Bilgisayar mühendisliği veya programcılığı

Bu ikileme düşen arkadaşlar için tavsiyem, bir yazılım mühendisi olarak söylüyorum (tecrübeli değilim, yeni mezun sayılırım), lisans mezunu olmakta fayda var.

Yazılım/bilgisayar mühendisliği için eğer doğru bir program ile ilerlenirse internetteki kaynakların fazlalığı sebebiyle mesleki bilgi açısından üniversite olmazsa olmaz değil, evet. Yine de üniversite okumayı tavsiye etmemin sebebi, en azından bir kampüs havası alacak olmanız.

Mesleklerin birçoğu salt teknik bilgi ile icra edilemez. Üniversite boyunca kendinizi sosyal alanlarda da geliştirebilir, ikili ilişkiler hakkında tecrübe sahibi olabilir, insanların daha üniversite zamanlarında bile ne kadar aç gözlü, satıcı, çıkarcı olabildiklerini gözlemleyebilirsiniz.

Tüm bunlar daha mezun olduktan sonra iş arama sürecinden tutun, çalışırken bile hangi zamanlarda nasıl davranmanız gerektiği konusunda size ışık olacak. Kendinizi doğru şekilde pazarlamayı öğrenemedikten sonra çok fazla teknik bilgi sahibi olmanız bir işe yaramayacaktır. Sadece az paraya daha çok amelelik yaparsınız çok şey bildiğinizden ötürü. Ayrıca bazı projelerde hocalarınızla birlikte de çalışabilirsiniz. Bu hocaların zaman zaman vereceği öğütleri internette hiçbir yerde bulamayabilirsiniz ve CV'nizde bu projelerden bahsetmeniz diplomasız halinizle iş aramanıza göre çok daha olumlu sonuçlar doğurur.
Sanırım siz biraz daha hayati durumlardan bahsetmeye çalıştınız. Ben şahsen ailem beni teşvik etmemesine rağmen birçok yaz iş bulmaya uğraştım birkaç sektörde şansımı denedim çok iş aradım. Az çok iş hayatında nelerin nasıl döndüğünün farkındayım. Üniversitede de bence de ikili ilişkiler oldukça önemli. Zaten okurken bir yandan staj şeklinde veya kendimi geliştirebilirsem bir yazılım işinde veya web tasarım işinde çalışmayı düşünüyorum. Kesinlikle sizin gibi teknik bilginin yeterli olmadığını düşünüyorum. Sizin bana söylemek istediğiniz başka bir şey varsa durmayın, yazın.
 
Mühendislik okumanı tavsiye ederim. Belli yerlere ulaşabilmek için diploma gerekli. Ek olarak okul sana bazı imkanlar sağlıyor. Bu imkanlar programlama okuyan birisine göre sana çok yarar sağlıyor. Eğitim hayatın uzun olduğu için daha sağlam ve daha iyi bir temelin oluyor. Aşağıda bulunana sayfayı incelemeni tavsiye ederim. Bazı sorularına cevap bulacağını düşünüyorum.
 
Şimdi senin ilgin ne onu keşfetmen lazım güz döneminde HTML ile web sitesi yapma ödevi vardı bahar döneminde PHP ile otomasyon ödevi yaparken front end olmak istediğimi fark ettim. Sonra Android dersi için kurs aldım ve Android için Java bilgisi lazım olduğu için Java içinde kurs aldım. Ilgine bağlı ve ben derse katkı olması için kursları aldım Webtekno'daki engin demiroğ kursu bende aldım ve sınıfta siber güvenlik dersi verilirken Python bilgisi lazım olduğu ve seneye Python dersi verileceği için onu da aldım. Maalesef ülkemizde iş mülakatında senden hem elektrik yazılım ve bilgisayar mühendisi olmanı istedikleri için birkaç programlama dili öğrenmen lazım. Bu arada 2 yıllık okuma meslek lisesi çıkışlı olduğum için matematik adam akıllı iyi eğitim almadım ve 2 yıllık okuyup seneye DGS gireceğim 4 yıllık okuyup okul imkanları daha gelişmiş olacağından mühendislik okumanız daha iyi olur bayağı uzun oldu kusura bakmayın. Istediğiniz soru olursa takılmadan sorabilirsiniz.
Merhaba hocam, bende 2 yıllık bir bölüm kazandım, adı ise "Sakarya MYO".
Meslek lisesi mezunuyum, ingilizce olarak A1-A2 arası olduğumu söyleyebilirim.
Lisede açıkcası programlama çok kötü öğretilmesine rağmen youtube dan kendimi sürekli geliştirmiştim. C#, Android Programlama(Java), CSS, PYTHON dillerinden sadece C# ve CSS dilini okulda gördüğüm halde diğer dillerede merakımdan devam edip iyi sonuçlar kaydetmiştim.

1 yıl mezuna kalmıştım, onda da Corona dolayısıyla dersleri salıp kötü bir sonuç aldım,
Geçen sene 950K dayken bu sene 460K ya çektim TYT sıralamamı ve şimdi tek seçeneğim Üniversiteye gitmek.

Siz bu konuda ne öneriyorsunuz?

Bu arada yazılım dillerine karşı ilgim olduğu için aslında daha çok kendimi geliştirmek de istiyorum ama şu aralar kafam çok karışık.
 
Gelir birazdan "Google, ilkokul mezunu mühendis alıyor."'cular.
1 - En iyi yazılımcılar Google'da çalışmıyor.
2 - Evet, bunu illa ispat etmek için birinin gelip ben Google'da çalışıyorum mu demesi gerek?
3 - Çok büyük üniversitelerden mezun olup iki satır kod yazamayan insanlarda var. (MIT, Harward)
4 - Okul yol gösterir. Okul işe sokmaz! Okul bilgiyi kafana da aktarmaz. Sen alırsın!
 
Merhaba hocam, bende 2 yıllık bir bölüm kazandım, adı ise "Sakarya myo".
Meslek lisesi mezunuyum, İngilizce olarak A1-A2 arası olduğumu söyleyebilirim.
Lise de açıkcası programlama çok kötü öğretilmesine rağmen YouTube'dan kendimi sürekli geliştirmiştim. C#, Android programlama(Java), CSS, Python dillerinden sadece C# ve CSS dilini okulda gördüğüm halde diğer dillerede merakımdan devam edip iyi sonuçlar kaydetmiştim.

1 Yıl mezuna kalmıştım, onda da corona dolayısıyla dersleri salıp kötü bir sonuç aldım,
Geçen sene 950Kdayken bu sene 460K ya çektim TYT sıralamamı ve şimdi tek seçeneğim üniversiteye gitmek.

Siz bu konuda ne öneriyorsunuz?

Bu arada yazılım dillerine karşı ilgim olduğu için aslında daha çok kendimi geliştirmek de istiyorum ama şu aralar kafam çok karışık.

Öncelikle psikolojik bakımı ve ekonomik bakımdan rahat olacaksanız bir sonraki sene daha fazla çalışarak halledebilirsiniz ama şöyle bir şey var seneye yüksek puan alma ihtimaliniz var mı bunu düşünmek lazım. 20 tane programlama dili öğrenmenize gerek yok. Ben kendimi web alanında önce front end öğrenip sonra back end öğrenmek istiyorum öncelikle hangi alanda uzman olmak istiyorsunuz bunu kesfetmeniz lazım malum programlama okyanus gibi bayağı bir bölümden oluşuyor bir de şu var hayata geç atılıp 1 yılı çöpe atma durumuda var bence puan durumunuz iyi ise üniversite'ye kaydınızı yapınız.
 

Geri
Yukarı