AMD'den Intel'e geçiş mantıklı mı?

Akbulut

Kilopat
Daha fazla  
Merhabalar, elimdeki sistemime upgrade yapmak istiyorum. Çünkü işlemcim beni sinir etmeye başladı. (belki de sorun işlemci değildir) biraz araştırdım. Sizce mantıklı mı?

Elimdeki sistem:
İşlemci: AMD Ryzen 5 3500 AM4 6-Core ~3.6GHz
Ekran kartı: ASUS DUAL-RTX2060 a6g EVO.
Anakart: ASUS TUF B450M-Plus AMD B450 soket AM4 DDR4 4400(OC)MHz
PS: Marka hatırlamıyorum ama 500W olduğunu biliyorum.
RAM: 2X 8 GB XPG DDR4 3200MHz D30 AX4U320038G16A-SB30 1x8.
RAM: 2X G.Skill 8 GB Ripjaws V kırmızı 3000MHz (bu ikisi otomatik olarak 3200 çalışıyor şu an)

İşlemci ile anakart güncellemek istiyorum:
İşlemci: Intel i5 11400 2.6GHz LGA1200 12MB cache işlemci.
Anakart: ASUS Prime B560-Plus Intel B560 soket 1200 DDR4 4600(OC)MHz ATX Gaming.

Öncelikle sorun şu, işlemcimin hep darboğaz yaptığını düşünüyorum. Birçok örneği var ama en son şurada şalterim attı: Battlefield 5 oynarken drop yiyerek oynadığımı fark ettim. İlk defa girdiğim haritalarda en başta beraber oynadığım arkadaşlarım da takılıyor ancak kısa bir süre sonra düzeliyor. Ben de her zaman bir problem var.
RTX 2060 Super kullanan arkadaşım aynı ayarlarda 150FPS civarı alırken ben 70FPS gibi takılıyorum. Tutarlı olmadığı için V-Sync ile 60a sabitledim. 144Hz monitörü 60Hz olarak kullanıyorum.

Görev Yöneticisi'nden ikinci monitörden performans sekmesini izlerken bu takılmaların olduğu mapde işlemci %90 üzerinde seyredip %99'lara vurmakla beraber ekran kartı kullanımım %20'lerde seyrediyor. Bilmediğimden mi bilmiyorum ama garip değil mi? :D

Değiştirmek istediğim parçalar şu anki fiyata göre işlemci 2090₺ ye bulabildim. Max 2200'e çıkabilir gibi. Anakart ise 1.516₺ ye buldum. Total'de 3.700₺ gibi bir fiyatı oluyor. Size bu parayı harcamak mantıklı mı?

Ekstra olarak elimdeki anakart ile işlemciyi satayım diyorum. Ama alıcı olur mu, ama ne kadardan satılır bilemiyorum. Bu parçaları da satarak istediğim parçaları alacak şekilde işlem yapacağım. Yani cebimden 3.700₺ çıkartmayacağım aslında.

Bilgisi ve fikri olanın başım üstünde yeri var 😁 Belki de yaşadığım performans sorunu başka bir konu ile alakalı da olabilir tabii.

Dipnot: Oldum olası AMD'den hiç haz etmemişimdir. Fiyat performans politikası olduğu sırada fiyata kandık sanırım.

Bu sistemde işlemcinin darboğaz yapmaması lazım sorunun tam neden kaynaklandığını bilmiyorum ama yine de 3500 bana göre iyi bir işlemci değil. Anakart+İşlemci değiştirmektense işlemciyi ikinci elde satıp üstüne 5600x alırsan 2000 liranın altına işi çözmüş olursun. 5600x gayet işini görecek bir işlemcidir.

Ayrıca 16gb ram yetmiyor mu? Farklı frekansta ve farklı marka ram kullanmak oldum olası beni rahatsız eder. Hep bir uyumsuzluk bir sorun çıkar diye düşünürüm. Sorunun kaynağı ramlerin uyumsuzluğu da olabilir.

Son düzenleme:
Bu sistemde işlemcinin darboğaz yapmaması lazım sorunun tam neden kaynaklandığını bilmiyorum ama yine de 3500 bana göre iyi bir işlemci değil. Anakart+İşlemci değiştirmektense işlemciyi ikinci elde satıp üstüne 5600x alırsan 2000 liranın altına işi çözmüş olursun. 5600x gayet işini görecek bir işlemcidir.

Ayrıca 16gb ram yetmiyor mu? Farklı frekansta ve farklı marka ram kullanmak oldum olası beni rahatsız eder. Hep bir uyumsuzluk bir sorun çıkar diye düşünürüm. Sorunun kaynağı ramlerin uyumsuzluğu da olabilir.
Evet, işlemci bence de iyi bir işlemci değil. Ama yaşadığım problemden bahsedince herkes "aslında o işlemcide öyle bir problem olmamalı" diyor. Ben de problemi çözemedim.

Ram konusunda da çok haklısın, farklı marka ve farklı frekans hakkında oluşabilecek çok problem var. Battlefield 5 için geçerli değil ancak diğer takıldığım oyunlar + programlarda sıkıntılı bir problem yaşamıyorum öncesine göre. Programlar konusunda çok zorluyorum PC'yi. O yüzden öncesine göre farklı bir problem olduğunda bunu anlayabildiğimi düşünüyorum. BF5 için Ramlerden ikisini söküp deneyebilirim, ama diğer oyunlarda da olması gerekenden düşük performans aldığımı düşünüyorum. Ram'lerden iki tanesini takmadan önce de aynı şekildeydi. Farklı 2 Ram'i takalı 3 hafta vs oldu sanırım.

Ryzen 5 5600x modelinde acaba şu an kullandığım anakart ile tam performans alabilir miyim?

PSU GPU'ya tam güç veremiyor olabilir mi?

Mantıklı bir soru ama incehesap'tan zamanınca pc hocası mıydı tam hatırlayamıyorum onun recommend ettiği kasalardandı. Bir iki upgrade yapmıştım seçeneklerden.

Aynı zamanda Blender üzerinden 3D render aldığımda tam güç neredeyse kullanıyordu ekran kartını doğru hatırlıyorsam.

O yüzden yetiyordur diye düşünüyorum.

Sana tavsiyem AMD'den uzak dur. Bende artık sorunlarından bıktım ve indirim bekliyorum. (R5 3600 kullanıyorum.) R5 5600X e yükseltmeyi düşünüyordum. Sorunlarından bıktığım için Intel'e geçeceğim. Dün Vatan'da I7 11700K - R5 5600X ile neredeyse aynı fiyata düşmüştü. Tekrar indirim bekliyorum. Biraz bekleyip Intel'e geçmekte fayda var gibi.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı