Çözüldü Arch Linux kullanıcı hesabının root hesabı olmaması

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

popos

Picopat
Yer
System76
Arkadaşlar sabah Arch kurdum. Neyse, bana okuduğum yerde kendimi root hesabi yapma kodunu mu vermemişler ne oldu anlamadım. Terminalde root işlemi gerektiren herhangi bir şey yaptığımda "kullaniciadi is not in the sudoers file" hatası alıyorum.

Çözüm
Root kullanıcısına gir veya su - ile root ol. nano /etc/sudoers yazarak sudoers dosyasını aç. "# %wheel" ile başlayan ilk satırı bul. Başındaki "# " işaretini sil.

Bittiğinde bu şekilde gözükmeli, yazım hatası bile yapmamalısınız:
1619624949534.png

Daha sonra Ctrl + O, Enter, Ctrl + X yaparak dosyayı kaydedip çıkın. Kullanıcınızı wheel grubuna eklemek için usermod -aG wheel kullanıcıadı komutunu yazın.("kullanıcıadı" yazan yere kullanıcı adınız gelecek.) Bundan sonra kendi kullanıcınıza geçiş yapıp sudo whoami yazın. Çıktı root ise başarıyla yapmışsınız demektir. Yine aynı hata gelirse yeniden başlatın. Bazen yeniden başlatma gerekebiliyor.
Bana Wi-Fi manager uygulaması önerebilir misiniz lütfen?
XFCE kullanmadığım için XFCE masaüstü ortamını kullananlar hangisini kullanıyor bilmiyorum. XFCE ile dahili Wi-Fi yöneticisi gelmiyormuş okuduğum kadarıyla. Bunun için yeni bir konu açabilirsiniz. XFCE kullanan arkadaşlar yardımcı olurlar.

Hocam İnternete bağlı değilmişim. Neyseki laptop var kablo ile bağladım indiriyorum. Bana wifi manager uygulaması önerebilir misiniz lütfen ?
Hocam direkt şu komutları girin:

nmcli device wifi connect wifiadınız password wifişifreniz

wifiadınız ve wifişifreniz yazdığım yerlere anlamışsınızdır zaten ne yazmanız gerektiğini. Bir sorun olursa yazın, yardımcı oluruz. Her şey kodlarla olduğu için biraz zorluk çekebilirsiniz. :D

wifiadınız ve wifişifreniz yazdığım yerlere anlamışsınızdır zaten ne yazmanız gerektiğini. Bir sorun olursa yazın, yardımcı oluruz. Her şey kodlarla olduğu için biraz zorluk çekebilirsiniz. :D
nmtui da kullanabilirsiniz, arayüz ile daha kolay olur yönetmek. Ama networkmanager olduğunu sanmıyorum. sudo pacman -S networkmanager ile kurabilirsiniz, sonrasında ise sudo systemctl enable --now NetworkManager ile aktif edip başlatabilirsiniz.

nmtui da kullanabilirsiniz, arayüz ile daha kolay olur yönetmek. Ama networkmanager olduğunu sanmıyorum. sudo pacman -S networkmanager ile kurabilirsiniz, sonrasında ise sudo systemctl enable --now NetworkManager ile aktif edip başlatabilirsiniz.
Ben Wifi Manager yok sanıyordum hiç, o yüzden nmcli ile aktif etmiştim. Daha sonra KDE'ye geçince zaten öyle bir problemim de olmadı. Sağ olun bilgilendirdiğiniz için, biraz zor oluyordu Wi-Fi ile ilgilenmek. :D

Arch kuruyorsanız RebornOS öneririm. İstediğiniz kadar özelleştirebiliyorsunuz ve kurmak için bir GUI'a sahip.

Çözüm ararken sistem dosyaları zarar görecek muhtemelen veya bir sürü şey ile uğraşacaksınız. Eğer uygulama daha hiç kurmadıysanız (ki şifre yoksa kuramazsınız) bence Reborn ya da Arco ile tekrar kurun.
Sizin gibi insanlar yüzünden Türkiye'de Linux bilgisi olan insanlar artmıyor.

Sagolun hocam çözüm bu diğer arkadaşlara ve size teşekkür ederim.
Sagolun hocam çözüm bu diğer arkadaşlara ve size teşekkür ederim.

+ bunu yapınca yukari wifi menüsü de geldi yani bundan sonra bir sıkıntı yasamayacagim.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı