Aşı oldum, hiçbir şey olmadı diyenleri anlamıyorum. Yani zaten şurda aşı olalı sadece birkaç ay olmuş. Tabii ki de bir şey olmayacak. Bizim bahsetmek istediğimiz uzun vadede ortaya çıkacak olan şeyler.
Aşı içindeki maddeler virüste bulunan yüzlerce çeşit mRNA ve proteinden sadece 1 tanesi. Özelliğini, görevini en iyi bildiklerimizden hem de. Eğer aşının kalıcı, uzun vadeli bir etkisi olacaksa, önce Covid’in çok daha can yakıcı, kimsenin beklemediği bir kalıcı etkisi olması gerekir. Her türlü aşı daha kârlı kalır yani.
Aşılar bağışıklık sistemini uyarır, bazen uyarılan bağışıklık sistemine bağlı olarak yan etkiler çıkar (mRNA aşıları için bir ihtimal olarak söylenen ve şu an araştırılan nadir miyokardit gibi) ardından da bağışıklık sistemi bu uyarılmayı hafızasına alarak durulur. Bu sebeple aşıların yan etkileri 2 ay içerisinde çıkar. Daha sonrasında çıkmaz. Çünkü ortada artık ne aşının maddesi kalmıştır, ne de aktive olmuş bir bağışıklık sistemi vardır. O mikroorganizmanın tanınmasını sağlayacak protein hafızaya atılmıştır.
mRNA dediğimiz şey vücut içerisinde protein ürettirip yok olan bir moleküldür. Aynı şekilde ğretilen protein de sonsuz ömürlü, kendi kendisne mutasyona uğrayabilen, kalıcı olabilen bir molekül değildir. Yani aşı vurulduktan kısa bir süre sonra, doğal süreç gereği ve bağışıklık sisteminin etkisiyle aşı içeriğindeki bütün maddeler yok olur.
Dolayısıyla uzun vadede bir etki çıkmasının hiçbir bilimsel dayanağı yok. Bu yönde bir beklentimiz olmasının hiçbir sebebi yok. Sadece “ya çıkarsa?” komplosu üzerine ortaya atılmış bir fikir.
mRNA dün keşfedilmedi. Yıllardır (1990’lardan beri diye biliyorum) çeşitli hayvan deneylerinde, hayvanlara mRNA verip enzim vs ürettiriyorlar. Zaten vücutta kalıcı olduğunu, herhangi bir istenmeyen beklenmedik sonucu olduğunu görseler bunu bildirmek zorundalardı, ve de bu şekilde risk oluşturacak bir aşı üretilmezdi, gerekli otoritelerden izin alamazdı.
Aşıdan korkan bir insanın, virüsten 100 kat daha fazla korkuyor olması gerekiyor. Çünkü aşının bütün içeriği virüsün küçük bir parçasından ibaret. Aşının yapabilip de virüsün yapamayacağı bir şey yok.