Allah'a "Tanrı" demek günah mı?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Yabancı (genelde Hristiyan filmlerinde) tanri kelimesini çok duyarız ama yabancı Türkçe dublaj bir film veya dizi izliyorsan onların tanrı demesinin sebebi Allah kelimesinin Türkçede tanrı anlamına gelmesidir.

Yüce Allah'ın 99 ismini söylerken de ne söylediğimizi tam olarak bilmiyoruz. Örnek olarak Es-Sabur anlam olarak bağışlayıcı demektir. Kadir ise her şeye gücü yeten demektir. Türkçe olarak da anlam bilmek veya seslenmek günah falan olamaz. İnanan kişi zaten tek olduğunu bilir. Ondan başka Tanrı yoktur diyen de zaten bizimkiler.

Amerikan filmlerindeki Hristiyan insanların "God" kelimesini "Tanrı" diye çevirdikleri için insanlar "Tanrı" kelimesini Hristiyanlık ile bağlantılı sanıyor galiba.
Kesinlikle doğru. Toplumuzda zihne yerleşmiş olan "'Tanrı', yabancıların hitap etme biçimidir ve caiz değildir" algısının yadsınamayacak oranlara tekabül eden bir bölümü, absürt bir şekilde gerçekten de bu durumdan kaynaklanıyor. Birkaç kez bu doğrultuda direten insanlara açıklama yapmaya çalıştığımda da bu durum yüzünden kaynaklandığı açık bir şekilde fark ettim.

Toplumumuzun büyük bir bölümü, Türkçe dublajlı Amerikan filmlerindeki "God" kelimesinin "Tanrı" olarak çevrildiğini bizzat işitmese, Türkçede "Tanrı" diye bir kelime olduğunu dahi bilemeyecek. İnsanımızın belleğinde bu denli garip bir şekilde yer ediniyor "Tanrı" kelimesi.

Bildiğim kadarıyla eskiden Tengri olan tanrının adını biz şuan tanrılar için kullanıyoruz. Yani tanrı kelimesi Tengri'nin türemiş versiyonudur. Bence sorun yaratabilir.

Kardeşim ben yaratıcıya da inanmayan bir insanım ama objektifim. Bilgisi olduğuna nasıl kanaat getirdiniz? Saygısızlığı orada yapmadı evet ama arkasından inanmadığım şeye neden saygı duyayım diyen birinin açık açık saygısızlık yaptığı belli. Tartışacak birşey yok.

Kesin olarak söyleyebileceğim şey hayır günah değil. Kesin olmadan sadece duyduğum şey ise tanrı sanırım Türkçe bir kelime ve kullanılması uygun. Hem türkçemizi de kullanmış oluyoruz:).

Kardeşim ben yaratıcıya da inanmayan bir insanım ama objektifim. Bilgisi olduğuna nasıl kanaat getirdiniz? Saygısızlığı orada yapmadı evet ama arkasından inanmadığım şeye neden saygı duyayım diyen birinin açık açık saygısızlık yaptığı belli. Tartışacak bir şey yok.

İnanan kişiye saygı duymak lazım hocam yaratıcının kendisine veya inanmadiğın bir şeye saygı duymak zorunda değilsin tabii saygı duymak zorunda değilsin derken git küfür et demiyorum.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı