Artık kimseye "Levent" isminin koyulmaması

294144

Hectopat
Makaleler
3
Cidden anlamıyorum. Yeni jenerasyona neden bu isim tercih edilmiyor? 😀

Belli başlı azınlıkta kalan isimler bile hala daha az da olsa koyuluyorken neden Levent gibi belli başlı inisiyatiflere hitap edebilen; gerek anlamıyla, gerek söyleyiş estetiği ile halihazırda sıkça koyulanların yanında mest edebilecek potansiyelde olan bir ismi kimse çocuğuna koymuyor?

Modernlik desen var; geleneksellik desen gariptir o da var; telaffuzunda çekicilik desen var; güzel bir anlam desen o da var...

1616219124718.png

NOT: İsme olan bireysel övgümü dile getirmiyorum; halihazırda sıkça koyulan isimlerin ve insanların belli başlı inisiyatiflerini göz ederek koydukları isimlerin yanındaki konumunu kıyaslıyorum. Yazdıklarım o doğrultuda.

Artık sözde modern isimler tercih ediliyor genelde. Örneğin birinin adının Ali olduğunu öğrenince, insanlar ondan uzaklaşıyor. Köy çocuğudur bu deyip tiksiniyorlar. Değişik bir jenerasyonumuz var. Kendim deneyimledim. Yani adım Ali değil de sınıf arkadaşım vardı Ali diye. Gördüğü her erkeğe çıkma teklifi eden bir kıza 'Ali diye yakışıklı bir arkadaşım var, onu sana ayarlayayım mı?' diye sorduğumda gerek olmadığını söylüyordu. Sonra yine Mekanın Sahibi'ni ezberleyen veletlerle takılmaya gidiyordu. Çok bir beklentiniz olmasın yeni jenerasyondan.

Bilmem. Bence daha öz isimler tercih edilmeli. Bunlar gibi:
  • Afşın
  • Akın
  • Akman
  • Alabörü
  • Alptigin
  • İstem
  • Börte
  • Bumin
  • Tonyükük
  • Bilge
  • Kağan
  • Bleda
  • Afşar
  • Atasagun
  • Atagay
  • Avar
  • Avaz
  • Ay-Kağan
  • Ayata
  • Aybars
  • Akbala
  • Aşina
  • Atılay
  • Aybuke
  • Abay
  • Adırbay
  • Aybat
  • Kaşkar
  • Büribey
  • Bayburi
  • Bugraarslan
  • Tuktabay
  • Torsinbike
  • Argamak
  • Alatay
  • Börkit
  • Toğrul
  • İlyöser
  • İlüs
  • Daha fazlası için: Türk Balaları için Türkçe ad önerileri | Türkçe Tarih
Ben balalarıma bu tür bir isim vereceğim.
Cidden anlamıyorum. Yeni jenerasyona neden bu isim tercih edilmiyor? 😀

Belli başlı azınlıkta kalan isimler bile hala daha az da olsa koyuluyorken neden Levent gibi belli başlı inisiyatiflere hitap edebilen; gerek anlamıyla, gerek söyleyiş estetiği ile halihazırda sıkça koyulanların yanında mest edebilecek potansiyelde olan bir ismi kimse çocuğuna koymuyor?

Modernlik desen var; geleneksellik desen gariptir o da var; telaffuzunda çekicilik desen var; güzel bir anlam desen o da var...

Eki Görüntüle 931157

NOT: İsme olan bireysel övgümü dile getirmiyorum; halihazırda sıkça koyulan isimlerin ve insanların belli başlı inisiyatiflerini göz ederek koydukları isimlerin yanındaki konumunu kıyaslıyorum. Yazdıklarım o doğrultuda.
Arnavut musunuz?

Evet fakat yeni aileler yeni şeyler arıyorlar. Kelimenin güzelliği ile bir alakası yok bence. Yeter ki ilgi çeksin garip isimler. Her ismin tarihi geçecek. Şu an Salim, Makbule ismini görmediğimiz gibi. Kafada yaşlı ismi oluşturuyor çünkü. İlerde bu Elisa, Alev, Uzay falan yaşlı ismi gibi gelir. Kim bilir. Daha ne isimler çıkacak.

Bilmem. Bence daha öz isimler tercih edilmeli. Bunlar gibi:
  • Afşın
  • Akın
  • Akman
  • Alabörü
  • Alptigin
  • İstem
  • Börte
  • Bumin
  • Tonyükük
  • Bilge
  • Kağan
  • Bleda
  • Afşar
  • Atasagun
  • Atagay
  • Avar
  • Avaz
  • Ay-Kağan
  • Ayata
  • Aybars
  • Akbala
  • Aşina
  • Atılay
  • Aybuke
  • Abay
  • Adırbay
  • Aybat
  • Kaşkar
  • Büribey
  • Bayburi
  • Bugraarslan
  • Tuktabay
  • Torsinbike
  • Argamak
  • Alatay
  • Börkit
  • Toğrul
  • İlyöser
  • İlüs
  • Daha fazlası için: Türk Balaları için Türkçe ad önerileri | Türkçe Tarih
Ben balalarıma bu tür bir isim vereceğim.
Bence örnek verdiğin isimlerden çoğu 1. isim olarak tercih edilmemeli.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı