Dinlerin çoğunun genel emirleri aynıysa ibadetlerin amacı ne?

Size göre tek bir tanrı var ve gücü sonsuz. Eğer ki böyle diğer insanların kafasına da diğer dinleri sokan Allah değil miydi? Allah insanın kaderini de belirlemedi mi? Belirlediyse adamın neye inanacağı, cennete mi cehenneme mi gideceği zaten önceden belli. Ne anlamı kaldı şimdi?

Sen cehennemde gözünü açıp sorsaydın ben neden cehennemdeyim
Sonra tanrı sana sen dünyada olsaydın cehenneme gidicektin deseydi
Ne derdin? Adaletsizlik demez miydin?
 
Dinden dine değişiyor. İslama göre sana hediyesi var. Örneğin İslam'da eğer ergenliğe girdikten sonra kılabildiğin kadar namaz kaçırmadan kılarsan cennete girebilirsin. Eğer salih amel işlersen yani birisine iyilik yaparsan elinde sonunda o iyilik sana dönecektir. Bu iyilik yaptığın kişiden değil, başka bir kişiden dönecektir. Sen fark etmeden.
 
Sen cehennemde gözünü açıp sorsaydın ben neden cehennemdeyim
Sonra tanrı sana sen dünyada olsaydın cehenneme gidicektin deseydi
Ne derdin? Adaletsizlik demez miydin?
Demezdim. Allah ile konuşma fırsatım olsaydı ona, sonsuz güç ve kudrete sahip bir Tanrı neden aciz yaratıklar yaratıp "cennet mi cehennem mi" oyununu oynatıyor diye sorardım. Sonuç olarak sonsuz güç ve kudret sahibi Allah, ibadet edilmesine veya herhangi bir şeye ihtiyaç duymaması gerekir. Bir de "kendi kitabında israftan kaçının demene rağmen evreni yaratırken neden bu kadar israfta bulundun" diye sorardım.
 
Kader diye bir şey var olsun ya da olmasın tanrı geleceği bilendir. Tanrı benim kötü bir insan olacağımı ve cehenneme gideceğimi bile bile beni neden yarattı?
Konuya gelecek olursak, tanrı gerçekten var ise ibadet sadece iyilik yapmaktır bana göre. Bu dünyaya ve çevresine hiçbir faydası olmamış boş yaşamış ve sadece ibadet etmiş insanın cennete gitmesi kadar anlamsız bir şey olamaz diye düşünüyorum.
 
İlahi dinler mantık üstü bir tabana sahiptir yani uhrevi hayat varolduğumuz maddi evrenin dışındadır ve idrakımız kısıtlıdır. Nasıl insan ruhuna maddi nitelik yüklenemiyorsa ibadetlere de dini nitelikler dışında nitelikler yüklenemez. İbadetler insanın yaratılış gayesidir. Onları yapmadan hayatta bir anlam bulamayacağı gibi uhrevi hayatta da rahata eremez. İbadet yapan insanın hayatta bir amacı olur ve uhrevi hayatta mükafat alacağını bildiği için mutlu olur.
 
İbadetlerin amacını anlamak aslında çok basit. Kişi kedini sürekli Tanrı'ya yakın hissederse kötülük yapma olasılığı düşer. İbadetlerin bir amacı daha var. Herkes aynı hareketleri aynı ortamda senkronize şekilde yapıyor. Aynı eski milletlerde aynı klandan olanların aynı dövmelere sahip olmaları gibi. İbadetlerin buradaki amacı "bak ben de senle aynı gruptanım birbirimize destek olmalıyız." demektir. Bu bizim toplumsal bağlarımızı kuvvetlendirir.
Yani ilk amaç Tanrı'ya yakın hissetmek 2.si ise toplumsal bağları kuvvetlendirmek.
Tanrının ibadetlerimize ihtiyacı yoktur. Asıl ibadetlere ihtiyaç duyan bizleriz. Yukarıda da açıklamıştım. İsterseniz o mesaja gidebilirsiniz.
 
Psikolojik bir etmen, insan kendini avutuyor bir nevi. Adam açlıktan ölecek duasını ediyor, rahatladım diyor. Dua çözüm değil, önce sen gerekli adımları atıp işini yapacaksın sonra duanı edeceksin. Ülkemizde hala anlaşılmamış bir kavramdır bu. Nasip, kısmet gibi kelimelerde bir nevi geçiştirme kelimesi, şunu yapar mıyız baba? kısmetse, nasipse derler geçiştirirler, 10 sene geçer böyle olay üzerinden bir adım ilerleme olmaz.
Dinler konusunda biraz farklı düşüncelerim var fakat tanrıya inanıyorum. Isaac asimovun Sonsuzluğun sonu kitabında bazı sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Uzay denilen kavram, her gün her saat genişliyor diyorlar. Genişliyor ise bu genişlediği alan neresi? başka bir boşluklar mı var? Belki de o yeni boşlukların başka yaratıcısı var? çok ince sorular bunlar fakat haklılık payı var.
 

Geri
Yukarı