Avrupa vs ABD

Bildiğim kadarı ile dil okuluna gidilirse hayır ancak üniversite düzeyinde bir eğitime gidilirse eğitim sırasında yasal çalışmak "sadece okul kampüsünde (on campus)" yani okulun kütüphanesinde yarı zamanlı çalışma gibi veya okuldan da izin alınarak, belli bir süre eğitim alındıktan sonra, eğitiminizle/okuduğunuz bölümle doğrudan alakalı "ücretli staj" yapabilirisiniz.

Okurken yasal çalışma imkanları terimleri "on campus" ve ücretli staj ise "CPT (Curricular Practical Training)". En doğru bilgi için her kurum ve hangi bölümleri bu imkana sahip spesifik olarak araştırmalısınız.

ABD'de Üniversite düzeyinde bir eğitim aldıktan sonra çalışmaya ise OPT deniliyor ve ayrıntısını yukarıda linkini paylaştığım yazıda değindim. Onun için de yine tek tek eğitim kurumlarına ve bölümlere bakmak gerekiyor.

Mezun olduktan sonra çalışma imkanı genel anlamda var.
Peki mezun olduktan sonra ülkede kalma durumu nasıl işliyor? Kalma sürem sona mı eriyor?
 
Peki mezun olduktan sonra ülkede kalma durumu nasıl işliyor? Kalma sürem sona mı eriyor?

Üniversite düzeyinde bir eğitimi başarı ile tamamlayıp mezun olduktan sonra 60 günlük "tolerans izni/grace period" veriliyor yani hemen atılmıyorsun.

Bu sürede OPT başvurursan OPT sonuçlanana kadar da kalabiliyorsun ancak en güvenlisi OPT imkanı tanıyan bir bölümden mezun olduysan (bu hususu mutlaka o kuruma ve o bölüme girmeden önce araştır) birkaç ay önce okulunun uluslararası öğrenci ofisi (ISO) ile iletişime geçip I-20 formunu dolduracaksın ve bu belgeyi alıp Amerikan vatandaşlık ve göçmen bakanlığı'na (uscıs) başvurup I-94 formunu doldurup onay bekleyeceksin.

3 ay içinde cevap geliyormuş. Onaylanırsan 12 aylık ABD yasal şekilde çalışma ve bulunma izni veriliyor. Bu sürede bir iş yeri bulup veya freelance veya gönüllü olarak bir yerde çalışmaya başlıyorsun.

Eğer s. T. E. M bölümlerinden mezun olduysan +24 ay daha ek süre alıp 2 yıl daha çalışmaya devam edebiliyorsun. OPT izni altında çalışırken işten kovulursan falan en fazla 60 gün işsiz kalabilirsin. Eğer işsizlik süren 60 günü geçerse çalışma iznin iptal olur yani iş değiştirişsen veya kovulursan 60 gün içinde yeni iş bulmalısın.

Böyle böyle, s. T. E. M bölümlerinden birini okuduğunu varsayıyorum, 3 yıl da ABD çalıştıktan sonra artık OPT bitiyor.

Bu noktadan sonra bir şirket bulup onların senin için çalışma bakanlığının verdiği H1-b vizesine başvurmasını isteyeceksin. Bunun kötü yanı her yıl için belli sayıda insan kotası var bu vizenin ve her sene kotadan fazla insan başvurduğu için çekilişle başvurabilenler arasında çekilişle dağıtılıyor.

Senin için masrafa girip başvuru yapacak 10 tane de şirket bulsan fark etmiyor çekilişte 1 kişi olarak sayılıyorsun (belki de iyi bir şeydir bu. Önceden böyle değildi değiştirdiler). Elon Musk da böyle Amerika'ya göçmüş birisi o yüzden bu vizede kolaylaştırıcı yenilikler getireceklerini söylüyorlardı bakalım, ileride görürüz.

H1-b ayrıntısı da uzunca bir hikaye. 4 yıl üniversite + 3 yıl OPT sonrası H1-b'yi de alırsan 3 yıl da öyle çalışma iznin var. Bu 3 yıl bittikten sonra bir 3 yıl daha uzatabiliyorsun. İster bu 6 yıllık içinde ister 6 yıl H1-b ile çalıştıktan sonra eb-3 "yeşil kartına" başvurursun. Yeşil kartı da kazanırsan ABD ordusuna katılırsan acemi birliği geçtikten sonra, yok katılmam dersen 5 yıl yeşil kartla dolandıktan sonra ABD vatandaşı olabilirsin.
 
Öncelikle benim de tercihim olan kolay yollardan biri üniversite eğitimi için gitmektir. Sende benimle aynı yaşlardasın ve senin için de bu yol önemli bir seçenek olduğundan detaylı anlatayım. Bu aşamada şunu bil Avrupa ülkelerinin çoğunda YKS istenmez(Almanya harici) ve her ülkenin ki değişmekle birlikte genel olarak istenenler şunlar: Lise transkripti(lise başarı puanı), üniversiteye motivasyon mektubu, özgeçmiş benzeri bir şey, IELTS gibi sınavlardan alınan dil yeterlilik belgesi ve tabii neredeyse en önemlisi olan para. Para meselesi burada çok önemlidir doğu Avrupa ülkelerinde üniversite fiyatları daha düşüktür genellikle. Hollanda, İngiltere, Amerika, iskandinav ülkeleri pahalı olur. Mesela ben ucuz olsun diye Litvanya'yı düşünüyorum şu anlık. Almanya da ise okul ücretsiz ama Almanya YKS şartı ister burada kazandığın bölümü orada okuma imkanı sunuyor. Tabii Almanca da istiyor. Ben başta İngiltere, Kanada, ABD'ye baktım ki çok pahalı oluyor mesela görüştüğüm bir danışmanlık bana İngiltere de sadece okul için en az 18.000 sterlini gözden çıkar demişti. Tabii bunlar ortalama kesin değil ama bu söylediklerime yakındır yani. Okumaya gidince öğrenci vizesi ile gidersin okul bitene kadar onunla sıkıntısız devam edersin. Okul bitince bazı ülkeler birkaç yıl ek oturma izni verebilir ama eninde sonunda dönmen lazım tabii eğer iş bulup oturum iznine filan başvurmazsan. Yani okul bitince kalmak isteyenler o ülkede okuduğu için daha yüksek alım ihtimali ile oradaki şirketlere vs. CV bırakır o şekilde iş bulup kalabilir. Yani sen orada üniversite okudun diye hep kalamazsın. Yeşil pasaport bende de var o gezmeye gidersen vizesiz 90 güne kadar kalmanı sağlar ama kalıcı gideceksen pek bir etksi olmaz. Bende danışmanlıklara sordum pek bir etksi olmaz dediler. Son olarak dilini çok iyi bir seviyeye getirmek zorundasın hangi ülkenin dili ise. O olayı halletmezsen gidemezsin. Dil için de istersen yurt dışına gidip ortalama 1 sene filan dil eğitimi alabilirsin. Durum genel olarak böyle.
 
Son düzenleme:
@Regalor evet Almanya'da ve Norveç'de üniversite eğitimi ücretsiz ancak özellikle Almanya ana dil seviyesinde o ülkenin dilini bildiğini kanıtlamanı istiyor, İngilizce bölümler kısıtlı.

Birçok Türk öğrenci eğitim ücretsiz olmasa dahi İtalya'yı tercih ediyor çünkü gelire bağlı devlet bursu var ve biz türklerin geliri Euro'ya çevirince çok az kaldığı için birçok kişi de devlet bursu alıyordu ancak İtalya ve üniversite eğitim vize sorunlarına ilişkin haberleri görmüşsünüzdür. İtalya'daki dil şartını bilmiyorum.

Fransa'da ücretsiz değil ancak 2-3K euro yıllık yani düşük ancak Fransızca dil şartı var.

Bu dil şartı olanlar genellikle lisans eğitimi, yüksek lisans eğitimi için İngilizce yeterli. Zaten bu yüzden birçok Türk de Almanya'da yüksek lisans yoluna başvuruyor.

Lisans'da İngilizce dışı başka dil istemeyen İngiltere, Hollanda, Finlandiya gibi ülkelerde de zaten bahsettiğiniz gibi yüksek eğitim ücretleri var.
 
@Aslan Mert evet katılıyorum.Danışmanlıkdan bir yetkili Almanya da okulun ücretsiz olduğunu fakat yaşam giderlerinin yüksek olduğunu söyledi ayrıca zaten almancada şart ve Litvanya'nın daha iyi bir tercih olacağını söyledi bu sebeple.Finlandiya da Avrupa vatandaşı olanlara ücretsiz eğitim verirken Avrupa vatandaşı olmayanlara yüksek bir miktar çıkarıyor.İtalya zaten bahsettiğiniz gibi Türklere vize vermiyor.Dil konusunda ise şartlı kabul önerdiler banada mantıklı geliyor açıkçası tek sorun dil kursuna giderken çalışma izni varmı acaba.
 
Eğer tek başına her işin başından gelirsen ABD ama ben yapamam edemem diyorsan Avrupa ama en son tercihin Almanya olsun çünkü Almanya öyle güzel bir yer değil aslında güzel ama gurbetçilerin olduğu yerde sana huzur vermezler başka ülke tercih et bence dediğim gibi sosyal devlet bizim gibi hastane ücretsiz olsun devlet yardımları olsun diyorsan Avrupa ama ben her şeyimi kendim yaparım diyorsan ABD.
 
Yanıtlarınız için çok teşekkür ederim. Anlattıklarınızdan anladığım, ABD'de uzun süreli bir oturum için çok uğraş ve uzun yıllar gerekiyor. Avrupa daha kolay gibi, inşallah bir şekilde iki seçenekten birine ulaşırım. Tekrardan teşekkür ederim.
 

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı