Deneyimsiz biri hangi Linux dağıtımını kullanmalı?

1Mehmet_Bey

Decapat
Daha fazla  
Uzun süredir Linux'a geçmeyi planlıyordum ve bugün gözümü kararttım. Birkaç video izledim, Arch Linux'un geniş özelleştirebilme seçenekleri çok hoşuma gitti (en çok da bir program açılıyorken mouse imlecinin yanında programın simgesini zıplamasına hayran kaldım). Ancak kurulum videoları beni biraz bu fikirden biraz uzaklaştırmaya başladı. Sonra pop! OS'u gördüm, oyun için daha iyi deniyormuş, ben de bilgisayarı oyun amaçlı kullanıyorum. Birkaç sene önce Linux Mint denemiştim ancak onu eski 2009 model bilgisayarımda kullandığım için ve o laptopun hiçbir parçasının driver bulunmadığı için çok sıkıntı yaşamıştım. Örneğin: Ekran çözünürlüğü 640x480'de kalmıştı. Ayrıca Mint'in tasarımını beğenmedim, bilgisayardan çok sanki bir telefona klavye fare bağlamışım da onu kullanıyormuşum gibi hissettiriyordu. Pop! OS ile Arch Linux arasında oyunlarda performans farkı çok olur mu? Deneyimsiz biri olarak Arch Linux kurulumunda archinstall komutu ile kurulumu halledebilir miyim? Ayrıca bilgisayarımdaki bütün parçaların Linux için driver olduğunu sanmıyorum. Mesela parmak izi okuyucum, kameram ve Bluetooth çalışır mı?

Uzun süredir Linux'a geçmeyi planlıyordum ve bugün gözümü kararttım. Birkaç video izledim, Arch Linux'un geniş özelleştirebilme seçenekleri çok hoşuma gitti (en çok da bir program açılıyorken mouse imlecinin yanında programın simgesini zıplamasına hayran kaldım). Ancak kurulum videoları beni biraz bu fikirden biraz uzaklaştırmaya başladı. Sonra pop! OS'u gördüm, oyun için daha iyi deniyormuş, ben de bilgisayarı oyun amaçlı kullanıyorum. Birkaç sene önce Linux Mint denemiştim ancak onu eski 2009 model bilgisayarımda kullandığım için ve o laptopun hiçbir parçasının driver bulunmadığı için çok sıkıntı yaşamıştım. Örneğin: Ekran çözünürlüğü 640x480'de kalmıştı. Ayrıca Mint'in tasarımını beğenmedim, bilgisayardan çok sanki bir telefona klavye fare bağlamışım da onu kullanıyormuşum gibi hissettiriyordu. Pop! OS ile Arch Linux arasında oyunlarda performans farkı çok olur mu? Deneyimsiz biri olarak Arch Linux kurulumunda archinstall komutu ile kurulumu halledebilir miyim? Ayrıca bilgisayarımdaki bütün parçaların Linux için driver olduğunu sanmıyorum. Mesela parmak izi okuyucum, kameram ve Bluetooth çalışır mı?

Başlangıç için pop! OS ve Zorin OS kesinlikle öneririm.
İllaki Arch kuracağım diyorsanız archinstall scriptini veya GitHub üzerinde bulunan installer scriptlerinden birini kullanarak yapabilirsiniz.
YouTube üzerinden ilgili videolar bulabilirsiniz.

Son düzenleme:
KDE Neon, modern, erişilebilir ve basit bir dağıtım. Linux'ta görünüşleri etkileyen şey dağıtım değil masaüstü ortamıdır siz masaüstü ortamını beğenmişsiniz ve muhtemelen KDE Plasma'yı gördünüz diye düşünüyorum. Bu sebeple KDE Neon Plasma'yı kullanmak için en iyi dağıtım olacaktır.
Tespitiniz doğru, aslında Linux'a geçme amacım farklı bir işletim sistemi kullanmaktan çok farklı bir arayüz kullanmak istememdi. KDE Neon'da Arch'taki gibi ayarları özeleştirebilme var mı? Mesela Arch Linux'ta ayarlar uygulamasına girip bir şey değiştirmek isteyince (mesela tasarım ile alakalı) hemen yukarıda "yensini ekle" gibi bir seçenek var. Bu KDE Neon'da var mıdır?

Manjaro Linux biraz ağır gelebilir ama iyidir güzeldir deneyebilirsiniz.
Bilgisayar için mi ağır yoksa yeni bir kullanıcı için mi ağır?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı