Bir arkadaş RAM'lerini XMP hızından düşük çalıştırarak bu sorununu çözdü. RAM'lerin en ufak bir stabilite sorununda ilk bozduğu şey ekran kartı sürücüleri oluyor, çünkü bu sürücüler çok hassaslar. Geçenlerde 3800MHz RAM overclock denemelerimde bizzat kendim aynı sorunu yaşayıp 3733MHz'e döndüğümde sorunun çözüldüğüne şahit oldum. (NVIDIA'da siyah ekran değil direk ekran donması, oyun çökmesi oluyor RAM stabil olmadığında, fakat olay görüntüleyicisinden baktığımda Driver'ın çöktüğünü görebiliyorum.)
Bunu test etmek isteyen arkadaşlar önce Memtest86 ile belleklerini önce XMP ile test etsinler, XMP açıkken hata alıyorlarsa XMP kapalıyken yine test etsinler (test uzun sürüyor bilginize).
Belleklerinizin sıkıntısız olduğunu doğruladıktan sonra diğer bir ihtimal anakartınızın ya da işlemcinizin bu hızı desteklememesi. Bunu kontrol etmek için ise önce DDU ile eski sürücünüzünü tamamen kaldırıp sonra temiz kurulum yapmalısınız, daha sonrasında XMP'yi kapatıp, belleklerinizi hız aşırtma olmadan kullanarak ekran kartının stabil çalışıp çalışmadığını kontrol edeceksiniz.
Eğer sorun yaşamadıysanız, tebrikler, sorununuzu buldunuz, RAM'lere XMP veya kendiniz yaptığınız OC sebebi ile sisteminiz stabil çalışmıyor. Eğer sorun RAM'leri stok hızında çalıştırırken devam ediyorsa, muhtemelen sorununuzun kaynağı başka.