Cahil biri oy kullanabilmeli mi?

Cahil biri oy kullanabilmeli mi?

• Oy verenlerin toplamı
    349
Cahiller oy kullanamasın diyorsanız sizin savunduğunuz çoğu şeyde sıkıntı vardır.

Cahil diye tanımladığınız adam sizin gibi vergi veriyor yani vatandaş. Sizin oy kullanmasın dediğiniz burada eşitliğe ters düşer demokrasiden çıkar. Oligarşiye girer. Oligarşi de çok iyi bir yönetim şekli olmadığı da tarihte görülmüştür.

Bunun yüzünden durum monarşiye gider. Benim için sıkıntı yok ama burada kullanmasınlar diyorsanız demokrasiyi savunuyorum diye gezinmeyin.

Üniversite mezunu adam oy kullanabilmeli bence sadece. 50 yaş ve üstü zaten direk kullanmasın abi.
Çok sığ bir düşünce.

Aslında bu sorunun bir çözümü yok. Çünkü sorunun sebebi insan değil sistem. Demokrasi nedir, insan ayırt etmeksizin halkın özgürce karar vermesidir. O cahil, bu yanlış düşünüyor, şu saçmalıyor diye ayırırsan sistem demokrasiden monarşiye kayar. Herkese hak verirsen de kolay manipüle edilebilir halkın iradesi kötüye kullanılır. Hangisi daha iyidir bir şey diyemem. Ama işin şu boyutu da var. İktidarı destekliyor diye sövdüğünüz yaşlı kesim doğuştan AKP'ci doğmadı. Kötü bir durumdan onları kurtaran AKP olduğu için AKP'ci oldular. Şu an çok daha kötü bir durumda olsak da, eğer muhalefet insanlara bir kurtuluş olarak gözükemezse, başka bir deyişle AKP'nin zamanında yapmış olduğu muhalefetliği şimdi yapamayacak kadar beceriksizlerse burda suç yaşlılarda değil muhalefette. Muhalefet işini düzgün yapıp AKP'nin insanları manipüle ettiği gibi kendileri de edebilse şu an bu durumda olmazdık.

Bu konuya bir şeyler yazmak istiyorum, fakat üşümek istemiyorum.

Sokrates'in demokrasi görüşünü destekliyorum. Bence de cahil birisi oy vermemeli, en azından ülkesi hakkında ne kadar bilgiye sahip olduğu, yeterlilik sınavı olarak 3-4 yılda bir test edilmeli.

Seçme ve seçilme hakkı herkesindir. Eğitim durumuna yada yaşına göre bu hakkı kimse kimsenin elinden alamaz.

Peki size bir soru sormak istiyorum. Sizce seçme ve seçilme hakkını herkese verip kötü yönetilmek mi, yoksa kısıtlayıp daha kaliteli bir yönetim altında olmak mı?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı