Dinlerin çoğunun genel emirleri aynıysa ibadetlerin amacı ne?

İşte bu da bir düşünce. Ama kuranın insanın yazamayacağını anladığınız anda Müslüman oluyorsunuz :) Müslüman'ların çoğu taklit yoluyla, anadan babadan görerek Müslüman ne yazık ki. Ama ilk inanan sahabiler sorgulayarak iman ettiler. Günümüzde pek çok insan da sorgulayarak Müslüman oluyor. Hatta taklit imanına sahip olup, sorguladıktan sonra imanını tahkikiye çevirenler de bir hayli fazla. Bende inşallah taklidi imandan, tahkiki imana geçtiğimi düşünüyorum. Sizin sorduğunuz soruların, hatta aklınıza bile gelemeyecek soruları kendime sorup gerçek manada imanım oldu elhamdulillah. Kuranın insan yazması olamayacak bir kitap olduğunu gördüğünüzde zaten inanıyorsunuz. Ama öyle mealden okuyarak değil, gerçekten bunun mucizeliğinin ne olduğunu araştırırsanız görüyorsunuz. Eğer aklınıza takılan sorularınız varsa elimden geldiğince cevaplarım. Eğer bilmediğim bir konuysa da sizin vesilenizle iyive araştırıp öğrenmiş olurum.

Yaşım daha çok genç ve hala daha sorgulama aşamasındayım muhtemelen sorgulamaya da ölene kadar devam edeceğim, ileride fikirlerim ne ölçü de değişir bilemiyorum belki bir dine inanır belki de agnostik veya ateist olurum. Şu an cevabını çok merak ettiğim bir soru yok, yine de teşekkür ederim.
 
Yaşım daha çok genç ve hala daha sorgulama aşamasındayım muhtemelen sorgulamaya da ölene kadar devam edeceğim, ileride fikirlerim ne ölçü de değişir bilemiyorum belki bir dine inanır belki de agnostik veya ateist olurum. Şu an cevabını çok merak ettiğim bir soru yok, yine de teşekkür ederim.

Sorgulamayı bırakma. Kanımca inanan insanların bile sorgulaması, körü körüne inanmaması lazım. Çünkü bizim kitabımızda çok yerde düşünmekten bahseder.
 
Kardeşim burada tartışmaya gerek yok. Herkes biliyor bildiğini. Ayrıca, anlatsan da bir kesim var ki bir saf tutuyorlar, inkar ediyorlar, saçmalıyorlar, kendileri gibi nöron eksikliği yaşayan birkaç papatyadan da beğeni alınca "Aa, bak, dediklerim desteklendi, biliyorum ben." sanıyorlar halbuki okyanusta damla bile bilmiyorlar. Şimdi bir sürü şey anlatacağım, her sefer olduğu gibi yine boş boş konuşup gecistirecekler, zeytinyağı-su olacaklar. O yüzden boş verin.
Ne yazık ki buradaki çoğu kişi kendine yazık etmiş, hayatını başkalarına adamış insanlar. Bahsettiklerim bilirler kendilerini, içleri cız eder damarlarına basınca. Neyse daha çok uzatmayalım herkesin inancı kendine, İnternet gibi bir araç varken halen daha balık kalan, araştırmayan, sadece tüm hayatını dikkat çekmek ve onaylanmak olan çocukların açtığı, kendi çapında deliller(!) sunduğu bir konu. O yüzden çok da şey yapmamak lazım, bırakın cahilliklerini atsınlar burada, onlara da selam olsun. Böyle konular açarken ve mesaj yazarken lütfen donanımlı olalım, baktım da cogusu hayal dünyasını anlatmış tam komedi.

Boş konuşacaklar lütfen iki metre öteden gidin, yormayın. Kimseyi hedef de almadım, nem kapan papatyalar da uzak dursun. Herkese saygılar.
 
Hepsi özünde tevhid dinidir ama İslamiyet dışında kalan hepsi kendi gelenekleriyle özdeşerek değiştikleri için bozulmuş dinlerdir.
Gelenekten söz ettiğiniz için söylemek istedim. İslamiyet dinini temsil eden ve anlatan Kuran-ı Kerim'in içinde anlayabilin diye Arapça indirdik yazar. Şuan günümüzde bile Türkçe diline çevirip okuyunca anlamının bozulduğu çünkü Arapça'da bir kelimenin birden fazla anlamının olduğu söylenir. Ve Türkçe'ye çevirmek yerine Arapça dilini öğrenip Arapça okunması gerektiği savunulur. Farklı bir milletten olduğumuz için kendi dilimize çevirip okuyacağımız bir kitabın çevirince anlamı bozuluyorsa kitabın sadece Arap'lara indiğini ve onların "geleneğine" hitap ettiğini anlıyoruz. Bu yüzden diğer bütün dinler geleneklerle özdeşmiş demek biraz yanlış olur. İslamiyet dini Arap geleneklerine göre düzenlenmiştir ve onu anlatan kitap o zamanki Arap dünyasının yaşadığı olaylar döngüsünü anlatır. Kuran-ı Kerimin tamamını Elmalılı Hamdi Yazır ve Orhan Kuntman'ın meallerinden okudum. Okumadığım birşey hakkında yorumda bulunmam. Bana cevap yazacak kişinin kitabın tamamını okumuş ve anlamış olmasını isterim. Teşekkürler.
 
Gelenekten söz ettiğiniz için söylemek istedim. İslamiyet dinini temsil eden ve anlatan Kuran-ı Kerim'in içinde anlayabilin diye Arapça indirdik yazar. Şu an günümüzde bile Türkçe diline çevirip okuyunca anlamının bozulduğu çünkü Arapça'da bir kelimenin birden fazla anlamının olduğu söylenir. Ve Türkçe'ye çevirmek yerine Arapça dilini öğrenip Arapça okunması gerektiği savunulur. Farklı bir milletten olduğumuz için kendi dilimize çevirip okuyacağımız bir kitabın çevirince anlamı bozuluyorsa kitabın sadece Arap'lara indiğini ve onların "geleneğine" hitap ettiğini anlıyoruz. Bu yüzden diğer bütün dinler geleneklerle özdeşmiş demek biraz yanlış olur. İslamiyet dini Arap geleneklerine göre düzenlenmiştir ve onu anlatan kitap o zamanki Arap dünyasının yaşadığı olaylar döngüsünü anlatır. Kuran-ı Kerimin tamamını Elmalılı Hamdi Yazır ve Orhan Kuntman'ın meallerinden okudum. Okumadığım bir şey hakkında yorumda bulunmam. Bana cevap yazacak kişinin kitabın tamamını okumuş ve anlamış olmasını isterim.

Sana cevap olarak şunu yazarım ancak, İslamiyet Arap geleneğine göre inseydi, kızları gömmek devam eder, kölelik devam eder, içki içmek serbest olur, fuhuş serbert olurdu, putpereslik devam İslam bu geleneklerin hepsini yasakladığı için bugün Müslüman'lar ve Müslüman arapkar böyle gelenekleri sürdürmüyor. İslamiyet bunları yasakladı.

İslamiyet kültürle etkileşime girmemiştir, diğer dinler gibi de kültürlerinin etkisine girip bozulmamıştır. Arap kültürü de din değildir.

Ayrıca bir bilgi daha vereyim sana dinimizi doğru anlattığı sürece herkes anlatabilir, bir sınır yok. Karşına ilahiyatçı arama.

Ben sana yanlış bilgi vermiyorum.

Kuran-ı Kerim'in bozulmadığına dair kanıtta budur;
 
Son düzenleme:
Dinler, ahlakın geliştirilmesi ve korunması üzerine kurulmuştur.

İbadetlerin bazısı, topluluğun birbiri ile iletişimde kalmasını sağlamak, bütünlüğü ve yardımlaşmayı korumak üzerine iken,
bazısı muhtaçların ihtiyaçlarını gözetmek, durumlarını anlamak ve onlara yaşam şansı vermek üzerine.
bazı ibadetler ise, hem kişiyi temizliğine dikkat ettirip, hareket etmesini sağlıyor. Diğer yandan boşta olan insanların birbirine "musallat" olmasına engel oluyor. Hiç belirli bir topluluğun başında bulundunuz mu bilmem ama eğer insanların meşguliyeti olmazsa orada bir olay çıkar belirli bir süreden sonra, bunun önüne geçilmiş.

Ahlaki sınırlamalar ise daha savumasızların toplum içinde güvenirliğini sağlamak, toplumun değerlerini korumak ve fikir bütünlüğünü, ortak değerleri korumak üzerinedir. Hiçbir ortak ahlaki değeri olmayan iki insanı anlaştıramazsınız.

Bugün dinlere katıldığım nokta ahlaki değerlerin ve ortak kültürün korunması üzerine. Bu değerler olmazsa şahsen toplumun sürekli ayrışıp sonunda kaosun hakim olacağını düşünüyorum. İnsan akıllı bir varlık, bana göre insanın bu evrendeki en büyük varoluş amaçlarından birisi kaosu kontrol etme çabasıdır. Bu olmadan bizim diğer canlılardan bir farkımız yok.

[Burada belirttiğim, kaos sözcüğü mikro ölçekte(toplumsal) karmaşa anlamında, makro ölçekte entropiyi kontrol altında tutmaya çabalaması anlamındadır. ]

Bu durum beni hem dinin amacına inan birisi,hemde bilinen dinlerin dogmatik yapısına aykırı birisi yapıyor.

Bu yazdıklarımın hepsi şahsi görüşüm.
 
Son düzenleme:
Bu durum beni hem dinin amacına inan birisi,hemde bilinen dinlerin dogmatik yapısına aykırı birisi yapıyor.

Bu yazdıklarımın hepsi şahsi görüşüm.
Bilim ile din ters değildir.
Ancak şöyle şeyler aykırı olabilir; hayvanların, insanların üzerinde etik olmayacak şekilde deneyler yapmak gibi şeyler.
 
Size göre tek bir tanrı var ve gücü sonsuz. Eğer ki böyle diğer insanların kafasına da diğer dinleri sokan Allah değil miydi? Allah insanın kaderini de belirlemedi mi? Belirlediyse adamın neye inanacağı, cennete mi cehenneme mi gideceği zaten önceden belli. Ne anlamı kaldı şimdi?

Hatalı, Allah hiç kimsenin neye inanacağını belirlemez. Sen kendi yolunu kendin seçersin. Kuranda kadercilik anlayışı yoktur. Gelenekselliği Kuran-ı kerime sokmaya çalışmayın.


Ayrıca gördüğüm kadarıyla herkes Allah'ın neden benim cennete, cehenneme gideceğimi biliyor gibi yorumlar yapmış. Demek ki kadercilik sizi çok derinden sarsmış geleneksel islam yerine ,kuran okuyun. Hadis yerine, kuran okuyun. Şeyhin,dervişin sözü yerine kuran okuyun.
 

Geri
Yukarı