Baskı sonlarında veya yeni baskıya geçince filament gelmeme sorunu

Hayır taşıyıcı tekerlerin aşınması sonucu tablanın eğik durmasını ya da bozuk yolda giden araba gibi sarsılarak akmasını kastettim. Yayları sökmek için cam tablayı kaldırmışsındır bugün, alttaki ısıcı blokta tekerleri taşıyan vidaların somunu var, kayışın takıldığı yuvaları da göreceksin. Kayışı yuvadan çıkarıp, somunlardan birkaçını gevşetirsen belki onları sökmene gerek kalmadan 4 kollu parçayı çıkarabilirsin.

Ama benim dediğim kontroller için bu tip bir söküm yapmana gerek yok zaten.

Bence bugün mola verip yarın bir daha bakmak daha iyi olur. Belki gözden kaçan bir noktayı yakalarsın.

Makinede bir sorun çıktı galiba. Teknik servise yollayacağım.

Umarım gerek kalmaz.
Yarın dinç kafayla makine kutudan nasıl çıktıysa o hale getirip tekrar birleştirme yapacağım. Bana vidalar hakkında bilgi verebilir misiniz? Y ekseni altındaki 4'lü vida mesela çok sıkı mı olmalı, çok sıkıp bir tık gevşetme gibi mi olmalı. Aynı şekilde X eksenlerinin yanlarındaki 4'lü vidalar için de benzer işlem mi uygulanmalı. Ben belki çok sıkmış olabilirim ondan sorun olur mu bilemedim. Kemerler çok sıkı mı olmalı, yoksa biraz gevşek mi? Bir de şunu kontrol et takarken dediğiniz bir şey var mı? Zaten video izleyerek yapacağım yine ama acaba montaj yaparken gözden kaçan ince bir detayı mı atladım da sonradan böyle sorunlar çıktı.
 
Sanırım profillerin gövdeye bağlandığı vidaları kastediyorsun. Eğer öyle ise ben tam sıktım, makine titreşimli old. için pay bırakırsan daha çabuk gevşer. Ama aşırı sıkarsan yalama olur, kesinlikle güç denemesi yapma.

Önce ayakları taşıyan profillerden başla, gevşetip zemine tam oturduğundan emin olup sık. Sütunları makineyi sağa ve sola yatırarak sık ki dik açı garanti olsun.

Kemerleri gevşek bırakmak sorun yaratır, sıkı olması görece daha iyi, ne kadar sıkı olması iyi tanımlayamıyorum çünkü bende kafama göre sıktım ama aşırı sıkınca profillerin uçlarına doğru kayış profille temas edebilir, o aşamaya gelmesine izin verme.

Extruderı taşıyan X eksenini sağdan tutunca sallanmasın fazla, geçen haftaki yazışmamızda 2 tekerleğin sağda temas ettiğini söylemiştim, 3.'nün temas etmesi için matkapla yeni delik açıp kaydırdım. Şimdi üçü de temas halinde. Bir ara belki aynı şeyi tabla arabasının soldaki tekerleri için de yapabilirim ama önce biraz gözlem yapmam gerek. O tekerlerden birine eksantrik somun taktım, iyi oldu gibi hemen gevşemezse.

Z ekseni yukarı çıkarken kasma yapabilir ona da dikkat et. Ben Z ekseni motorunun arkasına kağıt sıkıştırıp kasmayı engellemiştim. Thingiverse'de onun için de tasarım var, bendeki kağıt o ilk gün montajından kalma. 🙂

Benim referans aldığım video bu idi:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Başka videolara baktığımı hatırlıyorum ama ne olduklarını hatırlamıyorum.


Yanılıyor olabilirim 😇 ama yaşadığın sorun bence tabla ayarından kaynaklı, sistematik bir hata yapıyorsun belki de.
 
Teşekkürler. Baştan tekrar monte ederken bunlara dikkat edeceğim. Sorun bundan kaynaklı da değil bence ama işte bir ümit. Denemediğim bir o kaldı çünkü. Eksantirik somunların ayarı nozülün altındaki için de, X eksenindeki için de ve tabii yataklar için de şu şekilde olmalı dimi. Ne sallantı yapacak kadar gevşek, ne de aşırı sıkı. Örneğin X eksenini tutup, eksantirik somun olan tekerleği hareket ettiğinde boşta dönebilecek ama biraz kuvvet algılayacak. X eksenini sallamak istediğinde X ekseni sallanmayacak. Yanlış yapmıyorum bu ayarı. Hepsini bu şekilde yaptım nozüldeki hariç. Bir de nozülü motor ile tutan bir eksantirik somun olan ayak var nozülün altında kalan ayak harici. Onu hiç ellemedim ama onu da bu şekilde ayarlasam mı bilemedim. Sallantı yok nozülde falan.
Yanılıyor olabilirim 😇 ama yaşadığın sorun bence tabla ayarından kaynaklı, sistematik bir hata yapıyorsun belki de.
Vallaha bilmiyorum. Daha öncesinde neden böyle sorunlar yaşamadım onu da anlamadım. Çok fazla baskı aldım. İlk defa tablaya yapıştıramama sorunu yaşıyorum bu denli. Belki de tablanın hafif yamukluğu, orta kısmın yakın olması sorun değildir ama ben baskı yapışmayınca onlardan mı kaynaklı diye düşündüm. Tablayı 70 derece, nozülü 205 derece ile baskı almayı deneyeceğim. İlk katmanı da normalden daha kalın ayarlayacağım. Porima filamente geçtikten sonra dikine katana bladeleri ve daha küçük bölgeyi kaplayan baskılar harici ilk defa uzun ve yatağı çaprazlamasına baştan sona kullanan baskı almayı denedim. Belki de biraz daha sıcak basmam gerek.

Size yaptığım yatak ayarından sonra test printin resmini atacağım. Ondan sonra bir de basmak istediğim şeyi hiçbir şey ellemeden sadece auto home yapıp basacağım ve onun ilk katman resmini atacağım tabi tamamen dağılmadan, nozülde birikmeden ilk katmanı çıkartabilirse.

Pritt tarzı yapıştırıcı sürmeyi de düşünüyorum tablaya yapışma sağlaması için ama sonrasında temizlenmesi sorun çıkartır mı bilmiyorum. Nozülü de yazarken izliyorum bir yandan. Aslında çok uzakta kalmamasına rağmen tablaya tutunamıyor filament. Acaba diyorum nozülde de sorun olabilir mi, yedek nozülü taksam mı bilemedim. Onu değiştir bunu değiştir, şunu tak bunu tak derken komple makinedeki parçaları değiştireceğim. Bu deneyeceklerim de olmazsa yaşadığım şehirdeki camcıdan tablama uygun temperli cam fiyatı almayı düşünüyorum. Eğer çok yüksek fiyat çıkarmazsa onu da deneyeceğim. Orijinalinin fiyatı 200 TL yazıyor...
 
Eksantrik somunlu tekerlerde ayarı ben tatlı sert bırakıyorum.

İlk katman ya da katmanlarda fanı kapatıp sonrasında sıcaklığı eskisi gibi de kullanabilirsin, ben uğraşmamak için çoğunda öyle yapıyorum. Ayar hafif kaçık olsa bile o şekilde daha toleranslı davranıyor.

PLA için yapıştırıcıyı ben çok az kullandım, ABS için ise şart zaten. Tabla ısınınca tek kez sürtmek yeter PLA için, ben öyle yapıyorum.

Nozülü değiştirmek iyi olur. Tablanın 4 kenarı ve 2 yüzü var, çevire çevire de denenebilir.
Daha önceki mesajlarda belirttiğim ama aklına yatmayıp yapmadığın şeyler varsa onları da bir gözden geçirebilirsin.

Açıkçası bu makineler çok ilkel, iskelet, hareketli ve elektronik parçadan oluşuyorlar, modülerler. Bir parça bozulsa çıkarıp değiştirebiliyorsun. Ben makineyi yakından görmediğim için daha fazla yardımcı olamıyorum ne yazık ki, ben parayı hala tabla ayarına koyuyorum.
 
Son düzenleme:
PLA için yapıştırıcıyı ben çok az kullandım, ABS için ise şart zaten. Tabla ısınınca tek kez sürtmek yeter PLA için, ben öyle yapıyorum.
Tabladan temizlemek için kolonyayla ıslatılmış peçete yeterli mi? Tablayı temizlerken de o işlemi yapıyordum yapışma tam sağlansın, elimle ellediğim yerler belki ter, iz vs. bir şeyden dolayı yapışmayı engeller diye kolonya ile peçeteyi ıslatıp tablayı siliyordum.

İki görsel ekledim. Özellikle şunu basmaya çalışıyorum çünkü bu şuan elimde tablayı çaprazlamasına kullanan tasarım. Basılabilmesi gerektiğini düşünüyorum sorunsuzca ve brim, raft gibi ayar kullanmadan. Raft zaten zemin çok fazla olduğu için model kadar malzeme harcıyor. Brim konusuna sonradan geleceğim. İlk önce yatağı 70 derece ayarladım 205 nozül ile skirt kullanarak basarken sorunsuzca gidiyordu taa ki resimdeki alt ince kısmın kalkmasına kadar. Kalkmasına dedim ama daha ilk katman olduğu için tam yapışamamasına demek daha doğru olur diğer bölgeler sorunsuzdu ilk katman için. Resimdeki bölgenin bulunduğu kısım o şekilde basarken daha ilk katmanda kalkma yaptı ve üstünden geçerken baskıyı yarıya kadar kaldırdı, iptal etmek zorunda kaldım. (Resimdekinin ayarı farklı şimdi söyleyeceğim) Sonrasında ilk katmanı .32 olacak şekilde bastırmaya başladım. (Normalde standart .20) O şekilde düzgün gitti ama bu sefer de resimde de fark ediliyordur muhtemelen kat çıkmaya başladıkça yırtılma, delme gibi bir şey olmaya başladı. .20'nin ilk katında bu olay yoktu ama kat çıkmadan iptal etmek zorunda kaldım belki ilk katmanı kalın yaptığım için olabilir mi bu olay bilemiyorum ama burası zaten alta gelecekti. İki parça olacak ve birbiriyle birleştirecektim yani görünmeyecekti o yüzden ilk önce baskıyı düzgün alayım da şu olaya sonra bakarım dedim. İlk katmanı attı, düzgünce yapıştı. Sonradan bir baktım bu resimdeki kısım yine ayrıldı, yukarı doğru kalktı.(İlk katı düzgün attıktan sonra üstüne kat çıkarken kendiliğinden yataktan ayrıldı tahminimce. O sırada makineyi izlemiyordum) 205 nozül, 70 yatak sıcaklığı ayarlarındayım hala. Neyse basar herhalde diyip baskıyı bırakıp yattım. Zaten 15 gram civarı filament gidiyordu en azından bu sefer tablaya çoğusu yapışabildi dedim. Normalde ilk kalkma şu aşağı doğru uzayan daha ince parçanın altında başlamıştı. Zaten orası resimde de belli oluyor daha bir sorunlu ama sonradan bıçağın genişlediği kısımda da kalkma yapmış ki orası da biraz yukarıya doğru esnemiş.

En azından tablaya yapıştırmayı başardım bir şekilde ama bu şekilde hala kullanamam çöp parça oldu yine. Muhtemelen yapıştırıcı sürersem o kalkmalar kalmayacak gibime geliyor ama gerek olmaması gerektiğini düşünüyorum. Brim ile basmak olabilir belki ama tablanın üst yüzeyini ben biraz çizdim bu yüzden bir taraf galiba bayağı bir sorun var. Brim atınca da o taraftan kalkmalar başlıyor. Resimdeki kalkmanın olduğu kısmın tam tersi yani düzgün basılan yerde oluyor bu brimdeki kalkma. Brimsiz basınca o bölgeyi kullanmıyor. Tablayı ters kullanarak da deneme yapmıştım ve yapışmayı sağlayamamıştım ama alt kısmını çok elledim ve herhangi bir şeyle temizlemeden denemiştim. Belki el izimden, el terlemesinden dolayı da yapışma kaybolmuş olabilir. Bundan sonra alt kısmı temizleyip biraz da tablanın alt kısmıyla baskılar almayı deneyeceğim. Yine bu modelle uğraşacağım. Tablanın alt kısmı üste göre çok daha düzgün çizilmeler vs. yok ama tabi oranın yüzeyi üste göre biraz farklı. Üst kısımda sanki yapışma fazla olsun diye bir malzeme ile kaplamışlar.

Sorun bence de tabla ayarından kaynaklı. Ama benim yapamamamdan değil de yatak kaynaklı bir sorun olduğunu düşünüyorum. Yani eğer nozülü hareket ettiren mekanizma oynadıkça aşağı yukarı hareket etmiyorsa ki sallantı var mı diye kontrol ediyorum, yok. Yakında çözeceğim gibi en azından bir şekilde sıcaklık arttırınca, ilk katman kalınlığını arttırınca yapışma elde ettim. İlk katman arttırmak çok bir işe yaramadı gibi yine kalkma yaptı ve sorunlar var. .32 de biraz fazla gibi yaparsam .28 yapacağım bir dahakine.
Eksantrik somunlu tekerlerde ayarı ben tatlı sert bırakıyorum.
Bunu nozülü tutan ayak ve nozülün arkasında kalan motor mu oluyor tam bilmiyorum bir parçaya bağlı eksantirik somun daha var. (nozülün altındaki nozülün 3 ayağından biri olan eksantirik somun değil arka kısmında kalıyor motor gibi bir şeye bağlı olan) Onun için de yaptınız mı? Şuan için makinede vida, somun olarak tek ellemediğim kısım o motora bağlı eksantirik somun olan kısım. Ondan kaynaklı değildir ama o da belki çok sıkıdır, çok sıkı olması sorun çıkartıyordur bilemiyorum.
Açıkçası bu makineler çok ilkel, iskelet, hareketli ve elektronik parçadan oluşuyorlar, modülerler. Bir parça bozulsa çıkarıp değiştirebiliyorsun. Ben makineyi yakından görmediğim için daha fazla yardımcı olamıyorum ne yazık ki, ben parayı hala tabla ayarına koyuyorum.
Zaten yeterince yardımcı oluyorsunuz. Yabancı kaynaklarda tükendim, türkçe kaynak sınırlı. Başka forumlar var ama sizden daha fazla yardım edebileceklerini düşünmüyorum o yüzden oralara bulaşmadan sizinle sorunumu paylaşıyorum. Allah razı olsun umarım şu sorundan kurtuluruz da ben de rahatlarım siz de :) Haftadır şu makineyle uğraşmaktan başka bir şey yapamaz hale geldim. Yok hadi ucuz diye aldık zaten makineyi. Belki yeni yatak alsam bu sorunlar düzelecek diye düşünüyorum ama orijinal cam yatağı 200 TL. Bu koydukları da aynı yatak sonuçta. Daha uyguna şu tarz bir şey yapabilirsin gibi bir öneriniz varsa yatak için, duymak isterim. Galiba bu yatak temperli cam olarak geçiyor. Belki camcılardan buna uygun olacak şekilde temperli cam için fiyat alabilirim. Veya başka metal tarzı bir şey daha sağlam olur, yamulma hiç olmaz derseniz o tarz şeyler için de değişik bir tabla ayarlamaya çalışabilirim ama maliyetine bakmam lazım tabi. 200 TL vereceğime eğer tablanın arka tarafını temizledikten sonra brimde yapışma sorunu olmazsa her baskıda brim kullanırım daha iyi. Veya en kötü yapıştırıcı.

İlk 1-2 katman için fanı kapatıp sonra açmayı da deneyeceğim o gözümden kaçmış. Bunun için ekleme= Cura'da Initial fan speed %0'da ve Regular fan speed at layer 3 de. Yani anladığım kadarıyla 3. katmanda regular fan speede geçiyor, 3. katmana kadar fanlar çalışmıyor. Regular fan speed %100. Nozül ısınınca fan sesi direk gelmeye başlıyor bu arada ama Cura ayarları bu şekilde. Initial layer speed de 20 mm/s de normal print speed 50'de. Bunu belki 15'e düşürsem bir şey fark eder mi bilemiyorum. Bu zamana kadar hep bu ayarlarda (default Cura Ender 3 Pro için olan ayarlar) kullanıyordum.
 

Dosya Ekleri

  • WhatsApp Image 2022-01-07 at 09.03.37 (1).jpeg
    WhatsApp Image 2022-01-07 at 09.03.37 (1).jpeg
    43,2 KB · Görüntüleme: 21
  • WhatsApp Image 2022-01-07 at 09.03.37.jpeg
    WhatsApp Image 2022-01-07 at 09.03.37.jpeg
    43,9 KB · Görüntüleme: 36
Son düzenleme:
Ben PLA için çok çok ince bir katman sürdüğüm için sonrasında ıslak peçete ile tamamen temizleyebiliyorum. ABS'de ise kalın katman sürdüğümden musluk altında sıcak su ile yıkıyorum. Ayrıca bunları hemen baskı sonrası yapmıyorum, o şekilde kalıyorlar bir süre yani baskı almaya devam ediyorum.

Genel baskı öncesi temizlik için ben de kolonya ve peçete kullanıyorum.

Kullandığın parça STLsi ücretsiz bir platformdaysa linkini atar mısın? Bazen parça tasarımı sorunlu ya da görünmeyen pot farkları olabiliyor.

Kalkma başlayınca nozül hareket esnasında o kısma çarpacağı için diğer tarafı kaldırmış olabilir.
Benim tablada da ütüleme izi gibi izler mevcut, sıkıntı olmadı.

Bu kısmı anlamadım: Bunu nozülü tutan ayak ve nozülün arkasında kalan motor mu oluyor tam bilmiyorum bir parçaya bağlı eksantirik somun daha var. (nozülün altındaki nozülün 3 ayağından biri olan eksantirik somun değil arka kısmında kalıyor motor gibi bir şeye bağlı olan) Onun için de yaptınız mı? Şuan için makinede vida, somun olarak tek ellemediğim kısım o motora bağlı eksantirik somun olan kısım. Ondan kaynaklı değildir ama o da belki çok sıkıdır, çok sıkı olması sorun çıkartıyordur bilemiyorum.


Ben ürünle gelen camı kullanıyorum, 3 kez parkeye 1 metreden düştü, kırılmadı çatlamadı sağ olsun. O tip bir arayışım olmadığı için şu tip bir ürün var diyemiyorum ama normal kalın cam kestirip kullananların old. biliyorum.

Evet, Cura ayarları o şekilde ise doğru anlamışsın, 3. katmanda fan aktif olur o durumda.
Bence hız değerleri zaten oldukça mütevazi.

Sen Chep'i pek sevmedin sanırım ama onun Cura profili de var ve ben Cura kullanırsam Chep profilini kullanıyorum. 😁



Aklıma yeni gelen şeyler var:

Nozülün bağlandığı kırmızı parçanın sağ ve sol üstte 2 vidası var, onlar gevşek değil herhalde?
Baskı sırasında PTFE boru oynuyor olabilir o geri çekme vb. ayarları saptırabilir. Borunun bağlandığı somunların dibinden boru üzerine 2 bant yapıştırıp ya da kalemle çizgi çizip baskı sırasında boru somunların içine doğru girip çıkıyor mu diye bakabilirsin.
Bir de E-step ayarı yap o kadar girmişken ama boru oynak ise ayarın yanlış olur.


Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Son düzenleme:
Sen Chep'i pek sevmedin sanırım ama onun Cura profili de var ve ben Cura kullanırsam Chep profilini kullanıyorum. 😁
Nozülü değiştirdim. İçine giren kısmında eski filamentimden kalma siyah parçalar olduğunu gördüm. Yani bakır rengi değil de artık siyah renk olmuş iç kısmı ve nozülü sökünce siyah siyah kalıntılar döküldü tablaya toz halinde. Yenisini takınca bir tık düzelme var. CHEP videodaki gibi yatak ayarı yaptım. Test baskısını başlatıp ilk 2 katmanı atmasını izledim. Hiçbir kalkma yoktu. Sonradan biraz daha çalışsın diye iki dakika ayrıldım, geldiğimde bazı köşelerde kalkma başlamıştı. El ile ilk 2 katmanı atarken (büyükten küçüğe yaptığı kare parçalardan bahsediyorum katman derken. En büyükten, en küçüğe geldimi 1. katmanı atmış gibi düşünüyorum sonra 2. katman için tekrar en büyüğe geçiyor) her köşeyi kontrol ettim mi hatırlamıyorum bir daha ayar yaparken başından ayrılmadan sürekli kontrol edeceğim. Herhalde 2 ya da 3 tur yapınca devamına gerek kalmaz diye düşünüyorum ama ilk kalibrasyonda onu 5 turda yapmayı düşünüyorum. Tabla ayarı gcodunu da iki sefer üst üste ve makine sıcakken yapacağım.

Şimdi o basmaya çalıştığım bıçağı tekrar basıyorum. Tabi ben bu kalkmaların olduğu köşeleri birazcık yaklaştırdım ama test baskısını durdurduktan sonra yaptım bu işlemi. Muhtemelen birazcık fazla yaklaştırdım ama basmaya çalıştığım şeyi yine ezilmeler, çizmeler olsa da basıyor ve bu sefer kalkma olmayacak gibi. Bir dahakine yatağı daha düzgün şekilde 2-3 gerekirse 4 tur başından kalkmadan izleyerek ve el ile kontrol ederek ayarlayacağım. Tek isteğim şu bıçağın 1 parçası hazır, 2. parçasını da bir şekilde düzgün çıktı alıp birleştirmek. Sonrasında zaten baskılarda yatağı yan veya dik kullanacağım. Çaprazlamasına kullanmayacağım. 4 cm daha uzun baskı alayım diye ne eziyet çektim belli değil. Belki yan veya dikine basınca da sorun yaşayacağım ama denemediğim için bilemem umarım sorun yaşamam.
Nozülün bağlandığı kırmızı parçanın sağ ve sol üstte 2 vidası var, onlar gevşek değil herhalde?
Baskı sırasında PTFE boru oynuyor olabilir o geri çekme vb. ayarları saptırabilir. Borunun bağlandığı somunların dibinden boru üzerine 2 bant yapıştırıp ya da kalemle çizgi çizip baskı sırasında boru somunların içine doğru girip çıkıyor mu diye bakabilirsin.
Bir de E-step ayarı yap o kadar girmişken.
Nozülün bağlandığı kırmızı parçayı tam anlayamadım. Şuan baskıda ama yani oraları hiç ellemedim. Baskı bitince kontrol edeceğim. Şu boru ayarı bir tık zor gibi geldi en azından nozülü değiştirince bir düzelme var gibi. Yatağı daha düzgün kalibre ettikten sonra da hala sorun yaşarsam buna da bakacağım.
Kullandığın parça STLsi ücretsiz bir platformdaysa linkini atar mısın? Bazen parça tasarımı sorunlu ya da görünmeyen pot farkları olabiliyor.
Split M9 Bayonet Blade by Mdozer parça bu. Blade kısımlarında sorun yaşıyorum ama üstte de yazdığım gibi şuan için sorunsuz gidiyor. Nozül baskıya hafif zarar vere vere gitse de en azından yapıştırdım bir şekilde ve o sorunlu alt kısım 2. parça ile yapışacağı için görünüşte de sorun olmayacak diye ümit ediyorum.
Kalkma başlayınca nozül hareket esnasında o kısma çarpacağı için diğer tarafı kaldırmış olabilir.
Benim tablada da ütüleme izi gibi izler mevcut, sıkıntı olmadı.
Evet kalkma oldu mu nozül veya nozülün bu çıkıntılı plastik parçası kalkmış yere çarpıyor. Çarptıkça daha da kaldırıyor. Bundan dolayı olabilir doğru. Ben yatağı biraz fazla hırpaladım. Nozülü yatağa çok yakın ayarladım sanırsam. O yüzden bir baskıda baskıyı alırken filament çıkıyor, ama sarı renk belli olmuyor neredeyse full siyah şekilde basıyordu ve ben bu şekilde uzun süre devam ettirdim acaba ne olacak diye. Öyle sürtünme sesi de duymadım açıkçası değişik bir ses duymadım ya da hatırlamıyorum. Değişik ses duysam baskıyı direk iptal ederdim diye düşünüyorum çizilme gibi. Sonra baktım bir sorun var yatakta basmaya çalıştığım şeklin izi çıktı ve spatulayla kazımama rağmen bir türlü çıkartamadım. Muhtemelen içine işleme gibi bir şey oldu tablayı değil de üstündeki siyah kaplamayı mı çizdi baskı(nozül) bilemiyorum. Tablayı çizse tahminimce değişik sesler çıkardı. Elle kontrol edince o bölgede bir sorun var hissediliyor ama spatulayla kazıyınca o şey çıkmıyor. Tam da o bölgelerden geçerse baskı sorunlar meydana geliyor. Özellikle iz çıkıyor ama kalkma yapar mı bilemedim.

Şu lanetli bıçağı bitirdikten sonra daha değişik baskılar deneyeceğim. Şuan için tablayı tam ve düzgün şekilde videodaki gibi baskı yaparken el ile de kontrol ederek kalibre edersem (yine yamukluk var tablada orası kesin veya herhangi bir nedenden dolayı nozül bazen tablaya yakın geçiyor, bazen uzak geçiyor ama arada uçurum mesafe yok) sorunlarımın düzeleceğini düşünüyorum. Yarına kadar biraz daha başka parçalarla deneme yapıp sonucu bildireceğim. Resimlerle şu somun, bu somun diye sorularımı destekleyeceğim eğer çözülmezse ki sorunumun çözüleceğini düşünüyorum. Yeni nozül ucuyla bayağı iyileşme var.
 
Nozülün bağlandığı kırmızı parçayı tam anlayamadım. Şuan baskıda ama yani oraları hiç ellemedim. Baskı bitince kontrol edeceğim. Şu boru ayarı bir tık zor gibi geldi en azından nozülü değiştirince bir düzelme var gibi. Yatağı daha düzgün kalibre ettikten sonra da hala sorun yaşarsam buna da bakacağım.

Nozzle'ü söktüğün ve diğer uçtan borunun girdiği kırmızı parça.
E Step ayarı makineye x mm filament bas deyince x mm filament bastığının ayarı. Yani sen 10 cm bas dersin, 8cm, 9 cm vs. basabilir, o kalibrasyon 10mm isteyince 10mm basması için.

Benim bahsettiğim ütü izi sanırım sendeki yatakta yeni olmuş.

STL OK imiş.
 
Son düzenleme:
Nozülün bağlandığı kırmızı parçayı tam anlayamadım. Şuan baskıda ama yani oraları hiç ellemedim. Baskı bitince kontrol edeceğim. Şu boru ayarı bir tık zor gibi geldi en azından nozülü değiştirince bir düzelme var gibi. Yatağı daha düzgün kalibre ettikten sonra da hala sorun yaşarsam buna da bakacağım.

Nozzle'ü söktüğün ve diğer uçtan borunun girdiği kırmızı parça.
E Step ayarı makineye x mm filament bas deyince x mm filament bastığının ayarı. Yani sen 10 cm bas dersin, 8cm, 9 cm vs. basabilir, o kalibrasyon 10mm isteyince 10mm basması için.

Benim bahsettiğim ütü izi sanırım sendeki yatakta yeni olmuş.

STL OK imiş.
E step ayarına da bakacağım. Zor bir şey değil gibi. Acaba bu da yapışma sorunu yapıyor olabilir mi? Bir de ek olarak o STL'leri kontrol ettiniz. Alt kısımları var ya incelen kısım. Skirt ile tam yapışma sağlamıyor, brim ile sağlıyor. Onun sebebi inceldiği için olabilir mi yani makine kaynaklı değil de tasarımdan kaynaklı o kısmı brim ile basmak gerekiyor olabilir mi? Son baskıyı alıyorum demiştim. Yine o kısımda kalkma başladı. Çok düzgün basarken yarı kısımdan sonra yine o kısım hafif de olsa kalktı. (Çok düzgün derken nozül tabi tablaya yakın olduğu için baskıda hatalar vardı da yapışmada sorun yoktu)

Görsel ekledim. Kalibrasyon ayarından sonra test baskısı bu şekilde. Elimle yokladığımda kalkma olmadı. 3 tur döndü. Yine brim ile denediğimde kalkma yaptı. Bu sefer sol alt değil de tırtıklı kısmı yazamadı. Bu modeli basmaktan vazgeçtim. Test baskısı sorunsuz duruyor. Modelde mi anlaşılamayan bir sorun var bilemiyorum... Başka şeyler deneyeceğim ve çaprazlamasına değil yan veya düz olacak şekilde

Bir de bir şey fark ettim. Cam tabla ile yatak arasında sağ alt köşede boşluk var. Yani hizalı olarak bakınca sağ alt köşenin yatağa tam dümdüz olmadığı görülüyor arada boşluk var. Bu denli sorun yapar mı bilmiyorum ama. Aynısı sol alt köşede de vardı ama şimdi camın yerini değiştirdim o herhalde sağ üste kaydı onu göremedim şuan. Sol alttaki boşluk daha azdı, sağ alttaki bayağı belli oluyor. Cam tutacağını köşelere koymayı düşündüm ama 2 tane daha o şekilde bir tutacak bulmam lazım. Köşelerden tutturarak belki bu sorundan kurtulabilirim. Ondan değildir diye önemsemedim ama siz ne dersiniz. Olayı tam anlatabilmişimdir herhalde. Cam, yatağa tam hizalı. Boşluk derken yani cam sanki köşelerden yukarı doğru kalkık gibi o yüzden yatakla dümdüz durmuyor, arada hafif boşluk oluyor.
 

Dosya Ekleri

  • WhatsApp Image 2022-01-07 at 16.51.40 (1).jpeg
    WhatsApp Image 2022-01-07 at 16.51.40 (1).jpeg
    75,8 KB · Görüntüleme: 36
  • WhatsApp Image 2022-01-07 at 16.51.40.jpeg
    WhatsApp Image 2022-01-07 at 16.51.40.jpeg
    308,8 KB · Görüntüleme: 18
Son düzenleme:
Skirt parça ile arada boşluk bırakır, brim skirtün sıfır boşluklu hali. Yani birinde parça ile tam temas var.

Parça aslında kalın old. için gayet basımı kolay bir parça, incelen yeri bile kalın. 0.12mm layer height ile 0.36mmlik baskı alırım birazdan, 0.6mm nozzle ile.
Doğru anladıysam ısıtıcı alüminyum yatak uçlarda eğik old. cam ile arasında boşluk var diyorsun. Eğer öyle ise dün al. yatağı ters çevirip yere koyup dingildek mi diye bak, eğikse düzelt malzemesi yumuşaktır demiştim.

Screenshot 2022-01-07 180532.jpg

Screenshot 2022-01-07 180716.jpg

Screenshot 2022-01-07 180649.jpg

Screenshot 2022-01-07 181203.jpg


Bu parça için aslında brim/skirt'e gerek yok. Sapı için de aynı şey geçerli.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı