AMD FX8120 OC Değerleri

Sunfrancisco

Centipat
Bir arkadaş tavsiyesi üzerine kartımı besleyebilmesi için, internetten video izleyerek OC yaptım. Normalde 3.1GHz hızında çalışan sistemimi 4.5 GHz hızına çıkarttım. Anlamadığım nokta değerler sizce normal mi, eski haline çevirmeli miyim?

Dosya Ekleri

• 45AE3EFE-8FE3-4516-AF45-419F93C28262.jpeg
    45AE3EFE-8FE3-4516-AF45-419F93C28262.jpeg
    631,9 KB · Görüntüleme: 123

Dosya Ekleri

• tenor.gif
    tenor.gif
    183,3 KB · Görüntüleme: 52
@Sunfrancisco 4.2GHz ile 4.5GHz arasında stabiliteyi yakalama anlamında ihtiyaç duyulan voltaj oranı arasında elle tutulur fark var bu birincisi. Yani ben bu işi ilk defa yapmıyorum, yıllardan beri yardımcı oluyorum insanlara. Standart frekansında çalışan bir FX işlemci 4GHz değerine kadar hiçbir voltaj artırımına ihtiyaç duymuyor neredeyse. 4.2'de çok minik bir dokunuş yapman gerekiyor ve devamında yani 4.3, 4.4 ve özellikle 4.5'de ihtiyaç duyulan voltajı hissedilir oranda artırmaya başlamış oluyorsun.

Elindeki işlemci zaten 4GHz değerine kadar kendi çıkıyor; haliyle ihtiyaç duyulan ekstra voltaj bu seviyeden sonra başlıyor. Ayrıca CPU-Z ile max voltaj tüketim değerini en doğru şekilde göremezsin. Aç rehberi bak 1.43V vermişim, CPU-Z'da 1.40 yazıyor Prime95 çalıştığı esnada bile. Biri çıkıp "Ben şu frekansta stok voltaj ile kullanabiliyorum" diyor ancak devamını getirmiyor; amacın 4.5 ise 1.41-42V yüksek falan değil bunu aklına sok artık. Ki bu denemeye başlamak için girilecek olan değer, stabil kalırsan elbet aşağı inmeyi deneyeceğiz.

4.4GHz için 1.40V çekirdek - 1.30NB değerleri ile deneme yap. Baktın ki işlemci yine ısınıyor mecburen hedef küçülteceksin. Ek olarak sıvı soğutma pompa ve fan ayarlarını da turboya alabilirsin, sıcaklıklara faydası dokunabilir.

Son olarak stability testi bile yapmadan sırf sistem donmuyor, kapanmıyor veya mavi ekran almıyor diye hız aşırtma işlemini başarılı şekilde yaptığını sanan insanlar olabiliyor; sözüm meclisten dışarı elbette. Bizim amacımız OC öncesi performans testleri ile OC sonrası performans testlerini karşılaştırıp aradaki kazancı görmek. 1 çekirdek çalışmayı durdurunca yaptığın iş çöpe gider, fiziken bir getirisi olmaz; sen de psikolojik olarak kendini tatmin etmiş olursun hepsi bu.

Son düzenleme:
Açabildiğin son voltaj değerlerine çıkıp 4.4GHz ile tekrar Prime95 çalıştır, bakalım duran çekirdek oluyor mu? Bu tamamen deneme yanılma ile ulaşabileceğin bir sonu. Ben genelde 4.2'den başlarım; 4.3 ve 4.4 ile devam ederim. Stabil kalabildiğim bir basamak belirlerim ilk önce, devamında üstüne çıkmak için denemelerde bulunursun. Çünkü hedeflediğin frekansta stabil kalabileceğinin garantisi yoktur.

"Üstesinden gelme" tanımını kullanmanı gerektirecek kadar zor bir iş değil emin ol :) Deneye deneye gidebildiğin son noktaya gideceksin ve performans testlerinde yaptığın işten kazanç sağladığını göreceksin. 0,02GHz frekans artışının gerçek hayatta sana ne kadar performans kazandığını anladığında en düşük voltaj ve en yüksek stabilite değerlerini elde edeceğin frekans değerini tercih etmek isteyeceksindir. Ben sonuna kadar yardımcı olacağım sana merak etme.

• 4.2GHz 1.4V çekirdek - 1.30V NB voltaj değerleri ile deneme yap, bellek frekanslarına vs dokunma standart konumda kalsın. Bu denemeyi yapmakla başla örneğin. Yine 1.4V çok mu edebiyatına girmeden; stabil kalırsan frekansı artırmayı dene. Anlayacağın o ki benim söylememi beklemeden de kendin bazı denemelerde bulunabilirsin.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı