Debriyaj pedalına nasıl basıyorsunuz?

Makaleler
3
Yer
Eskişehir
Daha fazla  
Meslek
Yazılımcı olmaya çalışıyor.
Evet, ehliyete yazıldığım bu zamanlarda aklıma çok takılan bir sorunun konusunu açmak istedim. Lafı çok uzatmadan ve daha iyi anlamanız için direkt kendimden örnek vermek istiyorum.

Ben kurs arabası olan 2015 model Hyundai i20'yi kullanırken topuğum yere hiç basmadan, tamamen ayak kas kuvvetini kullanarak debriyaja basıyorum. Fakat aynı sürüşü bizim kendi arabamız olan 2003 model Renault Clio ile denediğimde pek olumlu sonuç alamıyorum. Çünkü i20'nin debriyajı oldukça yumuşak ve stabil iken bizim arabanın debriyajı çok sert ve saçma bir şekilde kademelerden oluşuyor. Yani debriyaj stabil sertlikte değil. Ben her ne kadar ayağımı sabit kuvvetle geri çeksem de debriyajın ayarsızlığı yüzünden kademe kademe bırakıyorum ve bu da debriyajı istediğim gibi kontrol etmeme engel oluyor. Bizim arabada yarım debriyaj olayını i20'de ki kadar rahat yapamıyorum.

Bu olaydan yola çıkarak acaba debriyajı mı yanlış kullanıyorum diye sorgularken başkaları nasıl kullanıyor diye konu açmak istedim. Evet, siz debriyajı nasıl kullanıyorsunuz? Benim gibi topuk yere değmeden mi, topuk sürekli sabit bir yerde mi, yoksa topuk yere değerek ama paspasa sürterek mi kullanıyorsunuz? Veya arabaya göre bu durum değişiyor mu? Gelin birlikte tartışalım.

Not: Normalde anket açacaktım fakat otomobil kategorisinde anket mevcut değilmiş. Uzun uzun yazmak istemeyenler için manuel anket oluşturayım, duruma göre sadece 1, 2, yada 3 yazabilirsiniz.
1-) Topuk sabit şekilde kullanıyorum.
2-) Topuk paspasa sürterek kullanıyorum.
3-) Topuk havada kullanıyorum.

Topuğun sürekli yerde sabit olması ve ayağın da kullanmasan bile sürekli debriyaj üzerinde olmasını öğretmişlerdi bana zamanında, doğrusu nasıl bilmiyorum fakat artık otomatik vites kullandığımdan pek önemi yok, debriyaj kontrolü ise sürekli pratik yaparak kazanılan bir şey, araba kullanmaya ilk başladığım senelerde ben de senin gibi farklı bir arabaya geçince sıkıntı yaşıyordum, araba sürdükçe sıkıntı kalmıyor.

Basmıyorum.

Şahsi arabalarımda 2009, şirket araçlarında 2014 yılından beri manuel vites kullanmıyorum. Yıl 2021 oldu, hâlâ debriyaj pedalı var... 😛

Manuel kullanım veren otomatik şanzımanlar zaten yıllardır var, şimdi debriyaj pedalsız manuel vites de geldi. Artık trafikte debriyaj tekmeleme derdi kalmadı. :D *Türkiye hariç.

Şahsi arabalarımda 2009, şirket araçlarında 2014 yılından beri basmıyorum. Yıl 2021 oldu, hâlâ debriyaj var... 😛

Manuel kullanım veren otomatik şanzımanlar zaten yıllardır var, şimdi debriyajsız manuel vites de geldi. Artık trafikte debriyaj tekmeleme derdi kalmadı. :D
Manuel vites zaten büyük eziyet hocam, insan otomatik kullanınca anlıyor.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı