Cooler Master MasterPulse MH750 7.1 Oyuncu Kulaklığı İncelemesi

Ürün ve Kutu İçeriği.jpg

Cooler Master'ın çok ünlü MasterPulse Bass-FX kulaklığın stoklardan eriyip bitmesi sonucunda Cooler Master, MH adlı yeni bir seri çıkardı. Bu seri MH320, MH530 ve MH750. Bugün serinin en güçlü ve gelişmiş modeli olan MH750'yi inceliyoruz.

Cooler Master, Bass-FX kulaklığı ile benim gönlümde taht kurmayı başarmıştı. O aralar HypreX Cloud Stinger'ı kullandığım için değiştirmeye pek ihtiyaç duymamıştım. Birkaç ay sonra Stinger tamamen benim yüzünden bozulmuştu. Ardından kendime yeni bir kulaklık arayışına girdim. Oyundan bir süre uzaklaşmam ve Stinger'ın verdiği vasat müzik performansı, beni biraz daha müzik kulaklığına kaydırttı. Cooler Master MH530 kullanan arkadaşım, bu kulaklığın müzikal performansının diğer "oyuncu" kulaklıklarından daha başarılı olduğunu duyunca, Cooler Master MH serisine kendi görüş alanıma odakladım. Sonuç itibariyle yaklaşık 1 ay önce Adeksstore'dan 350 liraya Cooler Master MH750 aldım.
Kutu Tasarımı ve İçeriği
Cooler Master'ın kutu dizaynı ve kutu içeriği sevdiğimi diğer CM ürünlerini incelerken de belirtmiştim. Kutu içeriğinde bir teşekkür ve kullanım kılavuzu, Bass-FX kapaklar ve ürünün ta' kendisi çıkıyor. Bu konu hakkında fazla durmamızın bir anlamı yok direkt görselleri paylaşalım.
Kutunun Önü.jpg

Kapak Açılması ve Ürün.jpgKutunun Arkası.jpgKutunun Sağ Tarafı.jpgKutunun Sol Tarafi.jpg

Tasarım
Tasarım sizi bir yerden tanıdık geldi mi :) Bass-FX ile MH750'nin dış kasaları çok ama çok benziyor. Sanırım sağ ve sol tarafında LED ışıklar yoktu. Mikrofonun yok gibi gözükmesi dışarıda kullanım için çok önemli bir zemin hazırlıyor. Ve evet kulaklığın mikrofonu var. Sağ kısımda içine gömülü küçük bir noktada mikrofonu bulunmakta. İlkten gerçekten şaşırmış ve başarılı olmuştum. Kulaklık ve mikrofon kalitesini birazdan değiniriz, biz tasarımdan devam edelim. Tasarım da dikkat çeken bir unsur da kulaklık ayarlamanın olmaması. Evet yanlış okumadınız gerçekten kulaklık ayarlama yeri yok. Kulaklığın hoparlörün üstünde kabloların hemen yanında bakır, metal karışımı bir madde var. Bu tel kafa bandını yardımı ile kafamızı çevrelediği gibi kafamıza yastık kıvamı kulaklığın uzunluğunu ayarlıyor. Bu gerçekten oyuncuları büyük bir zahmetten kurtarıyor.
Kutu ve Kulaklık1.jpg

Malzeme ve Kalitesi
Kulaklık Bass-FX gibi kaliteli ve özenilmiş bir yapıya sahip. Çoğu Cooler Master kulaklığının dış kasasında olduğu gibi fırçalanmış bir çelik yapıya sahip. Kasanın iç kısmına doğru ise kaliteli bir plastik kullanılmış. Bass kapaklar mıknatıslı ve plastıklı olup, kulak ahizesi ince metal kullanılmış. Çoğu markalarda olduğu gibi ünlenmiş kafa bandı bu kulaklıkta da var. Bant biraz ağır olduğu kadar son derece de rahat. Kulaklık ağır diyebileceğim bir ağırlığa sahip. Biraz abartmak gerekirse, ilk kullandığımda kafam arkaya düşecek endişesi bile verdi. Ancak zaman içerisinde bunu kontrol edebilir hale geleceksiniz. Kulak padlerine gelecek olursak kafa bandı ile aynı malzeme sanırım. Deri ve köpük kullanılarak yapılmış bir malzeme. Başarılı buldum.
Malzeme.jpg


Ergonomi ve Konfor
Tasarımla beraber Süprizbozan (Spolier) verdiğimiz ergonomi ve konfora gelelim. Kulaklık ergonomisi ile resmen meydan okuyor. Kafa bandı ile beraber ayarlamaya uğraşmıyoruz. Bunu yanında kafa bandının altında bulunan kare kare şekiller hem görünüşe hem de rahatlık konusunda büyük bir artı veriyor. Kulak padleri ise resmen insana zevk veriyor :) Evet kelimenin tam anlamıyla bu. Çok rahat olan bu pad gerek genişliği, gerek yumuşaklıyla çoğu kişinin taktirini kazanmayı başarıyor.
Kulaklık Konfor.jpg

Kablo, Kontrolcü ve Bass-FX Kapaklar
Kablo ile başlamak gerekirse kablo, hoş. Kırmızı renk, kulaklığa adeta hoş bir hava katmış. Sert plastikten yapılan güzel, kaliteli bir kablo. USB'ye gelirsek... Yine aynı USB tasarımı :) USB standart küçük Cooler Master USB'si altın olması büyük bir avantaj olup, gerçekten hiç ısınamadığım derecede küçük olması beni kalite konusunda kuşkuya sürüklüyor. Ancak kimse USB kalitesinden mağdur olmamış. Ben de 1 yıldır bu USB şekline benzer CM Masterkeys Lite L kullanıyorum. Ve yine bir şey olmadı. Nedense kendi kendime kuruntu yaptığımı yavaş yavaş anlıyorum. Yanlış anlaşılmasın USB kötü değil. Sadece ben biraz yargılamışım. Ancak CM yine de USB'sini biraz geliştirebilir. USB'nın yaklaşık 5cm arkasında yer alan silindir şeklinde akım koruması da güzel bir ayrıntı.
USB.jpg

Kontrolcüsü ise bence son zamanlarda üretilmiş en kolaylaştırıcı eklenti. Bu kontrolcü sayesinde sürücüye fazla uğramıyorum. Gerek 7.1 gerek EQ gerek aydınlatma gerek ses açma/kapama gerek mikrofon kapama/açma... Yazılımın sunduğu her şeyi bu küçük kontrolcü sunuyor. Sevdim bu eklentiyi en başarılı bulduğum eklenti kesinlikle. Aydınlatma (güneş simgesi) bir kere bastığımızda sabit renk yanıyor. Sıra sıra istediğiniz her rengi ayarlayabilirsiniz. Basalı tutarsanız da LED'ler RGB döngüsü ile yanıyor. Aydınlatma tuşunun altında bulunan beyaz ışık (resinde bu ışık açık) 7.1 ses seviyesinin açık olduğunu belirtiyor. Bu kapalı ise ışık da kapalı oluyor.
Kontrolcü.jpg

Equalizer ayarına gelirsek logonun sol tarafında verilen simge. Bize hazır Equalizer ayarları sunuyor. bunu sırasıyla kırmızı-mavi-pembe, mor arası bir renk. Mavi olan Bass'ları en leziz şekilde sunarken pembe tizlere ağırlık veriyor. Kırmızı ise biraz daha denge veriyor. Kendi Equalizer'ımızı ayarlamaya uğraşmaya gerek yok bence. Bu 3 mod istediklerimizi çok başarılı bir şekilde veriyor.

Bass-Fx bilindiği üzere Bass sesleri emen ve kulaklıktaki titreşimler -evet kapak takılı değilken ve yüksek Bass'lı yüksek müzik dinliyorsanız biraz titriyor.- bir kapak. Ürünü öne çıkartan bir eklenti, biraz da reklamı yapıldı. Bass-Fx'in diğer bir özelliği de dışarıda kullanmak için daha iyi bir ortam hazırlaması. Çünkü bu Bass kapaklar, Bass sesleri emip diğer seslere daha netlik verdiği için dışarıya çıkan sesleri azaltıyor. Dışarıda kullanım için kapak takmak farz. Dışarıda ses vermeyip kabak gibi mikrofonu da olmayınca, bence dışarı için kullanılan kulaklık kategorisine giren bir güzel bir oyuncu kulaklığı. Bass kapaklar takılı iken, LED'lerin gözükmesi ayrı bir hoş. LED'leri yuktumuyor. Yani bu güzel bir ayrıntı. İkisinin de fotoğraflarını koyuyorum.

Bass-FX kapaklar Takılı İken.jpg

Bass-Fx takılı değilken;

Bass-FX kapaklar Takılı Değil İken.jpg

Performans
Performansını kısacası başarılı buluyorum. Dışarının senini çok rahatlıkla emen ve %30'da bile insanı sağar edebilecek kaliteli sese sahip. Müzikal performansını -özellikle Bass'ta- çok başarılı bulduğum bir kulaklık. Oyun performansı insanı cezbediyor. Film-dizi gibi yerlerde ise o ortamda varmışçasına dalıp gidiyorsunuz. 7.1'ı çevresel seslerde -bunu daha çok filmlerde kullanıyorum, oyuna 7.1'i yakıştıramıyorum- en ince ayrıntısına kadar ses veriyor. 7.1'i diğer kulaklıklarda kullanmadığım için çok övmek istemem ama bence gayet başarılı.
Kulaklık.jpg

Mikrofon ve Sürücü
Mikrofon yine incelemede ağazımdan kaçırdığım kısım. Kulaklığın sağ alt kısmında olan nokta kulaklığımızın ta' kendisi. Küçük olması dışarıda, günlük kullanım için çok büyük bir avantaj. Zira kimse kazık kadar mikrofon ile dışarıda kulaklık kullanmak istemez. Kulaklıktan bir eksi daha verelim. Sesleri net alıyor ama çok uzaktaki sesleri bile rahatlıkla duyulabiliyor. Mikrofon bir oyuncu için vazgeçilmez bir durum olunca da biraz üstünde durmak lazım. Yani 50m'deki sesi bile rahatlıkla işiten arkadaşlarım benden klavyeye basmamak için yalvardıklarını bile hatırlıyorum :) 5 metredeki kapa tıklatma sesini bile rahatlıkla duyuyorlar. Hatta benim normal kulakla duymayacağım sesleri arkadaşım mikrofonla duyabiliyor, abartmıyorum :)
Kulaklık Mikrofonu.jpg

Sürücülere gelirsek, Sade hoş güzel. Ama ben şu küçük kısayol sayesinde sürücüde fazla takılmıyorum. MH serisinin sürücüsü "Masterpulse Pro" diye geçen programla yönlendiriyoruz. Açılışı EQ ayarı ile başlıyor. O da şöyle:
1531157932704.png

Burada EQ ayarı ile oynayabiliyoruz. Hatta hzır 4 profil oluşturabiliyoruz. Ancak dediğim gibi, şu küçük kısayol sayesinde buraya pek uğramadım. İkinci perdesi Efekt bölümü ise
1531158029719.png
Hazır efekt bölümü veriyor. Sinema, banyo -artık ne anlatmak istiyorsa- oturma odası ve koridor modları mevcur. Ben bir ara sıra sadece sinemayı kullanıyorum. 3. perde de mikrofon:
1531158132459.png

Burada mikrofon ses seviyesi ve açıp kapama penceresi var. 5. perdesi ise 7.1 ses sistemi o da böyle:
1531158214952.png
Dedim ya pek anlamam. Heh o yüzden ne işe yarıyor burası pek bilmiyorum ancak sanırım 7.1 açıkken gelen sesleri daha iyi algılamaya ve yön değiştirmeyi ayarlayabiliyoruz.

Her şeyi söyledim mi diye kontrol ediyorum da biraz fiyat hakkında konuşalım.
Fiyat
Fiyat konusuna gelirsek, bence 400 lira bandında kolay kolay bulunacak bir kulaklık değil. Biraz emin konuşacağım ama bu fiyata alternatiflerinin daha başarısız olduğunu düşünüyorum. Piyasada 350-450 liraya bulabilirsiniz.

Şimdi kendime göre artı ve eksilere değinip yavaştan toparlayalım.
  • Fiyat dostu, alternatiflerine büyük bir düşman.
  • 7.1 Ses Sistemi olması.
  • Sürücünün olması.
  • Kontrolcünün işe yarar ve sade olması.
  • Kulaklara fazla ağırlık vermemesi. (kendisi ne kadar ağır olmasına rağmen)
  • Kafa bandı sayesinde ek ayar yapmadan tak-kullan mantığı.
  • Kulağı saran rahat, padler.
  • Mikrofonun içe göçük olması ve saklamaları.
  • Kablonun uzun, sert ve renkli olması.
  • Yazılımı olması ve sadelikten yana olması.
  • EQ olması.
  • Yüksek ses vermesi.
  • 44mm sürücüsü olması.
  • 109 dB ± 3 dB'a kadar çıkması
  • 2m kablo uzunluğu
Eksileri:
  • Bass-FX'in daha da geliştirilebilirdi.
  • Mikrofonun çok çevre seslerini alması.
Bunu dışında dışarıya uygun dedik ancak "elalem ne der" kaygısına kapılıyoruz ister istemez. Kulaklık Bass-FX kapakları ile dışarıya neredeyse hiç ses vermiyor. Kapaksız biraz ses verip dışarıda duyulabilir. Ancak bir Cloud Stinger değil.

Ürüne puanlarımızı da verelim ve yavaştan incelemenin sonuna gelelim. (@UmuTzn'nın listesinin aynısı. Başarılı ve genelleyici bir liste olduğu için direkt liste ve kategorileri aldım. Sadece puanları değiştirdim. Kendisine sormadım umarım bir sıkıntı olmaz :) )
  • Tasarım: 7/10 (Masterpulse Bass-FX'in üstüne pek bir şey katamaması sebebiyle)
  • Özellik: 8.2/10
  • Konfor/Ergonomi: 8.5/10
  • Malzeme: 8.3/10
  • Performans: 9/10
  • Fiyat: 8.9/10
Ürüne genel puanım; 8.63/10

Eksik ya da hatalı şeyim varsa affola. Daima soru ve düşünceleriniz için buradayım. Bir sonraki incelemeye kadar hoşça kalın :)

Arzu ederseniz Sosyal'de bulunan diğer MH serisinin incelemelerine de bakabilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Bu kulaklıkla ilgili aklımda 3 endişe var, açıklayabilirseniz sevinirim.
  1. Mikrofonun gömülü olmasının ses kalitesini etkileyebileceği, sonuçta ağzımızdan uzakta oluyor. Mümkünse bir mikrofon testi güzel olur.
  2. Makarna kablonun sağlamlığı. :LOL:
Ayrıca elinize sağlık çok detaylı ve güzel bir inceleme olmuş. Kullanıcı İncelemesi konuları gördükçe seviniyorum, genelde profesyonel incelemelerden daha tarafsız oluyorlar.
 
Mikrofonun gömülü olmasının ses kalitesini etkileyebileceği, sonuçta ağzımızdan uzakta oluyor. Mümkünse bir mikrofon testi güzel olur.
Konuda yeterince belirttim. Kulaklığın oyun içi ses vermesi ya da kişinin sesini vermemesi gibi bir sorun hiç yok. Sadece çevresel seslere çok fazla yer veriyor. İçinde olması sizi yanıltmasın baya dışarıdaki sesleri algılıyor.
Makarna kablonun sağlamlığı. :LOL:
Yine incelemede yazdım. Kablo biraz geniş ancak kimse kalitesiz diyemez sanırım. Bir cisme bağlayıp halat gibi çekmeyecekseniz yeterli olacağını düşünüyorum :)
 
Bende de HyperX Cloud Stinger var. Bir süre kullandıktan sonra başım ağrıyor. Başıma ağırlık yaptığından mıdır yoksa çok alışık olmadığımdan mıdır bilemiyorum. Bu kulaklıkta ve önceki kullandığınız kulaklıkta böyle bir şeyle karşılaştınız mı?

Bu arada 8.63 puana bittim :ROFL: IMDB'de bile böyle bir puan göremem herhalde :neşeli:
 
Bende de HyperX Cloud Stinger var. Bir süre kullandıktan sonra başım ağrıyor. Başıma ağırlık yaptığından mıdır yoksa çok alışık olmadığımdan mıdır bilemiyorum. Bu kulaklıkta ve önceki kullandığınız kulaklıkta böyle bir şeyle karşılaştınız mı?
Cloud Stinger, ağrı yapıyor diye ilk defa sizden duydum. Bu kulaklıktan çok çekeceksiniz o zaman, ciddiyim :) Ama alışıyorsunuz bir süre sonra. Kulaklığı alalı kaç gün oldu?

Bu arada 8.63 puana bittim :ROFL: IMDB'de bile böyle bir puan göremem herhalde :neşeli:
İnanır mısınız bilmiyorum ama bu puan için az düşünmedim değil :) Gerek markayı gerek kullanıcıyı gerçekten mağdur etmek istemiyorum :)
 
Sormana gerek yoktu zaten Eren :) İnceleme için ellerine sağlık ve tabii ki de hayırlı olsun :)
Özellikle yazılı şekilde kulaklık incelemek çok zahmetli ve zorlayıcı bir iş :) Markanın fiyat politikası rakiplerine oranla kullanıcı dostu olduğunu düşünüyorum. 350₺'ye şu an Corsair veya Steelseries tarafında alınan ürünlerden çok daha fazlasını sunuyor.
 
Son düzenleme:
Güzel inceleme olmuş, eline sağlık. Mikrofon konusunda profesyonel şekilde kullanacak kullanıcılar için sıkıntı yaratacaktır. Cloud 2'nin mikrofonu ile kaç bin izleyiciye yayın yapan yayıncılar tanıyorum. Kaliteli bir mikrofona sahip kulaklık kullanmak onlar açısından daha zahmetsiz oluyor. Bunun dışında kablosuna biraz daha özen gösterilebilirdi 400+ TL bir ürün için :)

CM'yi kulaklık konusunda, üst seviyede başarılı bulmasam da rakiplerine göre fiyatı düşük tuttuğu taktirde tercih edilebilir.
 
Kulaklığı almak istiyorum ama HyperX Cloud 2'de 53 mm driver var ve frekansı 15Hz 25.00.
Bu kulaklıkta ise 44 mm driver ve frekansı 20Hz 20.000, arada ne fark vardır? Kulaklıktan memnun musun ve ses kasmada sıkıntı yaşıyor musun?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı