Altay Tankı 2023'te TSK envanterine girecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yerli ve milli tank projesi Altay'la ilgili "Altay Tankı'nı 2023'ün başında orduya teslim edeceğiz." dedi.

Altay Tankı'nın yıllardır ertelenmesinin sebebi motor sıkıntısıydı. Geçtiğimiz aylarda BMC Power'ın BATU isimli 1500 beygirlik motoru üretmesi ve ilk kez çalıştırmasıyla beraber Altay'ın motor sıkıntısı da çözülmüş oldu.

1625230490181.png

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Şahsi düşüncemi paylaşacak olursam, Altay Tankı 2022'nin ilk ya da ikinci çeyreğine kadar seri üretime sokulup orduya teslim edilebilecek seviyede. Teslim tarihinin 2023 olarak açıklaması bence tamamen 2023 yılında yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili. Siz ne düşünüyorsunuz?

Bizim sıfırdan tamamen öz kaynaklarla bu motorları üretmemiz pek mümkün görünmüyor kısa vadede ve aşırı pahalı bir iş motor üretmek ayrıca hazırı varken de bu konuya bu kadar yatırım yapmak yerine o kaynak başka alanlara aktarılabilir.

Türkiye bu iki kavramı mevcut projelerde başarıyla yürüttü zaten. İster ANKA olsun ister TB-2, ilk çıkan ürünler hem maliyeti kısmak hem de hızlıca ürün ortaya çıkarmak hedefiyle, yüksek ithal ürün oranlarıyla üretildi. Birçok projemizde zamanla bu ithalat oranın düştüğünü gördük. Motorlara yapılan yatırımlar, İHA'larda kullanılabilirlik seviyesine geldi, ki mesajımda dediğim gibi kullanılıyor da. Sırada helikopter motorları ve daha sonrasında jet motorları var. TUSAŞ-TEI birkaç sene içerisinde helikopter motoru noktasında da yerli ürün kullanan platformlar çıkartmayı hedefliyor. Hani dediğiniz şey zaten yapıldı yapılıyor. :)

He, mesela bu dediğinizi başaramayan platformlarımız da yok değil, mesela bu konunun ana odağı Altay gibi. Burada da aslında yanlış yönetim, uzun vadeli yatırımların olmaması öne çıkıyor. Belki şu an düzgün bir yapılanma ile tank projesi başlasa, daha farklı olurdu.

O motorları vermeyecekler, Kanada Pratt-Whitney PT6 motoru vermeyecek tıpkı Almanya'nın Altay tankı için Leopard 2A4 moturunu vermeyeceği gibi.

Akıncı-B için sürekli gelişmiş Ukrayna menşeili motor konuşulurken bir anda P&W PT6 motor ile ortaya çıktı. Aynı durumun geçerli olduğunu sanmıyorum.

Havuz medyasına bakarsak her şey çok iyi ilerliyor zaten.

Attığınız haberler 1 - 1.5 senelik. Ki ambargo gerçeği tüm şirketlerimizin gündeminde. Lakin özellikle Ukrayna savaşı ile şirketlerin ve ülkelerin, Türk savunma sanayi ürünlerine karşı görüşlerinin değiştiği yönünde ortak görüşler var. Özellikle de kanada için. Bu nedenle Ukrayna süreci bizim için kilit rol oynayacak.

Havuz medyasını takip etmiyorum ve hayatımda hiçbir zaman o saçma medya unsurlarından kaynak vererek burada konu açmadım. İHA'larda, otonom sistemler üzerine çalışan bir mühendisim ve burada insanlara bildiklerimi paylaşmaya çalışıyorum. Bu platformda savunduğum tek gerçek, Türkiye'nin her zaman yerli teknolojiye önem vermesi oldu.

Akıncı ambargo riski olsaydı PT6 ile tanıtılmadı. Olur da operasyonel süreçte bir ambargo gelirse de, CATS'da olduğu gibi motor alternatifi devreye alınacaktır. Akıncı'nın tam da sizin bahsettiğiniz gibi Ukrayna motoru iddiaları artarken PT6 ile çıkması, tesadüf değil. Ki, onlar bile resmi olarak PT6 adını anmadılar. Elbet bir yol planı oluşturulmuştur.

Nerede yapıldı? Hani yerli motor nerede? Olmayan motora başarılı diyorsunuz. Kullanılmaya başladıktan sonra sahadaki başarısına göre değerlendirmek lazım.

MMU'da yerli motor 2030'dan sonra düşünülüyor ki yerli motora en yakın firma da TUSAŞ.
Ambargolar olmasa çok daha kolay olacaktı bu işler ama motor yüzünden projeler gecikiyor riske giriyor. Başta ithal motor sonra yerli motora geçmek en mantıklı olan seçenek bunu söylüyorum. Emin değilim ama ambargolar yerli motorun seri üretim sürecinde de sıkıntı olabilir.
Akıncı ambargo riski olsaydı PT6 ile tanıtılmadı. Olur da operasyonel süreçte bir ambargo gelirse de, CATS'da olduğu gibi motor alternatifi devreye alınacaktır. Akıncı'nın tam da sizin bahsettiğiniz gibi Ukrayna motoru iddiaları artarken PT6 ile çıkması, tesadüf değil. Ki, onlar bile resmi olarak PT6 adını anmadılar. Elbet bir yol planı oluşturulmuştur.
Umarım dediğin gibi olur, Akıncı gerçekten çok başarılı bir proje. Motor konusunda nasıl bir yol izleneceğini bilmiyorum.

He, mesela bu dediğinizi başaramayan platformlarımız da yok değil, mesela bu konunun ana odağı Altay gibi. Burada da aslında yanlış yönetim, uzun vadeli yatırımların olmaması öne çıkıyor. Belki şu an düzgün bir yapılanma ile tank projesi başlasa, daha farklı olurdu.
Katılıyorum. OTOKAR projede bu kadar ilerlemişken ondan alıp rant uğruna BMC'ye verdiler. Ülkede OTOKAR gibi FNSS zırhlı, paletli kaliteli kara araçları üreten firmalar varken kamyon üreten BMC'ye bu projeyi devrederek yazık ettiler.

Otakar Tulpar ile ve FNSS Kaplan MT ile bu konudaki başarısını ortaya koydu. Özellikle FNSS'yi çok başarılı buluyorum ama ülkemizde hak ettiği değeri görmüyor yandaş olmadığı için.
Adamlar seri üretime geçti, Youtube'da 849 izlenme almış :)

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Attığınız haberler 1 - 1.5 senelik. Ki ambargo gerçeği tüm şirketlerimizin gündeminde. Lakin özellikle Ukrayna savaşı ile şirketlerin ve ülkelerin, Türk savunma sanayi ürünlerine karşı görüşlerinin değiştiği yönünde ortak görüşler var. Özellikle de kanada için. Bu nedenle Ukrayna süreci bizim için kilit rol oynayacak.

Her gün bu konu ile ilgili haber çıkacak hali yok, en son 1.5 yıl önce bu gelişme oldu sonra Ukrayna'ya kaydı motor işi.

TUSAŞ-TEI birkaç sene içerisinde helikopter motoru noktasında da yerli ürün kullanan platformlar çıkartmayı hedefliyor. Hani dediğiniz şey zaten yapıldı yapılıyor. :)
TUSAŞ ayrı tutuyorum, TUSAŞ zaten uzun yıllardır motor parçası üreten bir firma, sıfırdan motor yapmaya başlayan bir firma değil. 2024'te kullanıma başlaması planlanıyor, hadi bakalım hayırlısı.

@381258 hiçbir zaman savaş tarafında değilim. Zamanında çok hypelanıp şimdi de boş boş depoda yatması üzücü.

Eki Görüntüle 1326081

Yollarda mi? Iktidara guvenemiyorum artik. 2023 olayi oy disinda kurtarmiyor artik bunlari. Yine de Altay Tanki'nin kullanilmasini cok isterim ancak siyasi bir malzeme yapilarak degersizlestirdiklerinin farkindalardir umarim bu projeyi.
Altay tankı hakkında bir bilgim yok ama televizyonda cumhurbaşkanımızın yerli otomobil için 2022 yılını söylediğini hatırlıyorum. 2022 yılı sonu da olabilir tam hatırlamıyorum ki izlediğimde sene 2019 felandı galiba.

Ben bu işin içerisinde olmadığım için pek anlamam ama elbette ülkemizde yerli ve milli alanda atılacak her türlü adıma sevinirim. Umarım hayırlı olur ülkemize.

Modern dünya için kullanılamayacak bir tank. Zırhı ve zırh tasarımı güçlü anti-tank ve tank topları için yetersiz. Kolaylıkla yok edilebilir bir tank. Doğru yere vurursan RPG-7 bile alabilir. Avrupa tarafından yapılan hataları tekrarlıyoruz. Halkı uyutmak için yapılmış boş bir tank.

Modern dünya için kullanılamayacak bir tank. Zırhı ve zırh tasarımı güçlü anti-tank ve tank topları için yetersiz. Kolaylıkla yok edilebilir bir tank. Doğru yere vurursan RPG-7 bile alabilir. Avrupa tarafından yapılan hataları tekrarlıyoruz. Halkı uyutmak için yapılmış boş bir tank.
Bunu neye göre söylediniz? Kaynak?

Altay tankı modern ve sınıfında iyi bir tank ama rant uğruna projenin içine ettiler.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı