Cyberpunk 2077 kötü müydü?

Rol vermekten kastım o değildi aslında. Günümüzde çoğu 3A açık dünya oyun oyuncuya o özgürlüğü sunuyor zaten. Mesela ben V ile arkadaşlarını satan kötü bir karakter olarak takılmak istiyordum ancak oyun kötü olmama izin vermedi. Nedeni de dediğim gibi V'nin rolünün önceden verilmiş olması. Oyunun V için çizdiği karakter dışına çıkılamıyor.
Kişilik olarak, diyaloglar olarak çok başarılı değil RPG olayı, doğru ama oynanış olarak tam tersi. Çoğu açık dünya oyunu o özgürlüğü sunuyor ama çoğu uygun ortamı sunamıyor. Eninde sonunda bir noktada silahlar çekiliyor, seni belli bir oynanışa zorluyor. Deus Ex Mankind Devided da çok başarılı mesela bu yönden.

Var her şey çok güzel ama o yapay zeka ve yaşayan şehir olmayınca boşlukta kalıyorsun. Hikaye ve görev varken oturup içkimi alıyorum barmenle sohbet ediyorum etrafa bakıyorum ne güzel ama görevde değilsen bomboş. NPC'lerden birisiyle ilişki yapıyorsun gel gezelim, mekana gidelim yok oturup suratına bakıyor boş boş. Motora atlayıp gitmişim tepeye bank var oturamıyorum? Dönme dolap güzel mesela bak bir o var. Böyle etkileşimlerden bahsediyorum ama hikaye ve görevlere koyup kalanı boş bırakmışlar şehirde.
Evet, şehirdeki NPC'ler kesinlikle sıkıntıydı.

Hikaye, yan görevler, tasarım, şehir, araçlar, müzikler, karakterler 10/10 ama 1/10 olan şeyler de var. Ben eksik kaldım, kırpıldım diye bağırıyor oyun. V'nin villası bile haritanın bir noktasında bomboş yatıyor erişemiyorsun. Developerlar bildiğin "yetiştiremedik atalım da şurada dursun sonra bitiririz" demişler.
Hikayeli yan görevler Witcher 3 kadar iyiydi, Witcher 3'ün en iyi yaptığı şeyin hikayeli yan görevler olduğunu göz önünde bulundurursak aslında bu hiç fena değil. Muhtemelen geliştiricinin elinde daha fazla zaman olsa açık dünyayı dolduracaklardı, çünkü açık dünyada yapmak istedikleri bazı şeylerin taslağı oyun içinde bulunuyor ancak yetiştirilememiş ve bırakılmış. Bunun en büyük örneği E3 2018'deki oynanış videosu, ana hikayeden bile o kadar çok şey çıkarılmışken açık dünyadan neler neler çıkarılmıştır kim bilir.

Onu bunu bırakın da, keanu revess çok iyi değil miydi :D ama oyuna birkaç erteleme daha verseler bile yine de düzeltemezlerdi. Ama keşke 2021 de falan çıksaydı. Daha geç çıksaydı yani.

Zaten hastasıyım kendilerinin, bir de bu oyuna eklenince iyice deli oldum :D.

Kişilik olarak, diyaloglar olarak çok başarılı değil RPG olayı, doğru ama oynanış olarak tam tersi. Çoğu açık dünya oyunu o özgürlüğü sunuyor ama çoğu uygun ortamı sunamıyor. Eninde sonunda bir noktada silahlar çekiliyor, seni belli bir oynanışa zorluyor. Deus Ex Mankind Devided da çok başarılı mesela bu yönden.
Hikayeyi yönlendirme konusunda da bazı sıkıntılar var. Oyunun sonundan önceki seçenekler dışında oyuncuya gidişatı etkileyebilen kararlar verdirilmiyor.

Oyunun en sevdiğim kısmı classınızın rolüne bürünebiliyordunuz kolayca, Misal Flathead'i alma görevinde corpo iseniz sakince oturup anlaşmaya varabiliyorken, Sokak çocuğunda silahları patlatabiliyor, ya da alıcıymış gibi görünüp kolpaçino ekrem abi sahnesi yaratabiliyordunuz.

30 küsür saatte bitirdim. İyi güzel de yahu bu oyun neden bu kadar kısa ki ? Zaten 5-10 saat serbest dolaştım geriye kalan 20 saatte oyun bitti. 20 saat bir rol yapma oyununa göre çok kısa. CP 2077 kötü yanları daha ağır basan bir oyun.

Hikayeyi yönlendirme konusunda da bazı sıkıntılar var. Oyunun sonundan önceki seçenekler dışında oyuncuya gidişatı etkileyebilen kararlar verdirilmiyor.
Karakterin çaresizlik hissini yansıtıyor aslında bir noktada ya. Kafanda seni zehirleyen ileri teknoloji bir "eser" var ve yardım edebilecek çok az kişi var. Çaresizce kurtuluş yolu arıyorsun. Şimdi gidişat çok daha iyi olabilirdi, o konuda hemfikiriz. Mesela hatırla, bir noktada Takemura gel kızın yardımını alalım diyor, diğer tarafta da mühendisi kaçırma görevi var. Orada işte seçim yapıp senaryo tamamen o seçimde ilerlese belki çok daha etkili olabilirdi. Mesela ben şansımı mühendisten denemek isteseydim karşıma bambaşka bir senaryo verilseydi çok etkili olabilirdi.

Evet, şehirdeki NPC'ler kesinlikle sıkıntıydı.

Ben de 2 kere bitirdim, formattan save dosyaları gidince üçüncüye başladım malum DLC gelince ortada kalmayalım diye. Çok beklediğim bir oyundu ve üçüncüde bile hoşuma gidiyor şu anda. Night City mükemmel tasarlanmış, Cyberpunk temasına zaten hayranım. Resmen gir içine yaşa öyle hoş bir ortamı var. Tabii biraz daha şu hava denk gelse iyi olurdu çok nadir çıkıyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Hikayeli yan görevler Witcher 3 kadar iyiydi, Witcher 3'ün en iyi yaptığı şeyin hikayeli yan görevler olduğunu göz önünde bulundurursak aslında bu hiç fena değil. Muhtemelen geliştiricinin elinde daha fazla zaman olsa açık dünyayı dolduracaklardı, çünkü açık dünyada yapmak istedikleri bazı şeylerin taslağı oyun içinde bulunuyor ancak yetiştirilememiş ve bırakılmış. Bunun en büyük örneği E3 2018'deki oynanış videosu, ana hikayeden bile o kadar çok şey çıkarılmışken açık dünyadan neler neler çıkarılmıştır kim bilir.

Evet geliştiriciler de farkındaydı yetişmeyeceğini, şirketin tepesinin yanlış kararları ve ön siparişçilerin zorlamasıyla kaosa döndü. 1 sene beklense ve geliştiriciler acele ettirilmese hem daha az bug hem de daha çok içerik görecektik.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı