Atatürk şeriatçılara ne yaptı?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Özellikle son zamanlarda şeriatçı ve kendine saf Müslüman diyen kimi görsem bir Atatürk'e düşmanlığı var ve aşağılama çabasında. Atatürk gerçekten düşman olacak kadar kötü bir şey mi yaptı?
Zamanında dinin insanlar tarafından nasıl sömürüldüğünü gördü. Bundan dolayı:
-Tekke ve zaviyeler kapatıldı.
-Devlet laiklik prensibine geçti.
-Hilafet kalktı.
-İsyan çıkaran ''Şeyh'' Sait, İskipli Atıf gibi insanlar İstiklal Mahkemeleri tarafından yargılandı ve idam edildi.
-Ezan Türkçe okunmaya başlandı.
-Kuran'ın Türkçe meali basılmaya başlandı.
-Kılık Kıyafet Kanunu ile memurların giyiniş tarzları düzenlendi.
-Arap alfabesinden Türkçe için daha uygun bir alfabe olan Latin alfabesine geçildi.
-Şeyhülislamlık kaldırılarak yerine devlete bağlı olan ''Diyanet İşleri Müdürlüğü'' kuruldu.
 
İslam'ı cahil cühelayı kandıran, kendi çıkarları için kullanan karaktersiz sakallıların elinden aldı. Halkı bu konuda aydınlatmaya çalıştı. Doğal olarak insan artığı bazı çakallar bundan hiç memnun kalmadı. Çünkü kendileri bir yerlerinden uydurdukları safsatalar anlamsızlaştı, insanları tiner çekip gördükleri hayallerle kandıramayacaklarını anladılar. İslam'ı gerçekten öğrenmek isteyenleri bu şaklabanların elinden aldı, onlara yeni bir yol gösterdi. Maymundan muzunu almak gibi. Ezan Türkçe okutulmuş diye kıvranıp duruyorlar. Çok korkuyorlar insanlar okuyacak öğrenecek bize de kandıracak kimse kalmayacak diye.
 
Tekke ve zaviyeler kapatıldı.
-Devlet laiklik prensibine geçti.
-Hilafet kalktı.

Türkiye'yi geliştirme çabaları.
Hemen hemen 100 yıl geçmesine rağmen yerimizde sayıyoruz.
Ve hâlâ gelişmekte olan bir ülke konumundayız.
2.dünya savaşından sonra Almanya küllerinden doğdu kısa sayılacak bir sürede üstelik.
 
Ezanın Türkçe okunması bile yeterli.
Sana bir şey diyeyim mi? Ezanda ne dediğini ben bile bilmiyorum ki ülkenin yarısından fazlası böyle Arabistan Riyad'da değiliz, Türkiye Cumhuriyetindeyiz.
Tekke zaviye ve türbelerin kapatılması.
Laikliği ilan edip şeriatı kaldırması.
Söylenecek çok şey var da kanunla korunan biri hakkında konuşmak istemiyorum.
Namaz kılıyor musun? Oruç tutuyor musun? Zekat veriyor musun? Bunları yapmadığına o kadar eminim ki hala neyin şeriatından bahsediyorsun? Şeriat idam edildiği gün bunları yapmadığın için hapse girecek olan sensin ne yaşıyorsun sen? Dönemin şartlarından bir habersin ki Şeyhler milli mücadeleye karşı isyan başlatıyordu, Osmanlı halifelik gücünü kullanarak buradaki insanları kışkırtıyordu adamlar ne yapabilirdi ki düşmana karşı varsa daha iyi bir fikrin bilmek isterim. Neredeyse Tüm Dünya'da heykeli olan adamın heykeline savaştığı ülkelerde saygısızlık yapılmıyor kurtardığı ülkede saygısızlık yapılıyor. Normalde çok ağır konuşurdum da bundan ders bile çıkaramayacak zavallı bir insan için konuşmak istemiyorum. : )

Şunu da söylemek isterim Dünya'da ilk kez Radyo'da ezan Atatürk'ün emriyle okutulmuştur sözde din düşmanı ya?
 
Ezanın anlamnı çoğu kişi bilmese de herkes ezanın insanları namaz için camiye çağırma amacı olduğunu bilir, anlar. Dünyanın öbür ucundan bir müslüman gelse de anlayabilir, çünkü ezan dünyanın her yerinde arapça okunur. Amerika'da da, Türkiye'de de, Bosna'da da vs vs. Bu ülkelerin hiçbiri Arabistan değil, ama okunuyor. Okunduğu çoğu yerde de insanlar ne anlama geldiğini bilmiyordur muhtemelen, ki zaten tamamen bilmesinin de şart olduğunu düşünmüyorum. Ezanı duyduktan sonra namaza gitmesi gerektiğini bilse yeterli olur. Atatürk'ü sevip sevmemekten bağımsız olarak bunca yıllık ülke yönetiminde yanlış(lar) yaptığını herkes kabul etmeli, insan en nihayetinde. Bence o yanlışlardan biri de budur.


Neden şart değil işinize gelmediği zaman bilmek şart değil. Öyle mi?
 
Derdi İslam'la değildi önderimizin. Derdi Türküm diyip dini kendince yorumlayan insanları ortadan kaldırmaktı. Her şeyi dine bağlamanın toplumu ne kadar geriye ittiğini gördü, dinini herkes yaşamalı kendine göre fakat zorla bir kişiye şunu yapamazsın, şu günah, şu dine aykırı gibi baskıcı sözler söyleme yetkisi kimsenin yoktur. Sen çok Müslüman sanarsın kendini, karşındaki insanı İslam düşmanı ilan edersin fakat düşman ilan ettiğin kişi senden daha 'insandır'. Yani her namaz kılan gerçek Müslüman değildir. Kısaca Atatürk dini çıkarlar uğruna kullanılmasını engelledi, dinden gelir ve itibar elde edenler, Atatürk'ün adımlarından dolayı çulsuz kaldı.
 
Tekke zaviye ve türbelerin kapatılması.
Laikliği ilan edip şeriatı kaldırması.
Söylenecek çok şey var da kanunla korunan biri hakkında konuşmak istemiyorum.
Problem nerede anlamadım. Tekke ve zaviyeler kendi kendine dini değiştiriyordu. Laiklik kötü bir şey değil din ve devlet işlerinin ayrılması ayrıca Atatürk Diyaneti kurdu. Din düşmanı olsa hiç kurmazdı. Kanunla korunması zoruna gittiyse sen Türk falan değilsin. Atatürk bir değer. Nasıl bayrak vatan marş korunuyorsa Atamız da ebediyen korunacaktır. Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz. En doğru, en gerçek yol, medeniyet yoludur.
 
Her şeyi dine bağlamanın toplumu ne kadar geriye ittiğini gördü, dinini herkes yaşamalı kendine göre fakat zorla bir kişiye şunu yapamazsın, şu günah, şu dine aykırı gibi baskıcı sözler söyleme yetkisi kimsenin yoktur.
Zaten laiklikte bunu amaçlamıyor mu?
 
Sana bir şey diyeyim mi? Ezanda ne dediğini ben bile bilmiyorum ki ülkenin yarısından fazlası böyle arabistan Riyad'da değiliz, Türkiye cumhuriyetindeyiz.

Şu kafadaki insanlara cevap verme gayretini kendinde bulduğun için seni tebrik ederim. İçimizde hala cahile dert anlatma gücü taşıyan birilerini görmek güzel. Ama fazla yorma kendini. Kapasite düşük.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı