya koymuştur. Ben de bu soruya kesin bir “evet” ya da “hayır” cevabı vermektense, farklı düşünürlerin görüşlerini değerlendirerek insan doğasını anlamaya çalışmayı daha anlamlı buluyorum.

Öncelikle Thomas Hobbes, insanı doğası gereği bencil, çıkarcı ve tehlikeli bir varlık olarak görür. Ona göre insanlar, eğer bir otoriteyle kontrol altına alınmazlarsa, sürekli çatışma hâlinde yaşarlar. En meşhur sözü olan “İnsan insanın kurdudur”, bu düşüncesini açıkça ifade eder. Hobbes’a göre doğa durumunda insanlar, güvenliklerini sağlamak için sürekli bir mücadele içindedirler. Bu yüzden güçlü bir devlet otoritesi (Leviathan) şarttır. Hobbes’un bu görüşü, insanın doğuştan kötülüğe eğilimli olduğu fikrine en yakın yaklaşımlardan biridir.

Buna karşılık Jean-Jacques Rousseau, insanın doğuştan iyi olduğunu, ama toplumsal yapıların onu yozlaştırdığını savunur. Ona göre insan doğada özgür, barışçıl ve mutlu bir şekilde yaşardı. Ancak özel mülkiyetin ortaya çıkması ve toplumların şekillenmesiyle birlikte eşitsizlikler ve bencillik gelişti. Rousseau’nun “İnsan özgür doğar ama her yerde zincire vurulmuştur” sözü, insan doğasının değil, toplumun yapısının sorunlu olduğunu gösterir. Bu görüş, insanı doğuştan kötü değil, sonradan bozulabilir bir varlık olarak tanımlar.

Bu iki zıt görüş arasında daha dengeli ve gözlem temelli bir yaklaşım ise John Locke’tan gelir. Locke’a göre insan zihni doğduğunda bir “tabula rasa”, yani boş bir levha gibidir. Ne iyi ne kötüdür; yaşadıkları, öğrendikleri ve çevresel etkilerle şekillenir. Bu bakış açısı, eğitimin ve çevrenin insan davranışları üzerindeki etkisini vurgular. Kötülük, doğuştan değil, yanlış yönlendirme ve kötü koşullardan doğar.

Benzer şekilde, İbn Haldun da insanın doğuştan tamamen iyi ya da kötü olmadığını savunur. Ona göre insan hem toplumsal bir varlıktır, hem de nefsine ve çıkarlarına düşkündür. Bu yüzden insanlar bir arada yaşarken çatışmalar kaçınılmaz olur. Toplumsal düzeni sağlamak için otoriteye, yani devlete ihtiyaç vardır. İbn Haldun’un düşüncesinde kötülük, insanın yapısında var olan hırs ve arzuların denetimsiz kalmasından kaynaklanır. Dolayısıyla doğuştan gelen bir kötülükten değil, denetlenmeyen bir doğadan söz ederiz.

Son olarak Aristoteles, insanı doğası gereği toplumsal ve akıl sahibi bir varlık olarak tanımlar. Ona göre insanın nihai amacı “iyi”ye ulaşmaktır ve bu ancak erdemli bir yaşam ile mümkündür. İnsan, aklı sayesinde iyi ile kötüyü ayırt edebilir, ama bu potansiyel otomatik olarak işlemez. Erdem, alışkanlıklarla ve doğru eğitimle kazanılır. Dolayısıyla kötü davranışlar da iyi eğitimden yoksun kalmanın bir sonucu olarak görülür.

Tüm bu düşünceler ışığında ben, insanın doğuştan kötü olmadığını, ancak içinde hem iyiye hem de kötüye yönelme potansiyeli taşıdığını düşünüyorum. Bu potansiyelin nasıl şekilleneceği ise büyük ölçüde çevre, eğitim, toplum ve otoriteyle ilişkilidir. Doğru koşullar sağlandığında insan iyilikle gelişebilir; ancak denetimsiz bir ortamda da kötülüğe meyledebilir. Yani insan ne melek gibidir ne de canavar; ama her ikisine de dönüşebilecek kapasiteye sahiptir.

Aklımdaki sorulardan biride insanın belirli bir doğası varmı? Yoksa her insanın kendi özgü bir doğasımı var?

Fikrimce iyi veya kötü diye bir şey yoktur. Bu tamamen belli zamanlarda belli durumlarda toplum tarafından oluşturulan ve sınırları çok esnek olan kavramlardır.

Bir insanı öldürmek kötü bir davranış olarak görülür. Fakat bu kişi bir katilse çoğu kişinin bu durumu iyi olarak niteleyecegini düşünüyorum.

Hırsızlık kötü bir davranıştır. Fakat zenginden çalıp fakire veriyorsan bu iyi bir davranıştır.

Ahlaki değerlerin ve iyi-kötü anlayışının ölçütü doğal olarak insandır. Bir insan doğuştan kötü olarak doğmaz. Ama iyi olarak da doğmaz. Sadece doğar ve yaşamak için yapması gerekenleri yapar. İnsanın doğası budur aslında.

İnsanın yaptığı eylemlere iyi veya kotu gibi nitelik yukleyenler yine insanlardır. Dolayısıyla bence insan doğuştan kötü değildir. Ama iyi de değildir.

Fikrimce iyi veya kötü diye bir şey yoktur. Bu tamamen belli zamanlarda belli durumlarda toplum tarafından oluşturulan ve sınırları çok esnek olan kavramlardır.

Bir insanı öldürmek kötü bir davranış olarak görülür. Fakat bu kişi bir katilse çoğu kişinin bu durumu iyi olarak niteleyecegini düşünüyorum.

Hırsızlık kötü bir davranıştır. Fakat zenginden çalıp fakire veriyorsan bu iyi bir davranıştır.

Ahlaki değerlerin ve iyi-kötü anlayışının ölçütü doğal olarak insandır. Bir insan doğuştan kötü olarak doğmaz. Ama iyi olarak da doğmaz. Sadece doğar ve yaşamak için yapması gerekenleri yapar. İnsanın doğası budur aslında.

İnsanın yaptığı eylemlere iyi veya kotu gibi nitelik yukleyenler yine insanlardır. Dolayısıyla bence insan doğuştan kötü değildir. Ama iyi de değildir.
Kesinlikle doğru. İyi ve kötü kavramları zamana ve duruma bağlı olarak değişir. Aslında bence herşeyin iyi ve kötü yanları var.

İnsan eğitilmeden iyi bir canlı olamaz çünkü insan doğuştan kötüdür. Bugünün dünyasında insanlar eğitilmeden yaşasaydı herkes birbirini öldürecek, edep, ahlak diye bir kavram olmayacaktı. Benim fikrim bu yöndedir.
İnsan ne doğuştan kötüdür ne doğuştan iyidir insanları sınıflandıranlar bizleriz eğer sen iyi olmayı öğretirsen iyi olur eğer kötü olmayı öğretirsen kötü olursun ilkel iç güdülere kötülük diyemezsiniz ilkel iç güdüler gridir ne beyaz ne siyah.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı