Bir Nesil Nasıl Yetiştirilir?

"Hiçbir kimseye hiçbir şey öğretemezsin. Ancak kendisine öğrenmesi için yardımcı olabilirsin." -Galileo

Biz nesli yetiştirmekten çok kedi kendilerini yetiştirmelerini sağlamalıyız. Herkesin dediği gibi eğitim önemli. Ama bunu işinde iyi olan kimseler bunu düzeltmeli. Türkiye'de eğitim sisteminde para çok fazla var. Şu anda özel egitimi bitirseler bu ülkede işsiz sayısı tavan yapar. Kanser gibi çağının en büyük hastalıklarını yenen insan bir kanseri yenemiyor. Çünkü bu çarkın dönmesi lazım. Konuya dönersek eğitim sistemi ve ebeveyn bilincinin iyileştirilmesi lazım. İstisnalar olsada iyi aileden iyi, kötü aileden kötü evlat yetişir.
 
Şöyle söyliyim ben bu sene 9. Sınıf oluyorum lgs sınavına girdim ve bu zor sınavda %10'a girdim teog falan olsaydı heralde neleri tuttururdum neyse girdiğim halde açıkta kaldım ve 2003'lüyüm diye çevremde ki okula alınmadım ülkede okuyanların önü net bir şekilde kesiliyor yada hiç birşey bilmiyor baştakiler
Sınavın zorluğu veya kolaylığı senin sıralamana direk etki eden bir şey değil kardeşim. Açıkta kalmanın belki de senin yanlış tercihlerinle alakası olabilir. Evet mükemmel bir eğitim sistemimiz yok fakat her olayda suçu eğitim sistemine atmakta pek mantıklı değil.
 
Her zaman söylediğim inandığım; Bir çocuğa yapılabilecek en büyük kötülük, onu okula göndermek, eğitim sisteminin kucağına atmaktır. Sistem farklı farklı çocukları alır, hepsini tek tip yapar, "sivrilen" özelliklerini traşlar ve ortaya tek tip insanlar çıkarır. En azından ilköğretim evde veya en azından özel okullarda kontrollü olarak yapılmalı. Çocukların kafalarına zorla daha doğrusu "zorunlu" sokulan saçmalıklara izin verilmemeli. Özel okullarda bu, devlet okullarına göre daha mümkün.
 
Şöyle söyliyim ben bu sene 9. Sınıf oluyorum lgs sınavına girdim ve bu zor sınavda %10'a girdim teog falan olsaydı heralde neleri tuttururdum neyse girdiğim halde açıkta kaldım ve 2003'lüyüm diye çevremde ki okula alınmadım ülkede okuyanların önü net bir şekilde kesiliyor yada hiç birşey bilmiyor baştakiler
Sınav sistemi değişti diye yüzdelik dilimin düşmez veya artmaz. Sen TEOG'a da girsen sınava birlikte gireceğin öğrenciler aynı olacağı için yüzdelik dilimin çok oynamaz (neredeyse hiç oynamaz ama istisnalar olabileceği için burayı çok genellemek istemedim) Dediğine göre %10'a girmişsin, yanlış bilmiyorsam %10'a girenler istedikleri liseleri, adrese dayalı olmadan, seçtiler. Hadi girmeden diyelim, (ki girdiğini belirtmişsin) sene sonu notların iyi değilse sınavın bir önemi olmaz. Bu sistemden önce TEOG vardı ve senin de gayet iyi bildiğin gibi sene sonu notları da önemliydi, sene sonu notlarına önem vermediysen suç senin hiç kusura bakma.
 
Zor zamanlar, güçlü insanlar yaratır. Güçlü insanlar, güçlü zamanlar yaratır. Güçlü zamanlar, zayıf insanlar yaratır. Zayıf insanlar, zor zamanlar yaratır. Bu döngüde devam ediyoruz...
 
Son düzenleme:
Bir neslin gençlerine ve çocuklarına öncelikle değerli olduklarını hissettirmek gerekir bence. Neredeyse tamamının sınavlardan, eğitim ve seçme sistemlerinden rahatsızlık duyduğu, kendilerini yarış atıymış gibi hissettiği bir ortamda onlara hiçbir şey öğretemeyiz. Öyle bir durumdayız ki toplumun genelini düşünmeyi teşvik etmek yerine onlara "her koyun kendi bacağından asılır" düşüncesini öğretiyoruz. Böylece herkes kendini kurtarmanın peşine düşmüş. Onlar dedim ama ben de bu gençlerden biriyim tabi. Uzunca konuşulması gereken konular ama en başta bu olmalı bence. Değer vermek yani.
 
Bu sorunun belli bir cevabı yok. Ve her sene farklı cevaplar verilebilir.

Ama iyi ahlak, saygı sevgi gibi temel insani özelliklerle donatmak yeterli bence.
 
Nesil yetiştirmek kolay mı?
Öncelikle o neslin kıymetini gerçekten bileceksin! Daha sonra ona verilebilecek en güzel eğitimi vereceksin. Belli bir seviyeye getirdikten sonra kendisi ilerler zaten. Neticede herkes cahil doğuyor. Öğrendiğimiz her şey sonradan gelme. Başarısız olduklarında azarlamayacaksınız, hata yaptığında yüzüne vurmayacaksınız. Gerekçe üretmeyeceksiniz, düzelteceksiniz. Hatalar insanı başarıya ulaştırır. Gençlere şans vereceksiniz. Hem de defalarca. Öyle "saldım çayıra mevlam kayıra" yok!

Sonuç olarak önce değerini bileceksiniz. Değer vermeyip öylece bırakırsan ekonomi de çöker, gençler de solar. Ülke de değiştirirler. Beyin göçü de olur. Ama onlar en iyisini biliyorlar ya. Bize laf düşmez. Vardır bir bildikleri.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı