Başlangıç için Linux distro önerisi

Evet daha hafif. 6 ay olacak hala kullanıyorum gayet iyi bir sorunum yok. Hızlı ve RAM tüketimi boşta 700MB. GNOME ile mukayese edilemez.
Pantheon özelleştirme seçeneği en kötü olan masaüstü ortamı. Ayrıca Ubuntu'nun boşta 1GB RAM tüketmesi sadece GNOME'nin suçu değil. GNOME'ye laf attırmam. Arkada "snap-store" 100 küsür MB RAM yiyiyor Ubuntu'da.

KDE Plasma az kaynak tüketen ve macOS'e en çok benzetilebilecek masaüstü ortamıdır.(Boşta 500MB-600MB arası bir kullanımı bulunuyor.)

Arkadaşlar kusura bakmayın, düzen takıntımdan dolayı iki nokta bırakmadan önce boşluk koyduğumdan uyarı yedim :).
Sistem özelliklerini ekliyorum şimdi, ona göre de dağıtım önerebilirsiniz. Kaynak kullanımı konusunda sıkıntı çekmeyecek olsam da hantal olmasını istemem. Ayrıca masaüstüne istediğim gibi çeki düzen verebileceksem ortamın GNOME veya Pantheon olması fark ediyor mu?
Dock'u MacOS'a benzetip bulanık çerçevelere sahip bir görüntü katmayı istiyorum ve ikon paketini değiştireceğim.

İşlemci: Intel i5 8300H 2.3 Ghz to 4.0 Ghz
RAM: 8 GB 2666 Mhz Dual Channel
Ekran Kartı: Intel UHD 630, NVIDIA GTX 1050 Mobile(4 GB)
Depolama: 120 GB SSD + 1 TB HDD

Pantheon özelleştirme seçeneği en kötü olan masaüstü ortamı. Ayrıca Ubuntu'nun boşta 1GB RAM tüketmesi sadece GNOME'nin suçu değil. GNOME'ye laf attırmam. Arkada "snap-store" 100 küsür MB RAM yiyiyor Ubuntu'da.

KDE Plasma az kaynak tüketen ve macOS'e en çok benzetilebilecek masaüstü ortamıdır.(Boşta 500MB-600MB arası bir kullanımı bulunuyor.)

Pantheon'un zaten kendine has bir tasarımı var ama tabii ki GTK temasını, ikonları, imleç temasını istediğin gibi değiştirir Mac OS'a benzetebilirsin. Dağıtımları macosa benzetilebilirlikleri açısından değerlendirmiyorum. Zaten KDE'nin özelleştirilme imkanları ile diğer dağıtımları karşılaştırmak doğru olmaz KDE bunun üzerine oluşturulmuş resmen. Ayriyeten Gala pencere yöneticisi hoşuma gidiyor KWin'e göre daha iyi bir his veriyor bana. Tek beğenmediğim dosya yöneticisi. Onun yerinede Nautilus kullanıyorum.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Düzen takıntın varsa tam tersine boşluk bırakmaman gerekirdi. 🙂
Konuyu uzaklaştırmak istemiyorum, doğrusunun o olduğunu uyarı yiyince öğrendim gerçi moderatörler sağ olsun işlerini iyi yapıyorlar :D.
Örnek olarak bir ürünün linkini bırakacaksam nedense bana "Link: ****" yazmaktansa "Link : ******" yazmak daha ferahlatıcı geliyor.
Öncelikle Linux'a hoş geldiniz. Mac OS'a KDE ve XFCE benzetilebilir. Bilgisayarınız iyi mi? Bilgisayar özelliklerini alırsak daha iyi yardımcı olabiliriz. Elementary OS hantal olarak tanımlanır.
Açıkçası Windows'un masaüstü düzeninden uzaklaşmak istiyorum. Rahatlık olarak da kullanırken yormayacak bir düzen gerekiyor ama hiç tecrübem yok doğru düzgün. Sadece bir-iki kez Virtualbox üzerinden Ubuntu ve elementary kurulumu yapmışlığım var. Ama nedense sanal makine olduklarından sanırım, yavaş çalışıyorlardı. Dual boot için yükleyeceğim zaman da böyle yavaş çalışmaz umarım.

Bu nedenlerden dolayı HDD'ye kursam bile hantal çalışmayacak bir işletim sistemi arıyorum. Gerçi ne kadar yere ihtiyacım olacağına göre değişir çünkü SSD'den de 40 GB gibi bir bölüm ayırabilirim diye düşünüyorum.

Son düzenleme:
Kubuntu sizin için ideal. KDE Plasma masaüstü ortamını macOS'e benzetebilirsiniz.

SSD'nin bölüntü tablosu MBR ise orada bir sıkıntı olabilir.

HDD'ye kurabilirsin.
Biraz geç cevap veriyorum mazur görün.
HDD de SSD de GPT bölüntü tablosunda.

Açıkçası ben güncelliği konusunda dert çekmeyeceğim ve akıcı bir dağıtım arıyorum ve çok fazla dağıtım seçeneği olması gözümü korkutuyor. Farklı dağıtımları tercih eden arkadaşlar neden tercih ediyor şu bilgi birikimimle ayırt edemediğim için körü körüne girişmek istemiyorum.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı