Çoğu oyuncu laptopların BIOS'ları neden kötü?

ny4rlk0

Hectopat
Yer
AraAra Island
Neden bu cihazlara çok fazla ücretler verip almamıza rağmen taş çatlasın 2000 TL'lik desktop anakart BIOS'ları, laptop BIOS'una taş çıkarıyor. Tamam kısıtlamayı anlıyorum, ama bu kadar da çirkin olmamalı! (Resim temsili lakin benim BIOS'umda aynı böyle gözüküyor.)

a.png

Düzenlesem bile BIOS'un boyut sınırı içinde kalmak zorunda kalacağım. Zaten bir sürü para harcadığım cihaz için kaç yılımı harcayıpta BIOS yazmak pek akıl işi değil. Kaldı ki bunların yedeklemek için donanımları var ayrı masraf. Üstüne üstlük her test etmek istediğimde yaz sil yapacağım bu da bozulma şansını arttıracak. Şöyle uçuk kaçık bir şeyler olmasa da düzgün bir arayüz koymaları çok mu zordu bu markaların?
Üst seviyelere koyuyorlar genelde. MUX ve özelleştirme olmadığı için gerek duymamışlar işte.

Çoğunda gizli seçenekler oluyor. Hem daha iyi gözüke BIOS demek daha büyük BIOS çipi dolayısıyla daha rahat anakart virüsü demek.

Bir şeyin tasarımını iyileştirmek güvenliğinden ödün vermek demek değildir. Gerekli güvenlik önlemleri de alınacaktır elbet.
BIOS için şu anlık öyle. UEFI virüsleri dediğimiz şeyler sırf 80'lerden kalma BIOS'umuza fare kontrolü ve görünüm geldi diye ortaya çıktı diyebiliriz. Ayrıca BIOS çipi ne kadar küçük, o kadar iyi çünkü büyüdükçe virüsün alabileceği alan artar.

Bozsanda bizim laptoplarda BIOS kurtarabiliyorsun USB'e BIOS Firmware dosyasını atarak. Sadece şu BIOS yongası ömrü eskilere göre uzun ömürlü ise erken biten ömürlerden değilse çalışana kadar denersin.

Devam et dinliyorum. 👀 Öyle bir teknoloji var mı? Diyelim ki ben BIOS'u bozdum. (Ayardan bahsetmiyorum. İçindeki yazılımı diyorum.) Bunu Acer bilgisayarımda USB BIOS dosyası atarak bir tuşa basarak yeniden yükleyebiliyor muyum? Yani niyetim olmadığından değil de 2.sini alamayacağımı bildiğim için müdahale etmiyorum. Bkz. O BIOS çipi bozuldumu anakartı ve üzerindeki işlemci ve ekran kartını çöpe at. Tamir ettirsek bile hem çok para isterler. Hem de aynı verimi alabilir miyiz?

Son düzenleme:
@ny4rlk0 istersen bir laptop kapat dediğim tuşlara bas siyah ekranda fanlar hızlı dönmeye çalışacak ama USB takılı olmadığı için yani takılı olsa Firmware dosyasını bulamazsa öyle boş dönüyor güç tuşuna basarak kapatabilirsin bir işlem olmayacağı için. Bu işlemi şarjda ve başka aygıtların takılı olmaması daha sağlıklı olur sadece işlem için USB içinde Firmware olduğu için o takılı olacak. Hem BIOS ayarlarını sıfırlıyor hem de yeni BIOS dosyayı yazıp anakarta oluşan bilgi ve şifreleri kopyalıyor işlem normal BIOS güncellemeden uzun sürüyor.

Tuşlar: FN+ESC+Power tuşu

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

O her laptopta yok ve olsa bile bazen çalışmayabiliyor.
Lenovo cihazlar da ise FN+R+Power tuşu.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı