@Jang Geum'un Danji Yemeği Bunun için güzel bir soru konusu hazırladım, görseller döşedim, anketi yaptım, uzun uzun yazdım ama siteyle ilgili anlık bir sorun yüzünden hepsi çöp oldu. Ben de tekrar uğraşmadım.
@Yararsız Üye Aynısı bana da oldu, trolledi site beni. O günden beridir uzun yazıları farklı platforma yazıp kopyalıyorum buraya.
@Jang Geum'un Danji Yemeği Bu konu sabaha kadar konuşulacak, çok ama çok detaylı bir konu. Her kanat çeşidi üzerine ayrı tez yapılır diyeyim sana. 3 paragraf hikaye yani.
@Jira 1 musibet 1000 nasihatten iyidir diye demiş büyüklerimiz. Bana da ders olsun, bazen inceleme konularında 3 bin kelime civarına kadar çıkıyorum. Neyse ki bu sorun onlardan birinde olmadı.
@Jang Geum'un Danji Yemeği Bir de nakliye uçaklarında kanatların üst profilde olmasının bir sebebi de gövdeyi yere yakınlaştırıp yükleme alanlarını daha etkin kullanmaya yarıyor. Ticari uçakların kargo versiyonları dışında nakliye uçaklarının üstten kanatlı olma nedenlerinden biri bu.
Ben de biraz araştırdım, açıkçası bir şey anlamadım. Hıza ve bahsettiğiniz istikrarlılığa bağlı olarak değiştiğini öğrendim sadece. Havacılıkta her detayın üzerine kitap yazılıyor deseniz yalan olmaz herhalde
Benim de ders kitabı bitirmem gerekiyor, iyi akşamlar
@Yararsız Üye pozitif yanını söylemiş. Ben de 1 tane negatif kriter söyleyip ortalığı karıştırayım.
Üstten kanatlı nakliye uçaklarında inis takimlari kanata koyulamaz, sadece gövdeye bağlanir. Bu da inişlerde gövdeyi zorlayan (yük dağıtılmadığı için) bir durumdur. Bununla birlikte inis takimlarinin acilmadigi zamanlarda iniste butun yuku govde sirtlar.
Bundan dolayı bu uçakların iniş takımı bölgesi ayrıca tasarlanıyor. Gerekli yükü her türlü temasta kaldırabilsin diye yapısal olarak daha dayanıklı olacak şekilde gövde bağlantısı yapılıyor. Tabi yükleme alanını küçültmemesi için gövde dışında oluyor.
Bu arada bu model benim favori askeri taktik nakliye uçağım. Embraer müthiş iş başardı bu modelde, üstelik tanker versiyonu da yapılabilen çok yönlü bir uçak olmuş. Basit modlamalarla nakliye - tanker - erken uyarı uçağı gibi alanlarda kullanmak mümkün.
@Yararsız Üye Aynı mühendislik neredeyse 60 yıllık olan Antanov AN-22'de de var. Dezavantajı yok etmek için güzel bir çözüm üretmişler. Neden bilmiyorum ama askeri nakliyede (Amerika, Avrupa vs.) çoğu şirket alanında çok iyi olmasına rağmen benim gönlüm Antanov'dan yana. Hep bana bu iş için var olmuşlar gibi gelir, ki biraz da öyle
@Jira Embraer bu KC390 modeliyle, Airbus A400M modeliyle çok iyi iş başardılar bence. Eskiden ben de o taraftaydım ama şimdi biraz batıya doğru kaydım sanırım.