Cehalet neden kaynaklanır?

Açıkçası sizin zorlantınız hala daha sürmekte, bu yüzden de bana açık kapı açık arayış sürmektesiniz. Lakin söylediklerim apaçık göz önünde olan.

Bunla alakalı da, çok değil sosyoloji makaleler bir göz gezdirmeniz kafi, bu detay sosyologlarında dikkatini çeken ilginç bir ayrıntı yani.

@Andar Han Ne kadar tüketirsen o kadar cahilin deyim, senin anlayacağın kadar, cehaletin endüstrisi insanların bunu da bir tatmin aracın olarak kullanmasının başlıca nedeni, cehalete duyulan onam ihtiyacı pekiştirme pekiştireç ihtiyacıdır.

Cehaletin vahameti başa düşende ilk iş buna eğilim bu sayede zorlantınız rahatlar.

Örneğin şu an sizin NTV'den ( CLİCKBAİT sorunsalın ) bana zarar verme arayışınız buna eğilim sevk ediyor.

Eğer cahil olmayanda donanımlı birisi olsaydınız, ne demek istediğimi anlardınız.

@Oreki işte sorunsalın cehaleti işte tezahürün cahili.

Donanim ayri, cehalet ayrı değil mi? Nedir mevzu; ne kadar tüketirsen o kadar alimsin mi?

Bunun da kaynağı zat-ı âliniz sanırım, Elon Musk çocuklarının sosyal medya ile yetiştiğinin farkında galiba;

Açıkçası sizin zorlantınız hala daha sürmekte, bu yüzden de bana açık kapı açık arayış sürmektesiniz. Lakin söylediklerim apaçık göz önünde olan.

Bunla alakalı da, çok değil sosyoloji makaleler bir göz gezdirmeniz kafi, bu detay sosyologlarında dikkatini çeken ilginç bir ayrıntı yani.

@Andar Han Ne kadar tüketirsen o kadar cahilin deyim, senin anlayacağın kadar, cehaletin endüstrisi insanların bunu da bir tatmin aracın olarak kullanmasının başlıca nedeni, cehalete duyulan onam ihtiyacı pekiştirme pekiştireç ihtiyacıdır.

Cehaletin vahameti başa düşende ilk iş buna eğilim bu sayede zorlantınız rahatlar.

Örneğin şu an sizin NTV'den ( CLİCKBAİT sorunsalın ) bana zarar verme arayışınız buna eğilim sevk ediyor.

Eğer cahil olmayanda donanımlı birisi olsaydınız, ne demek istediğimi anlardınız.

@Oreki işte sorunsalın cehaleti işte tezahürün cahili.

Demagojiyi ne zaman bırakacaksınız? Sağdan, soldan devşirme ile bu iş olmaz.

Attığım NTV linki "clickbait" değil, zâtın ifadesi ile ilgili. Ölçünüz ve değeriniz belli, lakin paylaştığınız değerli unsurlar var. Buna zeval gelmemesi de lazım. Siz diyorsunuz ki "Andar Han üzerinde hakimiyetim var", ben de diyorum ki; "ederin kadar varsın."

Ve "uyum, zıtların çarpışmasından doğar" dediydi biri evvelde.

Mevzunun, kişisel anlaşılmaması sebebiyle.

Son düzenleme:
@Oreki @T21

Helal olsun @Andar Han sonunda bana şiir de yazdırdın valla

Hem ucuzundan ekonomiğinden hesaplısından cehalet hem de onanmışından pekiştirenden her yerin sağın solun arkan cehalet.

Yani demem o ki, benim ilen bu kadar zıtlığın sinirlerin hoplayacağına kortizonun muhabbet gel iki adım at da salgılayasın dopamin seratonin muhabbet.

Şiiri ben beğenir gibi oldum okuyanlar da beğenir umarım.

Demagojiden dem vurup da bu kadarın ağrın üslubu süreğen şahsıma her ifadesinden şahsıma odak bir keresin fikir yok düşünce yok sizce de yeterince açık değil mi artık bu tip durumlar?

Andar han üzerinde hakimiyetim olmasa acaba, zorlantıdan tetik hala daha niye süreğen bana şahsıma odak saldırılar eğilim bu yönde olsun.

Bende bunu bilahare kullanırım niye kullanmayayım yani ben de iyi bir amaçla kullanıyorum @Oreki @T21 yansıtıyorum onlara bir olgusal vaka cereyan etmiş oluyor.

zıtların çarpışmasın şiddetli entropin yaratır doğmaz ancana bu entropi sönüm olacak ki o zaman uyum olsun onun içinde lazım olan iki zıttan tolere biri birine.

Yani iki zıtta adım atacak biri birine ki, tolere edecek ki, nihayetinde tansiyon entropi sönüm olsun yoksam pili bitene değin biri birine zıtlaşır durur tansiyon tavan yani.

pili bitene değinden kasıt da soğuma yani, soğusan bir çok şeyi emin ol o kadar iyi anlayacaksın ki..

Tezahürün cehalet silueti cahil diyende maksadım sana değil bu laf sana değil bir zihniyete, iş bunun pompası da aha da bu sosyal medya, Hem ucuzundan ekonomiğinden hesaplısından cehalet hem de onanmışından pekiştirenden her yerin sağın solun arkan cehalet.

Yani demem o ki, benim ilen bu kadar zıtlığın sinirlerin hoplayacağına kortizonun muhabbet gel iki adım at da salgılayasın dopamin seratonin muhabbet.

Demagojiyi ne zaman bırakacaksınız? Sağdan, soldan devşirme ile bu iş olmaz.

Attığım NTV linki "clickbait" değil, zâtın ifadesi ile ilgili. Ölçünüz ve değeriniz belli, lakin paylaştığınız değerli unsurlar var. Buna zeval gelmemesi de lazım. Siz diyorsunuz ki "Andar Han üzerinde hakimiyetim var", ben de diyorum ki; "ederin kadar varsın."

Mevzunun, kişisel anlaşılmaması sebebiyle.

Fikir yok düşünce yok

Argüman var ve sinirlerimin zıpladıģı falan yok. Fikirlere, sayenizde henüz sirayet edemedik. Ne yazık kı bir şeyler kopyalayan (bilen değil, kopyalayan), ağır demagogsunuz.

Sizinle çarpışmamız da devam edecek ki insanin en tehlikeli hâlisiniz.

Son düzenleme:
@Oreki @T21

Burada bir zan var, şahsın ifadesin muhabbet gelin çizelim kara kalem.

Şimdin gele eristiğin savın muhabbet ilk iş şahsa saldırı oluversin kalabalığın gözünde itibarsızın muhabbet.

Şahıs üzerinden fikri itibarsızlaştırmak üstüne kurulu bir münazara da @Oreki amacın olay kalabalık üstüne oynamaktır maksadın çıkarın faydan güdesin muhabbet, bu sayede pekişirsin kalabalığın nazarında grup için parlamak.

Gel gelelim, gereksen folklorik gereksen sosyolojik bunun aman aman bir donanıma ihtiyacın yoktur keza işbun sorunsal bildiğin cehaletin tezahürdür bakınız Zübük.

@Andar Han argüman sunduğun yok ama varmış gibi bir algı yaratıyorsun bunu da şahsıma saldırarak empoze ediyorsun kalabalığa oynuyorsun bütün mesele bu yani.

@Oreki İşte gençler çok cahil derken ya da Türk insanı çok cahil derken bundan bahsediyoruz.

Argüman var ve sinirlerimin zıpladıģı falan yok. Fikirlere, sayenizde henüz sirayet edemedik. Ne yazık kı birşeyler kopyalayan (bilen değil, kopyalayan), ağır demagogsunuz.

Sizinle çarpışmamız da devam edecek ki insanin en tehlikeli hâlisiniz.

Günümüzde makas git gide açıldığı için, yüksek gelir ve tasarruf sahipleri anca donanımlı bir hayat sürmekte, gerisin geri de cehalet çukurunda debelenmektedir.

Bu makasın açılmasındaki en büyük etkenlerden bir tanesi de ekonomi. Türkiye ekonomisinde orta sınıf diye bir şeyi çok zor görüyoruz artık. Ya fakir oluyorsunuz ya da zengin. Olan tek şey fakirler her gün daha da fakirleşiyor, ekonomik makasları açılıyor. Üzerine cehalet sahibi kişiler de bunun farkında varamadıkları için cehalet makası da genişliyor. Diyorum ya tencerede kaynayan kurbağa misali diye. Şu kurbağa mevzusu tam olarak anlaşılsa cehaleti aşmış olacağız zaten.

Orta doğu coğrafyasında hayat standartlarının yükseltilmesi yerine sürünmeyi kutsallaştıran bir anlayış mevcuttur. Hayat standartını kaliteli bir eğitim yükseltir. Peki ya kaliteli eğitime talep? Sıfır. Hali ile yüksek hayat standartına talep? Sıfır.

Şimdi konuya cevap vereyim:

"İlacı zehirden ayıran şey dozdur." Her ne konuda aşırıcılığa giderseniz, bir süre sonra negatif etkileri gözlemlemeye başlarsınız.

Kötülükler pure olarak cehaletten veya bilgili olmaktan kaynaklanmaz. İşin içinde etik kavramı da var. Etiği savunan bir insanın buna direkt cehalet veya bilgili olmak diyebilmesi mümkün değildir.

Resime daha büyük açıdan bakacak olursak: kendinizi kapitalist düzene yedirmeyin, aktörler veya firmalar için birbirinizle didişmeyin, son kullanıcı olduğunuzu unutmayın. Bunlar cehaleti pekiştiren diğer maddelerdir.

Uyum pek çok şeyden doğar. Krizlerden bile. Sözün özünü anlasam bile bence birazcık sığ bir söz. Yani uyumu açıklamak için tek başına yeterli değil gibi. Söyleyen kişiye de selam olsun ama o ayrı konu, iyi demiş. Sadece yetersiz.

Aydın olduğunu iddia eden bireye bir şeyleri tekrar ve tekrar işaret etmek lazım; konu içindeki #32'inci mesaj bir şekilde argüman ama ona karşı bir veri yok.

Uyum pek çok şeyden doğar. Krizlerden bile. Sözün özünü anlasam bile bence birazcık sığ bir söz.

Temel ile ilgili olabilir mi? Insanın algısı, kötülüğün bilinmesi ne ile ilişkilidir?

@telefonunugoster bu arada yaşınız, profilnizdeki ile örtüşecek şekilde 33 ise ben sizin kardeşiniz olmam, abiniz olurum.

Son düzenleme:
@Oreki tüm yazdıklarını okumakla beraber şöyle bir ekleme yapayım.

İki zıttın çarpışmasından uyum doğmaz, İki zıttın çarpışmasından bir tek hasarın alarak çıkabilir ya da her ikisin hasarın potansiyelin eksiltir. Birisin baskın birisin çekinik olanda yahut iki zıttın çatışmasında tarafların erişemediği biri birine durumlar da şöyle bir sorunsalın ortaya çıkar?
  • İki zıt da tetiğin muhabbet süreğen tansiyonun şiddeti arttırır.
  • her tansiyon şiddeti artan da iki zıt da zıtlaşır da zıtlaşır
  • Sarmalın olan da sürekli biri birin hasar verende nihayetin vahametin farkına varılır.
  • Vahametin farkına varan da gerçeğin algı nihayet görülen de bu sefer tolerasyon başlar.
  • İki zıttın da uzlaşın biri birini tolere ederler, ettikçe de sönüm ederler sönüm edince de farkına varan ki hasarın potansiyelin eksilti olmuyor.
  • Nihayetinde kutupların yörüngelerin bulurlar.

Yani zıtlaşmadan bilahare yükseğin algıdan önceden benzetimin yaparaktan pekala yaşanmadan bu acı tecrübeler bu acı travmalar var olmadan hayalinden benzetim kafanda görüp beyninde düşüntü ilen beynini kullanaraktan iki zıttın insanları da bunu yaparaktan uyumlu hale gelebilir.

@Oreki İşte algımız ne kadar düşükse yani benzetim yetimiz soyut becerilerimiz muhakememiz ne kadar zayıfsa o kadarın anca idrak ediyoruz öyle olunca da bir musibet bin nasihatten evladır oluyor sinirsel öğrenen on musibet gelince de akıllanmayan zatı denizler oluyoruz.

Biri birimizi döve döve yani biri birimize hasar vere vere öğreniyoruz.

Birisin taraf bunun bilincinde olsa da diğerin taraf bilincinde değilse de birisin taraf sabah akşam tolere ederken diğerin taraf sövüp dövüp duruyor.

Bu makasın açılmasındaki en büyük etkenlerden bir tanesi de ekonomi. Türkiye ekonomisinde orta sınıf diye bir şeyi çok zor görüyoruz artık. Ya fakir oluyorsunuz ya da zengin. Olan tek şey fakirler her gün daha da fakirleşiyor, ekonomik makasları açılıyor. Üzerine cehalet sahibi kişiler de bunun farkında varamadıkları için cehalet makası da genişliyor. Diyorum ya tencerede kaynayan kurbağa misali diye. Şu kurbağa mevzusu tam olarak anlaşılsa cehaleti aşmış olacağız zaten.

Orta doğu coğrafyasında hayat standartlarının yükseltilmesi yerine sürünmeyi kutsallaştıran bir anlayış mevcuttur. Hayat standartını kaliteli bir eğitim yükseltir. Peki ya kaliteli eğitime talep? Sıfır. Hali ile yüksek hayat standartına talep? Sıfır.

Şimdi konuya cevap vereyim:

"İlacı zehirden ayıran şey dozdur." Her ne konuda aşırıcılığa giderseniz, bir süre sonra negatif etkileri gözlemlemeye başlarsınız.

Kötülükler pure olarak cehaletten veya bilgili olmaktan kaynaklanmaz. İşin içinde etik kavramı da var. Etiği savunan bir insanın buna direkt cehalet veya bilgili olmak diyebilmesi mümkün değildir.

Resime daha büyük açıdan bakacak olursak: kendinizi kapitalist düzene yedirmeyin, aktörler veya firmalar için birbirinizle didişmeyin, son kullanıcı olduğunuzu unutmayın. Bunlar cehaleti pekiştiren diğer maddelerdir.

Uyum pek çok şeyden doğar. Krizlerden bile. Sözün özünü anlasam bile bence birazcık sığ bir söz. Yani uyumu açıklamak için tek başına yeterli değil gibi. Söyleyen kişiye de selam olsun ama o ayrı konu, iyi demiş. Sadece yetersiz.

Temel ile ilgili olabilir mi? Insanın algıs, kötününün bilinmesi ne ile ilişkilidir?

İnsan algısı zaten beyin aktiviteleri ile alakalı bir konu. Nörolojiye giriyor yani. İşin sosyal mühendislik kısmı da var. Kurban gidecek olursan algın da değişir. Yani beynin hangi bölümünün nasıl çalışacağına dair mekanizmaları tetikleyen mühendislik.

Kötünün bilinmesine cevabım etik zaten. Etik bilmeliyiz ki neyin kötü neyin iyi olduğunu bilelim. Özünde ben etiği savunurum. Kötülük, bilinmekten ziyade deneyim edilen bir kavram. Deneyim ettiğin her şeyi farkındalıkla deneyimlemen mümkün değil. Eğer etik konusuna hakimsen mümkün ama. En azından bana göre.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı