Android mi iOS mu?

Günümüzde oyuncuların ve normal telefon kullanıcıların arasında tartıştığı konular arasında olan bir konu.
Ben de sizler için bu konuya açıklık getirmek istiyorum.

Öncelikle sizlere şunları belirteyim:​

"iOS 4GB RAM > Android 12GB Ram kankağğ🥸🤓" diyen, İşletim sisteminin RAM ile nerdeyse hiç alakalı olmadığını bilmeyen kişilerden değilim.​

İşletim sistemleri olarak ele alacağım işletim sistemleri (Android, iOS)
NOT: Android hakkında konuşulan cevapların aynısı OneUI, ColorOS, HyperOS vb. işletim sistemleri için de geçerlidir.
Özellik açısından, her iki tarafın da avantajları/benzerlikleri var, her iki tarafın da prime dönemleri var. Günümüzde şuan Android telefonlar olmak üzere başta Samsung prime dönemini yaşıyor. Nasıl yani prime(En iyi ve başarılı) dönemi?
Öncelikle iki işletim sisteminin avantajlarına bakalım: (Android = S24U, iOS = iPhone 15PM. Yüzdeler kafadan yuvarlamalar ile yapılmıştır.)

Android avantajları:

• Kamera MP (200 vs 48) %420
  • RAM (24 vs 8) %300
  • RAM Frekansı (4800MHz vs 3200MHz) %23
  • RAM tipi (LPDDR5X vs LPDDR5) %27
  • RAM bant genişliği (77 Gbit/s vs 51.2 Gbit/s) %26
  • Çözünürlük (1440x3120 (QHD+) vs 1290x2796 (FHD+)) %6
  • Video çözünürlüğü (4320p (UHD) 8K vs 2160p (UHD) 4K) %100
  • Video yakalama (8K 30FPS - 4K 120FPS vs 4K 60FPS) %100 - %200
  • Video oynatma (8K 30FPS - 4K 120FPS vs 4K 60FPS) %100 - %200
  • Kamera sallantı önleyici (%96 vs %89) %7
  • Gece görüşü (%98 vs %96) %2
  • Zoom (100x vs 25x) %75
  • 4. Kamera (50mp vs 0(yok)) %?
  • Network speed (10KMhps vs 7500Mhps) %25
  • WiFi version (7 vs 6) %?
  • Bluetooth version (5.4 vs 5.3) %?
  • Piksel yoğunluğu (505PPI vs 460PPI) %5
  • Batarya (5000 vs 4441) %16
  • CPU Çekirdeği (8 vs 6) %20
  • AnTuTu v10 (2.019.200 vs 1.628.700) %20
  • GeekBench 6 (14K vs 10K) %40
  • 3DMark (17.304 vs 10008) %73
  • Stress FPS'leri (103FPS vs 59FPS) %44
  • Oyun performansı (%98 vs %95) %3
  • Galaxy AI %? (Android avantajından ziyade şimdilik Samsung avantajı denebilir)
  • F/P %40 (Değişebilir)
  • Kullanıcı değerlendirmesi %68 (HB, TY, E, N11 vb. sitelerin ortalaması)

iOS avantajları:

• Kamera lensi (Tam sayıyı bilmiyorum ama 13PM'te 7 Lens olduğunu hatırlıyorum.) %70
  • CPU Frekansı (3.64GHz vs 3.39GHz) %11
  • CPU Transistör mesafesi (3nm vs 4nm) %20
  • CPU Performansı (%93 vs %91) %2
  • GPU Frekansı (1398MHz vs 770MHz) %82
  • GeekBench 6 Single, Multi Core score %54
  • Batarya sağlığı (%97 vs %91) %6

NOT: Kıyaslamada sadece işletim sistemi kıyaslanmaz. Destekleyebildiği donanım parçaları da göz önünde bulundurulur.

"3 yıla kalmaz bozulur🥸🤓"
CEVAP: S20E 4. yılına geldi 120Hz genellikle günümüz oyunlarını drop yaşatmadan orta/yüksek grafik 60-90FPS, düşük 120FPS destekliyor. (Kullanılmış olsa da olmasa da[Sağlıklı])

"iPhone'nun kamerası daha iyi/kaliteli çekiyor"
"iPhone fotoğraflarında yapay zeka kullanmıyor"
CEVAP: iPhone telefonlarında 7+ lens kullanıyor(Tam sayıyı bilmiyorum ama 13PM'te 7 Lens olduğunu hatırlıyorum.) Bundan dolayı 0.5-10x arasında orta mesafe (2-5m) çekilen fotoğraflar için lens avantajı sayesinden daha orijinal çeker yani üzerinde, android kadar işleme yapmaz. Yakın çekimler için (-2m) Lensler, Kamera MP'i konuştuğu için Android telefonlar üstün(Genel). Android telefonlar da 0.5/0.6-10x arasında Yapay zeka kullanmaz, işlemeyi de az yapar. Ayrıca şuan iOS'ta da Android'te de 10x Üzeri dijital zoom olmayan telefon yok. Yani iki tarafta fotoğrafı işliyor ancak Samsung'un Galaxy AI ve kendi işleme araçlarından dolayı 10x'in üzerinde çekilen fotoğraflar daha kaliteli çıkar.

"A18 Pro/Bionic'i bekleyin"
CEVAP:
1725140767207.png
1725140813702.png
1725140871161.png
1725140906287.png
1725140939396.png
1725140962709.png
1725141081311.png
1725141123466.png
NOT: Bu 3 soru sadece aklıma gelen ve en gülünç olanlardır. Sizin de aklınıza gelen soru varsa atın. Cevabı yoksa cevaplayalım.

Kardeşim ben bu yazının hepsini ayrıntılı şekilde okuyamam!

Konunun özetine gelecek olursak:​

Kısacası: Android, şuanki döneme göre (2023-2025) üstünlüğe sahip.

Makaleyi buraya kadar okuyan herkese teşekkür ederim. Umarım bu alışkanlıkları olanlar vazgeçerler.

Benim hakkımda:

Ben Bayram Demir, internet ortamı üzerinden Bayram Reis olarak tanınıyorum. 7 Yaşımdan beri teknoloji tutkunuyum. Oyun ve Uygulama yazılımcısıyım. Yaklaşık 3 senedir bilgisayarın sağlığını kontrol eden bir uygulama üzerinde çalışıyorum. Bir taraftanda "Kamos" adında %100 yerli bir korku oyunu geliştiriyorum. Uygulamam ve Oyunum bitince de, Win10 ve üzeri işletim sistemleri için Modifiyeli ISO dosyası oluşturmayı düşünüyorum.

NOT: Eğer yazım hatası varsa(yapmamaya özen gösterdim) özür dilerim. Ayrıca belirtmek isterim: Eksik bulduğunuz yerleri belirtin konuşup tartışalım. Kafanıza takılan bir soru varsa yazabilirsiniz. Ben veya Bir başkası size yardımcı olmaya çalışacaktır.

Duydunuz mu bilmiyorum ama yakında NPU adında bir donanım parçası çıkacak. Bu parçanın görevi: yapay zeka araçlarını, işlemciye göre ortalama 2.5-3 kat daha iyi çalıştıracak. Belki o zaman bu makaledeki kıyaslamalar değişebilir.

"Windows 10 mu? 11 mi? Linux mu? MacOS mu?" makaleme de göz atabilirsiniz.

Son düzenleme:
S2 ne hocam fukara mıyız?
Genel bir örnek. Denk olan telefonlar arasından mı geçiş yaptınız? Zaten mantıklı birşey olmaz yani
Telefonu İşletim sistemi için değil yükseltmek için değiştirirsin. Sen yükselmek için iPhone'a geçtiysen:
Örneğin 11'e geçtiysen, ona denk S20FE veya daha üst modelden geçmiş olman mümkün değil yani.

İşletim sistemi karşılaştırırken, kamera lensi, piksel yoğunluğu değil de RAM yönetimi, çekirdek tasarımı gibi konular ele alınır. Hani bunu yaparak en başta dediğin "4GB RAM iOS > 12GB RAM Android" olayına kendin düşüyorsun.

Olay aslında çok basit, ikiside Unix "türevi" işletim sistemidir, olay optimizasyonda biter. Bu sebeple eskisi kadar olmasa da iPhone'ların eski versiyonları aynı dönemde çıkmış Android telefonlardan daha iyi performans verir günümüzde.

Fakat sana bir tavsiye vereyim, Windows vs Linux karşılaştırması yapacaksan piksel yoğunluğu falan deme, dalga geçerler, söyleyeyim.
Konu zaten tamamen işletim sistemi karşılaştırması değil bir kısmı Samsung vs Apple'a kaymış.
Ayrıca Android'ten kastım, sadece işletim sistemi olmadığını birçok yerde belirtmişim neyini anlayamadın anlamadım.

NOT: Kıyaslamada sadece işletim sistemi kıyaslanmaz. Destekleyebildiği donanım parçaları da göz önünde bulundurulur.
<H2> ve Kırmızı (En çok dikkat çeken renk) kullandım oysa ki.

İşletim sistemi karşılaştırırken, kamera lensi, piksel yoğunluğu değil de RAM yönetimi, çekirdek tasarımı gibi konular ele alınır. Hani bunu yaparak en başta dediğin "4 GB RAM iOS > 12 GB RAM Android" olayına kendin düşüyorsun.

Olay aslında çok basit, ikisi de UNIX "türevi" işletim sistemidir, olay optimizasyonda biter. Bu sebeple eskisi kadar olmasa da IPhone'ların eski versiyonları aynı dönemde çıkmış Android telefonlardan daha iyi performans verir günümüzde.

Fakat sana bir tavsiye vereyim, Windows vs Linux karşılaştırması yapacaksan piksel yoğunluğu falan deme, dalga geçerler, söyleyeyim.

Adamın yapmaya çalıştığı Android'i üstün göstermek bomboş şeyleri koymuş dediğin gibi çok düzey yanıt oldu ama tartışılacak bir durum bile yok.

Adamın yapmaya çalıştığı Android'i üstün göstermek bomboş şeyleri koymuş dediğin gibi.
Popüler kültür köleliği ve At gözlüğünden başka birşey değil.

iPhone tarafında CPU ve GPU gücünü belirtmişim. Bunu nerdeyse hiçbir VS lerde göstermiyorlar. Bana gelipte Android'i üstün göstermeye çalıştım diyorsunuz. Komiksiniz :D

İşletim sistemleri olarak ele alacağım işletim sistemleri (Android, iOS)
İşletim sistemini mi ele alıyorsun? Yoksa donanım mı? İşletim sistemlerinden gerçekten anladığına emin misin? Konuya bir de benchmark falan koymuşsun. Sen donanım karşılaştırıyorsan her yere Apple vs spesifik bir cihaz koyman gerekir veya Snapdragon ile sadece Bionic işlemcileri karşılaştırabilirsin, böylece benchmark koyabilirsin. Ancak işletim sistemi üzerinden benchmark ne işe yarayacak? A12 gibi görece eskimiş işlemciler benchmark'a göre ilk 20'de hala. Sence mümkün mü?

Android fanatikliği yapmışsınız (daha çok) gibi geldi bana hocam bu yüzden ben bu makalenizi beğenemedim. Ayrıca işlemci her ne kadar telefonun en önemli parçası olsa da son kullanıcı için nerede ne kadar skor vermiş pek de umursanmaz. İşlemciye göre güncelleme verildiği için güncelleme ömrüne bakar sadece son kullanıcı. Gereksiz olmuş yani işlemci kıyasları. IPhone'da donanımlarının sayısal olarak değerine de bakılmayacağını herkes bilir diğer Android rakiple kıyaslarken.

Bana gelipte Android'i üstün göstermeye çalıştım diyorsunuz. Komiksiniz :D
Android'in üstün taraflarına sırf üstün olmasını istediğin için aklına ne gelirse yazmışsın, piksel yoğunluğu bile demişsin. Bence şaka sensin ama belli etmiyorsun. :D

Konu zaten tamamen işletim sistemi karşılaştırması değil bir kısmı Samsung vs Apple'a kaymış.
Ayrıca Android'ten kastım, sadece işletim sistemi olmadığını birçok yerde belirtmişim, neyini anlayamadın anlamadım.
O hâlde başlığı Android vs iOS koymayabilirdiniz.

Phone tarafında CPU ve GPU gücünü belirtmişim. Bunu nerdeyse hiçbir vs'lerde göstermiyorlar. Bana gelip de Android'i üstün göstermeye çalıştım diyorsunuz. Komiksiniz.
Donanımdan bahsediyorsunuz, başlıkta ise işletim sistemi yazıyor. Başka bir şeyden bahsediyorsunuz.

Ben iOS veya Android tarafı tutmam bu arada, yani bu mesajları tarafla yazmıyorum. Konunuz OS karşılaştırması değil, donanım karşılaştırması. Olabilir, evet yaparsınız, bizi bağlamaz. Ama başlığa da OS yazmazsınız.

Keza Android'i bir cihaza bağlayamazsınız. Bugün Android'e sahip 25 binden fazla birbirinden farklı cihaz mevcut.

İşletim sistemini mi ele alıyorsun? Yoksa donanım mı? İşletim sistemlerinden gerçekten anladığına emin misin? Konuya bir de benchmark falan koymuşsun. Sen donanım karşılaştırıyorsan her yere Apple vs spesifik bir cihaz koyman gerekir veya Snapdragon ile sadece Bionic işlemcileri karşılaştırabilirsin, böylece benchmark koyabilirsin. Ancak işletim sistemi üzerinden benchmark ne işe yarayacak? A12 gibi görece eskimiş işlemciler benchmark'a göre ilk 20'de hala. Sence mümkün mü?
20. Sırada derken? İlgili bölümü paylaşabilir misin?
Android'in üstün taraflarına sırf üstün olmasını istediğin için aklına ne gelirse yazmışsın, piksel yoğunluğu bile demişsin. Bence şaka sensin ama belli etmiyorsun. :D
Dostum sadece işletim sistemi karşılaştırmadığımı belirttim kaç kere ama inatla iğneyle seçip duruyorsun.
Ordaki "Sözde" üstün göstermeye çalıştırdığım özelliklerin hepsi günlük kullanım özellikleri.

O hâlde başlığı Android vs iOS koymayabilirdiniz.

Donanımdan bahsediyorsunuz, başlıkta ise işletim sistemi yazıyor. Başka bir şeyden bahsediyorsunuz.

Ben iOS veya Android tarafı tutmam bu arada, yani bu mesajları tarafla yazmıyorum. Konunuz OS karşılaştırması değil, donanım karşılaştırması. Olabilir, evet yaparsınız, bizi bağlamaz. Ama başlığa da OS yazmazsınız.

Keza Android'i bir cihaza bağlayamazsınız. Bugün Android'e sahip 25 binden fazla birbirinden farklı cihaz mevcut.
Başlık uzayacak:
Öncelikle iki işletim sisteminin avantajlarına bakalım: (Android = S24U, iOS = iPhone 15PM. Yüzdeler kafadan yuvarlamalar ile yapılmıştır.)
Android telefonlar
Yani daha ne kadar açıklayıcı olabilirdim bilmiyorum.
Makalenin 10'da 1'ini okumadan sallıyorsunuz.

Son düzenleme:
20. Sırada derken? İlgili bölümü paylaşabilir misin?
Senin konundan örnek vermedim bunu, Antutu'ya göre öyle görmüştüm. Burada bahsettiğim şey benchmark testlerinin son kullanıcıya çokta hitap etmediğidir. Yoksa skorlara bakarsan X86 işlemcilerle ARM işlemciler arasında Single-Core, Multi-Core skor farkı bulunmuyor ancak ARM işlemciyle Windows'da oyun oyna bakalım oynayabilecek misin, gerçi açamazsın bile. PS3'ün Cell mimarisinden ötürü 20 yıllık oyunları emüle etmekte zorlanıyoruz hala. Bu örnekler uzar gider. Şimdi bana gidip başka yere çekiyorsun deme.
Ordaki "Sözde" üstün göstermeye çalıştırdığım özelliklerin hepsi günlük kullanım özellikleri.
Burada son dönemlerde teknolojik olarak Android cihazların iPhone'un önüne geçtiğini kabul ederek ve bilerek konuşuyorum ancak sen gözünle piksel yoğunluğunu görebiliyorsan helal olsun diyorum sana. :) Yani ona bakacaksak hala çoğu telefonda OIS bile yok, Android'in skala çok büyük. Bu konuya göre gidip biri A01 falan alırsa ne olacak şimdi. :D

Senin konundan örnek vermedim bunu, Antutu'ya göre öyle görmüştüm. Burada bahsettiğim şey benchmark testlerinin son kullanıcıya çokta hitap etmediğidir. Yoksa skorlara bakarsan X86 işlemcilerle ARM işlemciler arasında Single-Core, Multi-Core skor farkı bulunmuyor ancak ARM işlemciyle Windows'da oyun oyna bakalım oynayabilecek misin. Dediğim örnek şimdi bana gidip başka yere çekiyorsun deme.
Ben zaten benim konumdan aldığını söylemedim. Bana ilgili AnTuTu puanını veya her hangi bir ilgili bölümü paylaşır mısın? Neye göre A12'yi ilk '20'ye koymuş AnTuTu bizde bilgilenelim.

Bu konuya göre gidip biri A01 falan alırsa ne olacak şimdi.
Senin dediğin ayrıntıya giriyor. Ben ayrıntıya girmediğimi yukarıda belirttim.
Benim karşılaştırdığım özelliklerin hepsini, her karşılaştırmada bulabilirsin.

1725149415737.png

1725149460072.png

Sadece Apple cihazlarında bile ilk 20'de değil

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı