AMD'den Intel'e geçiş mantıklı mı?

BF gibi oyunlarda 6/6 3500'ün darboğaz yapması normal elinizdeki işlemci ve anakartı satıp dediğiniz 2'liye geçebilirsiniz veya direkt 5600X de alabilirsiniz sıkıntı işlemcinin AMD olmasında değil işlemcinin ekran kartına göre güçsüz kalmasında. 6/6 bir Intel işlemciniz olsaydı da BF gibi işlemciye abanan oyunlarda darboğaz yaşardınız. Bu arada PSU markasını ve modelini de öğrenmelisiniz kalitesizse ileride sıkıntı çıkarabilir.

Sen de en olmadık kombinasyonu bir araya getirmişsin. 3500/3500X zaten Çin için özel üretildi normal AMD bu işlemciyi kutulayıp kendi distribütörlerinde satmadı. Hazır sistemci yamyamlar Wuhan'dan uçak uçak getirdiler ucuz diye. Babalar gibi 3600 oradaydı 3500'ün ne fiyat avantajı oldu ne de bir esprisi. 150-200 TL az vermek için 12 izlek ve multi-thread bırakılmazdı. Özellikle de Battlefield gibi işlemcinin sömürüldüğü bir oyun oynanacaksa.

BF gibi oyunlarda 6/6 3500'ün darboğaz yapması normal elinizdeki işlemci ve anakartı satıp dediğiniz 2'liye geçebilirsiniz veya direkt 5600X de alabilirsiniz sıkıntı işlemcinin AMD olmasında değil işlemcinin ekran kartına göre güçsüz kalmasında. 6/6 bir Intel işlemciniz olsaydı da BF gibi işlemciye abanan oyunlarda darboğaz yaşardınız. Bu arada PSU markasını ve modelini de öğrenmelisiniz kalitesizse ileride sıkıntı çıkarabilir.
Ben 4/4 7500 ile OC'lu 1060 6G'yi BF V'te akıcı bir şekilde 85-100 FPS aralığında besleyebiliyorsam o işlemcinin hayli hayli 2060'ı kaldırması lazım. Daha geçen aya kadar 4/8 i7-7700 ile 1070 Ti da kullandım BFV Online'da, çoğu haritada %90+ GPU beslemesiyle 100-130 FPS gibi değerler elde edebiliyordum ki i7-7700; R3-3100/i3-10100F ayarında bir işlemci normalde. Açıkçası sayılara takılmamak gerektiğini düşünüyorum, 6/6 veya 8/8 gibi. Mesela şu an 9700KF'si olan bir arkadaşım RTX 2070'i yine BF V'te 170-180 FPS'te 1080p'de işlemcide multi-threading olmamasına rağmen oyun yağ gibi akıyor resmen. Bu noktada güçlü tekli çekirdeğe sahip bir 6/6 işlemci (8600K/9600K gibi) BF serisinde uygun ayarlarda 2060/5600XT ayarındaki kartları normalde sorunsuz sistemlerde darboğaz yapmadan besleyebilmesi gerekiyor.

Fiziksel çekirdeklerin her zaman için sanal izleklere göre özellikle saf güç bakımından daha önemli bir konumda olduğunu savunuyorum. En basitinden tekli ve çoklu çekirdek gücü muadil 4/8 & 6/6 olan modellerde en azından şu an pek farkını göremesek bile ilerleyen zamanlarda 6/6 fiziksel çekirdek üstünlüğü daha çok hissettirir. Mesela şu an en basitinden işlemciye hunharca yük bindirmesiyle ünlü olan AC:Origins'te 8600K 7700K'ya neredeyse %10-12'lere varan FPS farkı atabiliyor tabii senaryosuna göre %100'e yakın kullanımlar 6/6'larda her ne kadar biraz can sıkıcı olsa da saf 6 çekirdek devrinin bitmesine daha uzun bir süre var, 2060 seviyesi kartları belli bir süre daha CPU veya GPU yüklü oyunlar fark etmeksizin rahatlıkla besleyecektir..

@kino , 5GHz 9600K 2060 Super besliyor, 7700K'yı aynı kartla yan yana koysan rahat tokatlar bu işlemci:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Stok hızlarda olduğunu varsayarsak da en kötü ihtimal 2060'ı rahat besler, buradaki arkadaşın 3500X'i belki tekli çekirdeği zayıf kalıyordur diyeceğim ama 3000 serisi çok da kötü değildi bu konuda diye hatırlıyorum. 6/6 olması bir bahane unsuru olamaz bana göre, yani en azından modele bakmak gerekiyor bence.

Son düzenleme:
PSU GPU'ya tam güç veremiyor olabilir mi?
Bana güç besleme sorunu gibi geldi açıkçası. Bir yakınında, bir arkadaşında 650 veya üzeri bir PSU varsa deneme amaçlı onu takıp sorunun devam edip etmediğini kontrol edebilirsin.

PSU'yu bu kasa ile almıştım: GamePower Horizon Gaming MESH Panel 500W 80+ Bronze Dahili PSU 4*120mm RGB Fan RGB Kontrolcü ve Uzaktan Kumanda.
Bayağı oldu ama bu olması lazım:
GamePower Horizon Gaming MESH Panel 500W 80+ Bronze Dahili PSU 4*120mm RGB Fan RGB Kontrolcü ve Uzaktan Kumanda - incehesap.com

Ram konusunda 2 adet düşük frekanslı olan ramleri söküp geri kalan 2siyle deneyeceğim. Performans düşüşü ora ile mi alakalı bakacağım. Ama dediğim gibi, bu frekansı düşük 2 rami takmadan önce de performansın düşük olmasından yakınıyordum sürekli. Ram'leri takınca çok bir değişiklik olmamıştı. Yine de bu kadar uyarı dolayısıyla denemekte fayda var.

2. el düşünüyor musunuz?
Hocam önerim 5600X ve B550-A Pro olur. 3500 işlemci 6c/6t bir yapıya sahip bu tür işlemci ağırlıklı oyunlarda thread önemli bir rol oynuyor. RAM konusunda önerim 2 tane aynı RAM almanız. @Akbulut
Hocam sıfır parçada bile sürekli sıkıntı yaşıyorum benim de bahtım bu yönde maalesef. O yüzden ikinci el hiç düşünmüyorum açıkcası. Teşekkür ederim öneri için 🙌

Sana tavsiyem AMD'den uzak dur. Bende artık sorunlarından bıktım ve indirim bekliyorum. (R5 3600 kullanıyorum.) R5 5600X e yükseltmeyi düşünüyordum. Sorunlarından bıktığım için Intel'e geçeceğim. Dün Vatan'da I7 11700K - R5 5600X ile neredeyse aynı fiyata düşmüştü. Tekrar indirim bekliyorum. Biraz bekleyip Intel'e geçmekte fayda var gibi.
Çocukluğumdan beri PC kullanıcısı olarak AMD her zaman üzmüştür beni. Bu bir kaç yıldır kullanıcı dostu fiyat performans ürünlerine kandık da AMD ye girdik diye düşündüğümden işte anakart ve işlemciyi konunun başında bahsettiğim parçalarla güncellemeyi düşünüyordum. Ama 3.700₺ gibi bir bedel çıkması gerekiyor cebimden.

Ryzen 5 5600x eğer bu sıkıntıları önleyecekse 2.900₺ ye şu an buldum. Mantıklı bir alışveriş olabilir. Intelli yapacağım çözüm ise 5600x den daha düşük bir sınıfta ama daha yeni ve güncel olacaktır. Daha pahalı tutacaktı.

Tabii elimdeki işlemci ve anakartı 2. elden satmaya çalışacağım. Ne kadar edeceği hakkında hiç bir fikrim yok. Onların bir kısmını karşılaması tabii ki rahatlatabilir. Orası ayrı bir konu belli ki.

Sen de en olmadık kombinasyonu bir araya getirmişsin. 3500/3500X zaten Çin için özel üretildi normal AMD bu işlemciyi kutulayıp kendi distribütörlerinde satmadı. Hazır sistemci yamyamlar Wuhan'dan uçak uçak getirdiler ucuz diye. Babalar gibi 3600 oradaydı 3500'ün ne fiyat avantajı oldu ne de bir esprisi. 150-200 TL az vermek için 12 izlek ve multi-thread bırakılmazdı. Özellikle de Battlefield gibi işlemcinin sömürüldüğü bir oyun oynanacaksa.
Uygun bir fiyata bulunmuş hazır kasa almanın etkileri hocam. Verdiğiniz bilgiden bihaberiz tabii, bu şekilde bilsek belki bir adım geri atardık. Teşekkür ederim.

Ben 4/4 7500 ile OC'lu 1060 6G'yi BF V'te akıcı bir şekilde 85-100 FPS aralığında besleyebiliyorsam o işlemcinin hayli hayli 2060'ı kaldırması lazım. Daha geçen aya kadar 4/8 i7-7700 ile 1070 Ti da kullandım BFV Online'da, çoğu haritada %90+ GPU beslemesiyle 100-130 FPS gibi değerler elde edebiliyordum ki i7-7700; R3-3100/i3-10100F ayarında bir işlemci normalde. Açıkçası sayılara takılmamak gerektiğini düşünüyorum, 6/6 veya 8/8 gibi. Mesela şu an 9700KF'si olan bir arkadaşım RTX 2070'i yine BF V'te 170-180 FPS'te 1080p'de işlemcide multi-threading olmamasına rağmen oyun yağ gibi akıyor resmen. Bu noktada güçlü tekli çekirdeğe sahip bir 6/6 işlemci (8600K/9600K gibi) BF serisinde uygun ayarlarda 2060/5600XT ayarındaki kartları normalde sorunsuz sistemlerde darboğaz yapmadan besleyebilmesi gerekiyor.

Fiziksel çekirdeklerin her zaman için sanal izleklere göre özellikle saf güç bakımından daha önemli bir konumda olduğunu savunuyorum. En basitinden tekli ve çoklu çekirdek gücü muadil 4/8 & 6/6 olan modellerde en azından şu an pek farkını göremesek bile ilerleyen zamanlarda 6/6 fiziksel çekirdek üstünlüğü daha çok hissettirir. Mesela şu an en basitinden işlemciye hunharca yük bindirmesiyle ünlü olan AC:Origins'te 8600K 7700K'ya neredeyse %10-12'lere varan FPS farkı atabiliyor tabii senaryosuna göre %100'e yakın kullanımlar 6/6'larda her ne kadar biraz can sıkıcı olsa da saf 6 çekirdek devrinin bitmesine daha uzun bir süre var, 2060 seviyesi kartları belli bir süre daha CPU veya GPU yüklü oyunlar fark etmeksizin rahatlıkla besleyecektir..

@kino , 5GHz 9600K 2060 Super besliyor, 7700K'yı aynı kartla yan yana koysan rahat tokatlar bu işlemci:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Stok hızlarda olduğunu varsayarsak da en kötü ihtimal 2060'ı rahat besler, buradaki arkadaşın 3500X'i belki tekli çekirdeği zayıf kalıyordur diyeceğim ama 3000 serisi çok da kötü değildi bu konuda diye hatırlıyorum. 6/6 olması bir bahane unsuru olamaz bana göre, yani en azından modele bakmak gerekiyor bence.

Teşekkür ederim hocam bilgi için. Değiştirmek istediklerim i5 11400. Sanırım bahsettiğiniz işlemciden daha yeni olduğu için 300-400₺ civarında daha pahalı ve sanırım çıkış tarihi olarak daha yeni. Intel'e geçmem gerekecekse arasında bir karşılaştırma yapılabilir.

Uyumsuz olabilme ihtimaline karşın düşük hz li 2 ram sökülerek denenecek.

Psu yetersiz mi bilemedim, modeli yazdım bilginize sunulur 😁

Ekstra olarak elimdeki işlemci ile OC denemeli miyim problemin önüne geçer mi?

Elimdeki işlemci ile anakart sizce 2. el olarak alıcı bulabilir mi?

Güzel cevaplar geldi herkese teşekkür ederim.

Bende de Ryzen 5 3500 var RX 560 ekran kartı olmasına rağmen işlemcinin tüm çekirdekleri %100 görüyor yardımcı olabilecek var mı?

Tavsiyem:
1- Aynı olmayan RAM'leri kullanmayın. Aynı RAM bile olsalar 4 slot sorun yapabiliyor. Anakart uyumlu RAM listesimde her RAM'in 4 slot desteklenmediğini görebilirsiniz. Başıma gelen bir durum.
2- 1080P'de o işlemci o karta darboğaz yapabilir. Anakartının güncel biosunu yükledikten sonra 5600X gibi Ryzen 5000 serisi işlemci takarsan tadından yenmez.
Bu iki zayıf halka yüzünden platform değiştirmek çok gereksiz bence. Benim fikrim bunlar. Para senin, seçim de senin.

Update:

Aynı olmayan Ram'ler söküldü. 3200'lükler 2. ve 4. slotta takılılar.

i5 9400F + RTX 2060 Super ile oynayan arkadaşımda işlemci %60 civarlarında, ekran kartı kullanımı da benle aynı seviyelerde.
Benim Ryzen 5 3500 ile işlemciyi user benchmark'da karşılaştırdığımda aman aman bir fark görünmüyor teknik olarak, ancak kendisi 144 üstü fps lerde iken ben 65-75 fps arası oynuyor.

Oyunu oynarken gördüğünüz gibi görev yöneticisi screenshot aldım. Düşüş BF5 aşağı attığım için var, sürekli %100 olduğu kısım oyun içerisindeyken. Bu kadar da olmamalı sanki ya, normal de olabilir. Bilgili arkadaşlara duyurulur

1631604070083.png

Valla dostum açıkçası bende çözemedim olayı. CPU kullanımı normal değil. CPU performansın düşük kalıyor ve darboğaz yaşıyorsun belli ki. Bu işlemcinin teknik olarak rtx 2060 ile bu kadar ciddi bir darboğaz yaşatmaması lazım. Sürücülerin ve Bios'un güncel olduğunu doğrula. Olmadı bir virüs taraması yap. Yine de çözemiyorsan ilk mesajımda dediğim gibi 5600x al devam et.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı