"BediuzZaman" Kelimesinin Kullanımı

Makaleler
18
Daha fazla  
Çoğumuzun bildiği gerçek adı "Celaleddini Rumi" olan ve "BediuzZaman" olarak lakaplandırılıyor. Fakat az buçuk Allah'ın sıfatlarını bilen bir insan bu kelimeyi kullanmaması gerektiğini bilir. Şimdi size "BediuzZaman" kelimesinin arapça yazılışını göstereyim "بديع الزمان" Burada dikkatinizi çekmek istediğim şey "zaman" kelimesinden önce ki "el" takısı. Arapçada herhangi bir sıfattan önce "el" takısı kullanılırsa bu o sıfata "mutlaklık" veya "kemâllik" kazandırır.
Örnek vermek gerekirse mesela "görmek" sıfatını ele alalım, görmek arapçada "basar" manasına gelir. Bu bildiğimiz görmek anlamındadır. Allah'ın isimlerinden biriside "El-Basiyr"dir. Bu ismin anlamı ise "mutlak gören", "Kemâl derecesinde gören" gibi bir anlama gelir. Bu kemal derecesinde görmeyi ise daha basit olarak "insanüstü" gibi algılayabiliriz. Çünkü Allah'ın görmesi biz insanların görmesi gibi duvarlarla sınırlı değildir ve "hiç bir engel olmaksızın" görür.
Çoğu insan bu "BediuzZaman" isminin "Zamanın bedisi" olduğunu söyler. Burada arapça yazılışından da anlayabileceğiniz gibi başında ki "el" takısı, önündeki "zaman" kelimesine "mutlakiyet" kazandırır. Bu ise "tüm zamanların bedisi", "her zamanın bedisi" gibi bir anlama gelir.
Buradan sonrası basit, hiç bir insan zaman mef-umu'nun üzerinde olamaz veya "her zamanın bedisi" gibi bir sıfatı olamaz.
Bu herhangi bir inançla alaklı değil, dil bilgisidir. Sizde benim dışımda kendi araştırmanızı yapabilirsiniz.

Zaten bu ismi kullanan insanlar narsist ve kibirlidir. Eğer kullanan insanlarında kitaplarını okursak bunu çok kolay anlayabiliriz.

Merhabalar,
Tarihte Bediüzzaman lakabı ile isimlendirilen iki zat-ı muhterem var. Bunlardan birisi de @Exotic 'in belirttiği gibi Bediüzzaman Said Nursi'dir. Bu zat Bediüzzaman lakabını kendi kendisine vermemiştir. İlimdeki üstünlüğüne hayran olan İslam ulemasınca bu lakabın verilmesi uygun görülmüştür.

İslam tarihinde bu şekilde lakap verilmesi örneği oldukça fazladır. Mesela Hz. Hamza'ya Allah'ın arslanı, Hz. Halid bin Velid'e Seyfullah (Allah'ın kılıcı), Hanefi mezhebi imamı Ebu Hanife'ye İmamı Azam (büyük imam) ve 1 sene içinde halkının mutluluk ve refaha kavuşmasına vesile olan örnek idareci Emevi halifesi Ömer bin Abdülaziz'e Hz. Ömer'e izafeten II. Ömer lakaplarının verilmesi gibi.

Tekrar söylemek gerekirse bu lakaplar lakabın sahibi olan kişi tarafından narsistlik, gurur veya kibir vesilesi olarak kendisine yakıştırılmamış aksine o şahsın faziletini takdir eden diğer şahıslarca bu lakapların verilmesi uygun görülmüştür. Bediüzzaman lakabı, Said Nursi'ye İstanbul ulemasınca verilmiştir. Bu ulema da sıradan yağcı, bayağı insanlar değildir. Ayrıca bu lakabın sahibi olarak Said Nursi her yerde kasıla kasıla gezmemiş aksine bütün ömrü savaşlar, hapishaneler ve mahkemelerle geçen çok kıymetli bir İslam alimidir.

Gelelim @Silinen üye'ın el- eki ile ilgili açıklamasına Said Nursi'ye, Bediüzzaman lakabını veren İstanbul uleması olduğuna göre bahsettiğiniz basit dilbilgisi kuralını bilmemeleri mümkün mü? Hem de bu konu inançla ilgili sıkıntı doğurabilecek bir konu ise.

Not: Diğer Bediüzzaman lakabı verilen kişi Hz. Mevlana değil.

Merhabalar,
Tarihte Bediüzzaman lakabı ile isimlendirilen iki zat-ı muhterem var. Bunlardan birisi de @Exotic 'in belirttiği gibi Bediüzzaman Said Nursi'dir. Bu zat Bediüzzaman lakabını kendi kendisine vermemiştir. İlimdeki üstünlüğüne hayran olan İslam ulemasınca bu lakabın verilmesi uygun görülmüştür.

İslam tarihinde bu şekilde lakap verilmesi örneği oldukça fazladır. Mesela Hz. Hamza'ya Allah'ın arslanı, Hz. Halid bin Velid'e Seyfullah (Allah'ın kılıcı), Hanefi mezhebi imamı Ebu Hanife'ye İmamı Azam (büyük imam) ve 1 sene içinde halkının mutluluk ve refaha kavuşmasına vesile olan örnek idareci Emevi halifesi Ömer bin Abdülaziz'e Hz. Ömer'e izafeten II. Ömer lakaplarının verilmesi gibi.

Tekrar söylemek gerekirse bu lakaplar lakabın sahibi olan kişi tarafından narsistlik, gurur veya kibir vesilesi olarak kendisine yakıştırılmamış aksine o şahsın faziletini takdir eden diğer şahıslarca bu lakapların verilmesi uygun görülmüştür. Bediüzzaman lakabı, Said Nursi'ye İstanbul ulemasınca verilmiştir. Bu ulema da sıradan yağcı, bayağı insanlar değildir. Ayrıca bu lakabın sahibi olarak Said Nursi her yerde kasıla kasıla gezmemiş aksine bütün ömrü savaşlar, hapishaneler ve mahkemelerle geçen çok kıymetli bir İslam alimidir.

Gelelim @Silinen üye'ın el- eki ile ilgili açıklamasına Said Nursi'ye, Bediüzzaman lakabını veren İstanbul uleması olduğuna göre bahsettiğiniz basit dilbilgisi kuralını bilmemeleri mümkün mü? Hem de bu konu inançla ilgili sıkıntı doğurabilecek bir konu ise.

Not: Diğer Bediüzzaman lakabı verilen kişi Hz. Mevlana değil.
Mevlana ile yanlışlıkla karıştırdığımı söyledim. Bakın ben size delili ile gösteriyorum. Siz ise "O insanları bunu es geçmezler" diyorsunuz. Bu kadar basit bir bilgiyi bile "bir bildikleri vardır ki söylemişler" diyorsunuz. Peki said nursinin o kitabı kendisine Allah tarafından yazdırıldığını iddia etmesine ne diyeceksiniz? "Bu kitap bana yazdırıldı" diyor. Bana Bediuzzaman isminin kullanılabileceğini eğer delili ile gösterirseniz (ki öyle birşey yok) o zaman bunu dikkate alırım. Bahsettiğiniz diğer lakapların hiçbirinde bu şirk türü yoktur. Hepsi mâkul olan lakaplardır.

Hiç bir ilim üstünlüğü insana "tüm zamanların bedisi" lakabını kazandırmaz, çünkü bu insanüstü birşeydir. Eğer olsaydı Peygamber (s.a.v)'e verilirdi.

Mevlana ile yanlışlıkla karıştırdığımı söyledim. Bakın ben size delili ile gösteriyorum. Siz ise "O insanları bunu es geçmezler" diyorsunuz. Bu kadar basit bir bilgiyi bile "bir bildikleri vardır ki söylemişler" diyorsunuz. Peki said nursinin o kitabı kendisine Allah tarafından yazdırıldığını iddia etmesine ne diyeceksiniz? "Bu kitap bana yazdırıldı" diyor. Bana Bediuzzaman isminin kullanılabileceğini eğer delili ile gösterirseniz (ki öyle birşey yok) o zaman bunu dikkate alırım. Bahsettiğiniz diğer lakapların hiçbirinde bu şirk türü yoktur. Hepsi mâkul olan lakaplardır.

Hiç bir ilim üstünlüğü insana "tüm zamanların bedisi" lakabını kazandırmaz, çünkü bu insanüstü birşeydir. Eğer olsaydı Peygamber (s.a.v)'e verilirdi.

Aşağıdaki linkini verdiğim Osmanlıca lügatlerden "Bediüzzaman" kelimesinin anlamına kendiniz de bakabilirsiniz. Görüleceği üzere öyle tehlikeli şirk kokan anlamı yok. Ayrıca neden bu zamana kadar hiçbir İslam aliminin Bediüzzaman lakabına itirazı yok ? Eğer olsaydı zaten gündeme gelirdi.

http://www.osmanlicaturkce.com/?k=bedi%FCzzaman&t=%40

http://www.sozluk.net/index.php?word=bediüzzaman&sozluk=osmanlica

http://ebrulisozluk.net/#

http://sozluk.babylon.com/bediüzzaman/

Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı