Abu Thabit Koghony
Hectopat
Daha fazla
AÇIKLAMA:Peygamberle birlikte Benû Mustalık Gazası'na çıktık. Ve Arap tutsaklarından tutsaklar elde ettik. O sırada kadınlar iştahımızı çekti. Bekârlık çok güç gelmişti bize o günlerde. Ve azil yapmak istedik. İstiyorduk azil yapmayı Ancak, Peygamber aramızdayken ona sormadan nasıl azil yapacağız?' dedik ve gidip peygambere sorduk. Peygamber de azil yapmakta sizin için bir sakınca yoktur. (Yapabilirsiniz de. Yapmaya bilirsiniz de.) Ama bilin ki, kıyamet gününe değin meydana gelecek bir yavru, ne olursa olsun meydana gelir." (Bkz. Buhari, e's-Sahih, Kitabu'l-Itk/13; Tecrîd, hadis no: 1596; Müslim, e's-Sahih, Kitabu'n-Nikâh/127, hadis no: 1438; Ebu Davud, Sünen, Kitabu'n-Nikâh/49, hadis no: 2170.)
1- Azl, münasebet-i cinsiyede, meninin rahme ulaşmasını önlemek maksadıyla inzalin fercin hariçine yapılmasıdır. Bu babta gelen hadisler, azl yoluyla hamileliğin başlıca iki maksatla önlenmesinin düşünüldüğünü ifade etmekteir:
1) Cariyelerin ümmüveled olmasını önlemek. Çünkü cariye efendisinden hamile kalıp çocuk doğurunca ümm-ü veled olur, artık efendisi onu satamaz, efendisi ölünce hürriyetine kavuşur.
2) Zevcenin emzirmekte olduğu çocuğu vardır, hamile kaldığı takdirde, sütün yapısı bozulacağı için çocuğa zararlı olacaktır, bu zararı önlemek gayesiyle kadının hamile kalmaması gerekmektedir, bu sebeple azle başvurulmaktadır.
3) Üçüncü bir gaye, geçim yükünü ağırlaştırmamak için, çocuk sayısını az tutmaktır.
2- Azl meselesi İslam alimlerince çeşitli açılardan tahlil edilmiştir, dinen caiz mi değil mi, fayda ve zararı nelerdir? gibi. Bu babta Resulullah’tan muhtelif rivayetler gelmiştir.
İbnu Abdilberr: "Alimler arasında, hür hanımdan izin olmadıkça azl yapılamayacağı hususunda ihtilaf yok" der. Sebep olarak kadının da cimaya hakkı olduğunu, bunu kocasından talep edebileceğini belirtir, ayrıca bunun kemaliyle vukuunun azle yer vermemekle mümkün olacağına dikkat çeker. İbnu Hübeyre de benzer bir icmadan bahsetmiştir. Ancak Şafiîlerde farklı bir nokta-i nazar bulunması sebebiyle tam bir icmadan bahsedilemeyeceği de söylenmiştir. Bu sebeple Şafiîler arasında hür kadına da izni olmadan azl yapılabileceği münakaşa edilmiştir.
3- Azlin yasaklanma sebebinde de ihtilaf edilmiştir:
Bazıları: "Kadının cima hakkı kaybolduğu için" demiştir.
Bazıları: "Kadere karşı gelme manası bulunduğu için" demiştir. Bu mevzuda gelen rivayelerin çoğu bunu te’yid eder.
Hülasa alimler, azl mevzuunda gelen hadislerin farklı ifadelerini gözönüne alarak buna haram dememiş, fakat terkinin evla olduğuna hadiste irşad bulunduğuna hükmetmiştir. Cariyenin izni alınmadan, hürrenin izni ile azlin yapılması haram değildir.
Bari hadislerle birşeyleri göstermeye çalışırken cevabı varmı yokmu ona bakmaya da çalışın.
Bölünüyor mu? Kendi görüşünüzün tutartsız olduğundan ve Dünya'da en hızlı artan (oransal olarak ve nüfus olarak) dinin İslam olduğundan haberiniz yok herhalde, ayrıca bazı konular mezhepler arası değişebilir çünkü ucu açık konularda alimler kendi görüşlerine göre ve bazı hadisler ve ayetlere göre yorumlama yapar.1400 yıl geçmiş. Geçtikçe de bölünüyor. Bana düşen oturup boş kavgalarını izleyip gülmek.
Siz hala aynı hitap ile din ile dalga geçtikçe sizi medeni insan olarak saymayacağım, forumda birçok insan gördüm. En azından hitap şekilleri farklı olan sizden daha "hoşgörülü" konuşan arkadaşlar da oluyordu.Kendi kafamda belirlemeyeyim gideyim imamların, şeyhlerin belirlediği İslam'ı yaşayayım değil mi hocam? Ama peki hangisi mesela hocam, hepsi birbirine münafık diyor?
Ben öğrenmeye çalıştıkça akıl mantık bırakmıyor.![]()
Hepsi birbirine münafık diyor derken çok açık uçlu sorduğunuzu düşünüyorum. Günümüzde ki imamlardan bahsediyorsanız eğer kimsenin ne yaptığı belli değildir, fakat islam âlimleri kendi düşüncelerini belirtebilirler, sonuçta bazı konular tartışılmak zorunda kalınıyor. Bunda ne sorun görüyorsunuz?
Önce ki yazdığımı okuyup anlayamamışsınız herhalde, ayetlerin farklı manaları içermesi için belirli sebepler gerekiyor, ayrıca tüm ayetler yorumlanmak zorundadır. Bazıları nesh olunmuştur, nerede indirildiğine kadar detaylarına inilir ve öyle yorumlamalar yapılır. Bunu tekrarlarca anlatmama mı ağlayayım yoksa sizin bunu eğirip-bükmek diye anlamanıza mı?Dinini olduğu gibi kabul etmeyen sizsiniz. Dininizi olduğu gibi kabul etmiyorsanız eğip bükmeyeceksiniz de. Misal ben, baktım eğip büksem de işe yaramıyor.![]()
Siz şimdi "Sınavdan yüz aldım" kelimesini insanın yüzü olarak mı algılıyorsunuz yoksa sayı olan yüz mü?
Bunu her cümle için yapamazsınız. Bunu ilkokul 1.sınıf örneği ile verdim, daha detayına inmeye gerek bile yoktur.
Cevap vermeme gerek yok diye düşünüyorum, bunları tekrar etmiştik zaten."Belirli". Herhangi bir ayeti aç, niye indiğine dair kentilyon tane hadis var.
Yo, aç oku. Olduğu gibi kabul etmeyen sizsiniz. Müslüman mısın? O zaman bu ayeti kabul et. Farklı anlamlar yüklemeye çalışma.
Halen dalga geçer tavırla kendinizi geçiştirmenizi anlamıyorum, önceki yazımda belirttiğim gibi,
hangi amaçla yazarsanız o amaçla cevap alırsınız. Öyle her cümlenin sonuna emojiler koyarak gülünç duruma düştüğünüzün farkında bile değilsiniz, neyse ki ben sizin yaptığınızı yapmayacağım ve savunma lehine devam edeceğim.
İslam'da yorumlamanın yapılması dinin (hâşâ) yalan olduğu anlamına mı geliyor?
Aksine Kur'an'ın emrettiği gibi okumayı, anlamayı sağlıyor. Sizin eğirip-bükmek diye tabir ettiğiniz hitap için (defalarca kez anlattım, sanırım anlaşılmıyor) belirli sebeplerin olması gerekiyor. Bunu 1.sınıf konularıyla bile anlatırsınız.
Ben yine de size sizin yaptığınız gibi yaklaşmayacağım ve kim bu duruma düştüyse Allah yardımcısı olsun diyorum.
Bunları isterseniz defalarca kez tartışabiliriz, fakat bunu saygı çerçevesinde ve bu hitaplar ile yapmayacaksanız devam edebiliriz.
Bu şekilde yürümüyor, ayrıca zaten fark ettiyseniz söylemlerinizin çoğu asılsız sadece Sahih Buharî gönderdiniz (Bu hadisin açıklaması bile var.)
Ayrıca eklemek isterim,
"Siz anlamak istemiyorsunuz" vb. gibi söylemlerde bulunuyorsunuz, bunu bir müslüman niye yapsın?
İslam'a inanmak büyük bir yük ve sorumluluk gerektirirken niye müslüman bahane arasın?
( 30dk.-1sa. sürede yazarak hazırladım ve açıklamayı ayrı olarak ekledim. İslam dini yorumlanırken dikkat edilmesi gerektiğinden hassas detaylara bakarak yazdım. Yanlışlıklar olduysa kusura bakmayın, basit argümanlar bile olsa bizim araştırarak cevap vermemiz gerekiyor.)
Son düzenleme: