Ayıplı ürünü yenisi ile değiştirirler mi?

Gerçeklik

Hectopat
Katılım
13 Ocak 2021
Mesajlar
1.363
Makaleler
1
Çözümler
8
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
İşlemci : i5-9400F/ Ekran Kartı : GTX 1650 4 GB GDDR6 / RAM: 16 GB G SKILL / Windows 11 Pro
Telefon : iPhone 11 64 GB
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Oyuncu
Klavyem gelmişti. Klavyemin alt plastiklerinden birisi yüksek birisi alttaydı bu yüzden yüksek kısımdan bir tuşa bastığımda ve bıraktığımdan alttan vurma sesi geliyordu. Pek dert etmedim ve altına kart koyarak sorunu çözdüm. Fakat şimdi ise D tuşunda algılamama sorunları çıkmaya başladı. O yüzden Hepsiburada üzerinden yenisi ile değişim talep ettim. Sizce kabul edilir mi? Klavye Rampage Plower K60. Göndermeden önce yapmam gereken bir şey var mı?
 
Burada ürünü satın aldığınızdan itibaren geçen süre önemli, kanuna göre ilk 6 ay içerisinde ortaya çıkan ayıp ilk gün varmış olarak kabul edilir. İlk 6 ay içerisinde garantiye ilettiyseniz kanuna göre tüketici olarak, seçimlik haklarınızı kullanabilirsiniz.
 
Burada ürünü satın aldığınızdan itibaren geçen süre önemli, kanuna göre ilk 6 ay içerisinde ortaya çıkan ayıp ilk gün varmış olarak kabul edilir. İlk 6 ay içerisinde garantiye ilettiyseniz kanuna göre tüketici olarak, seçimlik haklarınızı kullanabilirsiniz.
1-)Arkadaşımızın da belirttiği üzere ürünün tarafınıza tesliminden itibaren 6 aylık süreçte ortaya çıkan ayıpların teslim tarihinde var olduğu sayılır. Malın ayıplı olmadığının ispatı da satıcıya aittir. O açıdan ürünü ne zaman aldığınız önem arz etmektedir. Ayrıca ayıp ortaya çıkar çıkmaz da satıcıya bildirim yükümlülüğü tüketiciye aittir. Makul sürede bu bildirimi yapmazsanız ürünü bu haliyle kabul etmiş sayılırsınız.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun - Madde 10 (İspat Yükü)
Teslim tarihinden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıpların, teslim tarihinde var olduğu kabul edilir. Bu durumda malın ayıplı olmadığının ispatı satıcıya aittir. Bu karine, malın veya ayıbın niteliği ile bağdaşmıyor ise uygulanmaz.
Türk Borçlar Kanunu - Madde 223 (Gözden Geçirme ve Satıcıya Bildirme)
Alıcı, devraldığı satılanın durumunu işlerin olağan akışına göre imkân bulunur bulunmaz gözden geçirmek ve satılanda satıcının sorumluluğunu gerektiren bir ayıp görürse, bunu uygun bir süre içinde ona bildirmek zorundadır.

Alıcı gözden geçirmeyi ve bildirimde bulunmayı ihmal ederse, satılanı kabul etmiş sayılır. Ancak, satılanda olağan bir gözden geçirmeyle ortaya çıkarılamayacak bir ayıp bulunması hâlinde, bu hüküm uygulanmaz. Bu tür bir ayıbın bulunduğu sonradan anlaşılırsa, hemen satıcıya bildirilmelidir; bildirilmezse satılan bu ayıpla birlikte kabul edilmiş sayılır.


2-)Ayıplı ürünlerde değişim veya onarım sizin tercihinize bırakılmıştır. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanundan kaynaklanan seçimlik haklardan hangisini kullanacağını seçme hakkı tamamen tüketicinin tasarrufuna bırakılmıştır. Yani satıcı sizi herhangi bir seçimlik hakkı kullanmaya zorlayamaz. Tek istisnası ayıpsız misli ile değişim. Bu istisna da kanun maddesinde ''imkan varsa'' şeklinde belirtilmiş. Bunun dışında satıcı firma sizi herhangi bir seçimlik hakkı kullanmaya zorlayamaz.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun - Madde 11:
(1) Malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici;
a) Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme,
b) Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme,
c) Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme,
ç) İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme,
seçimlik haklarından birini kullanabilir. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür.
 
ürünün tarafınıza tesliminden itibaren 6 aylık süreçte ortaya çıkan ayıpların teslim tarihinde var olduğu sayılır. Malın ayıplı olmadığının ispatı da satıcıya aittir. O açıdan ürünü ne zaman aldığınız önem arz etmektedir. Ayrıca ayıp ortaya çıkar çıkmaz da satıcıya bildirim yükümlülüğü tüketiciye aittir. Makul sürede bu bildirimi yapmazsanız ürünü bu haliyle kabul etmiş sayılırsınız.

Ayıplı üründe zaman aşımı 2 yıla kadardır. Kusur daha sonra ortaya çıkabilir ya da kullanıcının göremeyeceği bir yerde olabilir.


Satın aldığım ürüne 10. ayda başvuru yaptım. Firma iade almadı sonra ayıplı ürünü mahkemeye taşıdık.
Madde ile ilgili Tüketici mahkemesinde lehime sonuçlanmış dava mevcut.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı