Amerika Ay'a gitti mi?

Yakın zamanda bir düz dünya konusu açılmıştı. Orada @Yararsız Üye hocamın bir sözü çok hoşuma gitmişti. Yanlış hatırlamıyorsam buna benzer bir şeydi. "Dünya düz olsa, yuvarlak olduğu gizlense bunun kime faydası var?".

Bu soruya da aynı şekilde bakmak lazım. Aya gidildiğine dair çok güçlü kanıtlar var ve bunlar ispatlı şeyler. Gidildiğini düşünüyorum fakat diyelim ki gidilmedi ve bu gizleniyor. Bunun kime ne şekilde bir zararı var?

Bu tarz teoriler üzerine tartışmak yerine 7. seneye merdiven dayadık, 6 senedir Technopat üyesiyim doğru düzgün bilgisayar bilimi hakkında açılan bir konu görmedim maalesef.

Son düzenleme:
Bu tarz teoriler üzerine tartışmak yerine 7. seneye merdiven dayadık, 6 senedir Technopat üyesiyim doğru düzgün bilgisayar bilimi hakkında açılan bir konu görmedim maalesef.
Üye olduğum süre boyunca gördüğüm konular sizin dediğiniz gibi teori odaklı ve gereksiz imalı konular oldu.

Tabi anormal bir durum olduğunu düşünüyorum ne de olsa bu tarz konular daha çok ilgi görüyor.

Daha önceden Ay'a gidildiğine inanırdım. Fakat doğru kaynaklardan araştırınca doğruyu saptadım. Numarasız liste ile size inanmama nedenlerimi anlatayım.
ABD Ay'a gitmemiş olsa bunu en başta Ruslar söyler. Bu uzay yarışı Sovyetlerin çöküşünün maddi nedeni oldu, kendilerine bu kadar darbe vuran bir şeyi kabul ederler mi?

İnanmama nedenlerinin hepsi düz Dünyacıların kendi zırvalarını savunduğu kadar saçma nedenler.

Teknolojinin yeterli olduğuna inanmıyorum. 64 KB belleklere sahip bilgisayarlar ile iletişim kuruluyordu o zamanlar.
Sadece telemetri hesaplamalarını yapmak için o işlem gücü ve hafıza bile yeterli. Şu anda uçaklarda kullanılan ve her şeyi kontrol eden işlem birimleri bile senin bilgisayarından binlerce kat daha güçsüzler. Sadece telemetri verilerini kontrol etmek için KB düzeyindeki bellekler bile yeterli. Otomatik pilot dediğin şeyi tamamen mekanik olarak 2. Dünya Savaşı sırasında Almanlar yapabildi de, mikroişlemci çağının başlangıcında o Alman mühendis/bilim insanlarının katkıları sayesinde ABD niye yapamasın?

Ay'a gidilse de dönüleceğini sanmıyorum. Kalkış daha kolay olabilir, ama yakıt ve radyasyon kulağından bir kez daha geçmek zorundalar.
Bir roketin Dünya'dan çıkmak için ihtiyaç duyduğu Delta-v ile Ay'da ihtiyaç duyulan arasında onlarca kat fark var. Dünya'da kalın bir atmosfer var, düşük irtifalarda inanılmaz düzeylerde sürtünme ve karşı kuvvet oluşturuyor. Bunun yanında yerçekimi farkı ihtiyaç duyulan yakıt ve itki gücünü karesiyle birlikte fazlalaştırıyor. Ay'dan dönüşte ise çok hafif ufak bir kapsül, çok düşük yerçekimi ve hiçbir atmosfer sürtünmesi yok. Kapsül ağırlığını düşününce buraya göre yüzlerce kat daha az bir itki kuvveti Ay'ın yerçekimi kuvvetinden çıkıp yörüngeye girmesi için yeterli Delta-V sağlıyor. Ayrıca Ay yörüngesinden çıktıktan sonra çekim gücü sayesinde Dünya'ya yönelebiliyorsun. Ay yolculuğunda ise Dünya'nın çekim gücüne karşı koymak zorundasın, dönüşte tek yapman gereken kendini Dünya'nın kütleçekimine bırakmak.

Radyasyon kuşağı, yani Van Allen kuşağından iki defa geçtikleri için astronotların hayatta kalması çok zor.
Kapsül ve kumanda modülünde çok yüksek bir radyasyon koruması var ancak buna rağmen astronotlar sonrasında geçici körlük ve ilerleyen yaşlarda görmeyle ilgili sorunlar yaşadılar. İçlerinde sağlık sorunu yaşayanların sayısı az değil. Kullandıkları elbiselerin maliyetleri bile radyasyon koruması ve yaşam destekleri için milyonlarca dolar.

Resimlerde yıldızlar görünmüyordu. İnanmamak için başka bir sebep.
İşte buna gerçekten sinirlendim, senden beklemiyordum böyle bir şeyi. Sen gündüzken burada yıldızları görebiliyor musun? Göremiyorsun. O inişler sırasında Güneş ışıkları Ay'a vuruyor, Ay dönmediği için bizim Ay tutulması dediğimiz şey hariç astronotların indiği yüzey her zaman Güneş'i doğrudan görüyor. Aradaki fark, burada atmosfer var ama orada yok. Işığı atmosferde yansıtacak bir tabaka yok, o yüzden oradaki gün ile buradaki gün farklı görünüyor.

Son düzenleme:
@Emir M., @UBerk, @Lintos, @unnamedington.

Rapor atmıştım aslında. Gelmemiş de olabilir. Konuyu kilitleyip gereksiz mesajları siler misiniz?

Konu dışına açsam daha fazla beğeni alırdım @Sylveon. Boş kelime sarf ediyorsun sadece.

Düzgün cevap verenlere teşekkür ederim.

@Blacksidemre Sende laftan anlayacak ve birilerinin zırvalıklarına inanmak yerine araştırma yapacak zihin yapısı olduğunu düşünerek soruyorum. Başka soru işareti var mı kafanda? Cevaplayayım.

Ayrıca ABD'de gözlemevlerine giderek Ay üzerindeki iniş noktalarını, fırlatma modülünün alt tabanını, arabayı ve oradaki izlerin bazılarını görebiliyorsun.

Kesinlikle benim dediklerimi de doğru kabul et demiyorum, sadece zırvalıkları çıkaran matematik ve fizik bilmeyen insanların değil de gerçek bilim insanlarının kaynaklarından araştırma yapmanı söylüyorum. Ben sadece sana yüzeysel cevap veririm, sen araştırırsın.

Sadece telemetri hesaplamalarını yapmak için o işlem gücü ve hafıza bile yeterli. Şu anda uçaklarda kullanılan ve her şeyi kontrol eden işlem birimleri bile senin bilgisayarından binlerce kat daha güçsüzler. Sadece telemetri verilerini kontrol etmek için KB düzeyindeki bellekler bile yeterli. Otomatik pilot dediğin şeyi tamamen mekanik olarak 2. Dünya Savaşı sırasında Almanlar yapabildi de, mikroişlemci çağının başlangıcında o Alman mühendis/bilim insanlarının katkıları sayesinde ABD niye yapamasın?

Apollo Guidance System'in yaptığı da tam olarak bunlar aslında. Basit matematik hesapalrıyla önceden belirlenmiş bir yörüngeyi tutturmaya çalışıyor.

Bu arada, Saturn V'nin en nadide parçalarından biri olan F1 roket motorlarının tasarımcısı da Alman asıllı mühendis Wernher von Braun. Tasarımı ve üretimndeki mekanik ve ustalık o kadar karmaşık ki, aynı motorları bugün üretemiyoruz.

Wernher von Braun ve Apollo 11'i uzaya taşıyacak Saturn V roketi:

S-IC_engines_and_Von_Braun (1).jpg
Ayrıca ABD'de gözlemevlerine giderek Ay üzerindeki iniş noktalarını, fırlatma modülünün alt tabanını, arabayı ve oradaki izlerin bazılarını görebiliyorsun.

Bunlara ek olarak, lazer ışınları yansıtmaları için özel aynalarda Apollo ekipleri tarafından yüzeye bırakılmıştı:

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı