kesin olarak varlığı kanıtlanmadan da inanmayı düşünmüyorum.
Alıntı yaptığınız cümlelerim asıl konuyla ilgili değil sadece İslam dini inancını kabûl edip etmemek için nasıl düşünülmesi gerektiği ile ilgiliydi.
Düşünmek zorunda olduğunuzu düşündüğüm ve size sadece tercihinize bağlı olarak hatırlatmak istediğim şey ise cinlerin varlığını kabûl etmeniz değildir; İslam dini inacının ölümden sonrası için getirdiği iddialar hakkında isteseniz de istemeseniz de bir tercih yapmak zorunda olduğunuz iddiasıdır. Dostum bu iddia için karar elbette sizindir, çünkü inançlar tercihe bağlıdır. Ama inancı tercih edenler, doğası gereği bu tercihin sıradan bir tercih olmadığını çünkü geri dönüşü olmadığı ve sonrası hakkında hiçbir bilimsel veri elde etmenin de kesinlikle mümkün olmadığı ölüm ile ilgili olduğu için kendilerini düşünmek zorunda görüyor olabilirler mi acaba, ne dersiniz? Böyle bir zorunluluğun olmadığını düşünmek öyle bir zorunluluğun gerekçesinin aslında var ve geçerli olabileceği ihtimalini sizce gerçekten ve kesin bir şekilde ortadan kaldırabilir mi? Püf nokta, işte tam da burasıdır!
Tekrar başka bir şekilde ifade edersem, İslam dinî inancı, doğaüstü kaynaklı bir iddia olduğu için elbette bilimsel olarak doğruluğu bilinemezdir ve esasen bilimsel bilgi yönteminin, onun doğruluğunu sınama gibi ne bir görevi ne de bir yeterliliği zaten yoktur.
Ama dolaylı tarihî kanıtlarla desteklenen mantıksal çıkarımlara dayanarak ona inanılması mümkündür. Onun uyarılarının ölümden sonra gerçekten geçerli olup olmadığı hakkında bilimsel bir bilgi elde edilemeyeceği için insan aklının yapabileceği tek şey sadece inanmak olabilirdi, bilmek değil! Onun için insanlara "Ey inananlar!" şeklinde hitap edilmiştir, "Ey bilenler!" diye değil. Zaten insanlar bilseydi, ona inanç değil kesin bilgi denilirdi.
Düşünmek zorunda olduğunuzu iddia ettiğimi yanlışlıkla zannetiğiniz ama aslında iddia etmediğim asıl konu olan cinlerin var olup olmadığına tekrar dönersek şunları tekrar belirtmek mümkündür: Bir nesnenin var olup olmadığı veya bir olgunun geçerli olup olmadığı eğer bilimsel olarak kanıtlanırsa, onun varlığı veya geçerli olduğu artık inanmak fiili ile değil bilmek fiili ile ifade edilir. Artık tercih edilebilir bir inanç değil kesin bir bilgi var demektir. Ben de zaten cinlerin var olduğuna inanın demiş değildim, sadece onların var olduklarını ispatlamanın mümkün gözüktüğünü ama ispatlansa bile bu çabanın insanlar için aslında gereksiz olduğunu düşündüğümü ifade etmiştim. Umarım sizin için yararlı bir cevap olur.