AMD'mi ? Intel mi ?

R

Revenue

Ziyaretçi
Merhaba arkadaşlar,

Yıllardır sanırım bilgisayar piyasasında hiçbir zaman kesin çizgilerle ayrılamayan nadir konulardan biri AMD işlemci ile Intel işlemci arasındaki farklar ve tercih edilmesi gerekenin hangisi olduğudur. Bir çok söylenti piyasada dönmektedir. "Oyun için AMD, render gibi işlemler için Intel", "Bütçen düşükse AMD, yüksekse Intel" vesaire vesaire.. Technopat forumu kuru kalabalığa karışmamış, gerçekten bilgisayardan anlayanlardan oluşan bir forum haline geldiği için bu konunun tartışılabileceği nadir forumlardan biridir bana göre. Biraz forumları araştırdım ancak net bir bilgi dolu içerik olan başlık bulamadım. Yeni yılda bilgisayarımda bazı değişiklikler yapmayı planlıyorum ve "Intel'de olabilir aslında, neden olmasın?" sorusu ile karşı karşıya kaldığım için bir konu açayım dedim. Yapılan testlerde Intel'in bazı işlemcilerinin AMD'nin muadil işlemcilerine göre üstün olduğu da oluyor, tam tersi çıktığı da oluyor. Yani en pahalı Intel ve AMD işlemcilerine bakacak olursak sanırım Intel önde bir performans veriyor. Ancak Intel'in İ3 işlemcisi ile aynı fiyat aralığındaki AMD FX-4 serisi arasındaki kıyaslamada da AMD fiyat-performans bakımından daha önde çıkıyor. Sizce tercih edilmesi gereken işlemci hangisidir ve sebepleri nelerdir ? Yorumlarınızı merakla bekliyorum.

İyi bilgisayar, iyi ekran kartı yada iyi işlemci yoktur: bileşenler, kullanıcının amaçlarına hizmet ederler.

Render, video kodlama vs. = Intel i7 serisi, üst seviye AMD FX modelleri

Oyun = Orta seviye AMD FX, Intel i3, i5

Bilgisayar çalışsın yeter = Intel Pentium, AMD APU

İyi bilgisayar, iyi ekran kartı yada iyi işlemci yoktur: bileşenler, kullanıcının amaçlarına hizmet ederler.

Yav şu standartı getirdin ya, helal olsun hocam. Kopyalıyorum bi yere :)

Evet, aslında genel olarak baktığında görünen budur. Ancak AMD FX serisinden en düşük model olan FX-4100 işlemci ile denk olarak görülen Intel İ3 3. nesil işlemci arasında kafadan 50 lira gibi bir fark var. O 50 liralık farkı gözden çıkarttığın zaman zaten direk FX-6300 serisinin fiyatına gelmiş oluyorsun. Yani Intel'in orta düzey işlemcilerinin fiyatları AMD işlemcilerine göre neden yüksektir ? Fiyatı yüksek olduğu halde Intel'i seçmenin bir mantığı var mıdır ? Benim merak ettiğim bu açıkçası.

Evet, aslında genel olarak baktığında görünen budur. Ancak AMD FX serisinden en düşük model olan FX-4100 işlemci ile denk olarak görülen Intel İ3 3. nesil işlemci arasında kafadan 50 lira gibi bir fark var. O 50 liralık farkı gözden çıkarttığın zaman zaten direk FX-6300 serisinin fiyatına gelmiş oluyorsun. Yani Intel'in orta düzey işlemcilerinin fiyatları AMD işlemcilerine göre neden yüksektir ? Fiyatı yüksek olduğu halde Intel'i seçmenin bir mantığı var mıdır ? Benim merak ettiğim bu açıkçası.

Soru: "fiyatı yüksek olduğu halde Intel'i seçmenin bir mantığı var mıdır?" değil, "işlemciyi hangi amaçla kullanacağım?" olmalı.

Intel modeller, saf işlemci performansı adına AMD'den üstünler ve bu yüzden pahalılar. Buna; Intel'in muhteşem pazarlama stratejilerini ve parasal üstünlüğüne de ekleyebiliriz. Ama performanslı diye oyun sistemine i7-4770K alırsam, 400$'lık bir işlemci bana ne kazandıracak? Daha hızlı sistem açılışı, çok daha fazla frame sayısı, hızlı veri aktarımı?

Oyun sistemlerinde pahalı yada performanslı işlemciler tercih etmek, RevoLand'in Gaming serisi anakart almasına benzer :)

Sadece manevi huzur.

Tabi ağır strateji ve online oyunları bu konunun dışında tutuyorum.

Soru: "fiyatı yüksek olduğu halde Intel'i seçmenin bir mantığı var mıdır?" değil, "işlemciyi hangi amaçla kullanacağım?" olmalı.

Intel modeller, saf işlemci performansı adına AMD'den üstünler ve bu yüzden pahalılar. Buna; Intel'in muhteşem pazarlama stratejilerini ve parasal üstünlüğüne de ekleyebiliriz. Ama performanslı diye oyun sistemine i7-4770K alırsam, 400$'lık bir işlemci bana ne kazandıracak? Daha hızlı sistem açılışı, çok daha fazla frame sayısı, hızlı veri aktarımı?

Oyun sistemlerinde pahalı yada performanslı işlemciler tercih etmek, RevoLand'in Gaming serisi anakart almasına benzer :)

Sadece manevi huzur.

Tabi ağır strateji ve online oyunları bu konunun dışında tutuyorum.

O halde Intel ile AMD arasında pratikte pekte fark yok, farkı daha çok testlerdeki sonuçlarda farkedebiliriz. Peki ben orta seviye bir oyun bilgisayarı yaratmak istiyorsam hangi işlemciye yönelmeliyim ? Dediğiniz gibi "işlemciyi hangi amaçla kullanacağım?" sorusunu kendime sorduğumda bir oyun bilgisayarı olarak hangisine yönelmeliyim ? Tam da bu noktada yine ilk sorumla benzer bir soruyla yine karşı karşıya kalıyoruz, Intel'se neden Intel ? AMD ise neden AMD ?

Haluk abi, ben MMORPG oynayan birisiyim. Aklıma takıldı buna bir açıklık getirirseniz, mutluluk katsayım fazlasıyla artacaktır. :)

Geçen nostalji olsun diye General Zero Hours'u kurup biraz oynadım-fırsat bulunca oynadığım tek oyun. 50 yıllık oyun 5. dakikasında kasmaya başladı :) Ağır optimizasyon sorunları var.

FPS oyunlarında görsellik ön planda. Crysis 3'de de yapay zeka var ama bu Total War serisi ile kıyaslanmayacak kadar az. Strateji yada online oyunlarda grafik seviyesi daha düşüktür ama aynı anda yüzlerce karakter yada objenin harita üzerindeki her tür eylemi işlemciye fazlaca yük bindirir. Bu yüzden FPS oyunlarda işlemcinin ne olduğunu önemi yok. Ama diğer oyunlarda, düşük seviye işlemci = mutsuzluk anlamına gelebilir.

Ancak bu durum tüm oyunlar için geçerli değil. Online oyun sırasında sistemde herhangi bir kasılma yoksa yine mutlu sayılırız.

O halde Intel ile AMD arasında pratikte pekte fark yok, farkı daha çok testlerdeki sonuçlarda farkedebiliriz. Peki ben orta seviye bir oyun bilgisayarı yaratmak istiyorsam hangi işlemciye yönelmeliyim ? Dediğiniz gibi "işlemciyi hangi amaçla kullanacağım?" sorusunu kendime sorduğumda bir oyun bilgisayarı olarak hangisine yönelmeliyim ? Tam da bu noktada yine ilk sorumla benzer bir soruyla yine karşı karşıya kalıyoruz, Intel'se neden Intel ? AMD ise neden AMD ?

Kural basit:

Oyun keyfi = iyi bir ekran kartı = mutluluk.

Oyundan keyif almak için iyi bir ekran kartı şart. İyi bir ekran kartı da pahalı. Bütçe kısıtlı ise, ekran kartına ulaşmak için işlemci ve anakarttan kısılması gerekir.

Neden Intel?

Anakartları ve işlemcileri daha pahalı olduğundan dolayı, ekran kartına ulaşmak için tercih edilmez.

Neden AMD?

Anakartları ve işlemcileri ucuz olduğu için ekran kartına daha rahat ulaşılır.

i7-4770K alınınca, Crysis 3'de çok daha fazla frame sayısı elde edilmez.

FX-6300 alındığında, Crysis 3'de çok daha az frame sayısı elde edilmez.

Aralarındaki fark 1-2, hadi 3 frame diyelim.

Bu yüzden AMD.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı