Dolar düşer mi?

Düşer mi ?

• Düşmez.

Oy: 59 64,1%
  • Düşer

Oy: 6 6,5%
  • Ekmeği dolarla mı alıyoruz ?

Oy: 27 29,3%

• Oy verenlerin toplamı
    92
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Çok güzel eleştirin tabiki de yerimizde sayıyoruz diyebilirsiniz de. O günler de bu günden farksızdı ekonomi olarak. Açıkladım hepsini. Tamam dolar 1,7 olsun çok güzel.

Dolar 1.7 alınan asgari ücret ne kadar?

Eki Görüntüle 265461

Eki Görüntüle 265464
Eki Görüntüle 265465

Bunlar net asgari ücret üzerinden hesaplanmış.

940 TL/1.7=550 Dolar civarı.

2017 Asgari ücret.

1770 TL/3,6=500 Dolar civarı.

Bu eksiklik de yılın sonuna geldiğimiz için olabilir. Enflasyona göre zammı alınca yine aynı tas aynı hamam olur. Yani Dolar 1.7 diye o zamanın ekonomisi süperdi diye bir olay yok. Hiç bir zaman ekonomi iyi olmadı, bu gidişle olamaz da.

Burada da buna benzer bir konuda açıklama yapmıştım. Dolar nasıl 1.5 lu civarlara indiğini görürsünüz. Aslında 1,500,000 TL ile zirvedeydi değersizlik bakımından. Malum 6 sıfır atıldı, TL değerlenmiş mi oldu yoksa, hesap mı kolaylaştı.

Dolar 3,80'i geçti

Ekonomi karışık işler hakikaten.
Hocam ben ekonomi o zaman iyiydi dedim mi? Ya da hiç iyi oldu dedim mi?

@Dr. Sheldon C. Hesabınız harika gözüküyor tabii enflasyon hesabını değil edene kadar çünkü denklem düzgün yazılmamış. Tükettiğimiz ürünler 5 lirayken 50 lira oldu ama bizim para aynı para. Alım gücü düştü. Dolar pazardan aldığımız biberden, bakkaldan aldığımız çikolatadan, teknoloji marketlerindeki en alakasız ürüne kadar her şeyi etkiliyor.

"Yaaaaaa kardeşşş bizz bakkaldan dolarla mı alışveriş yapıyooozz yğaaaa" diyecek arkadaşlar olacaksa beni mesajlarına etiketlemesinler zira onlarla aynı mesajda dahi bulunmak istemiyorum.

Senin aldığın para aynı kalmıyor işte. Maaşa zam(eflasyona göre) ete zam, aldığın ürünlere zam. Aslında aynı oluyor değişen hiiiiiiiççç bir şey yok. Geçen de gazete de gördüm, 2011 de 1 KG kıyma 15 TL. Asgari ücreti böl çarp, şimdiki fiyatı böl, çarp hesap aynı. Sadece fark eden rakamlar. Yani o zamanın 1000 TL'si şu anın 1600 TL'sine falan eşit. 2005'in de 500 TL'si 5 aşağı 10 yukarı eşit. Yani dolar bazında bakarsanız hep aynı. Alım gücü değişmiyor ufak tefek oynamalar dışında. Arz talep, makineleşme ile ucuzlayan, veya üretim sıkıntısı ile pahalılaşan ürünler dışında. Onlar evrensel zaten.

@Dr. Sheldon C. Koskoca Ekonomi gibi bir kültü böl çarpa indirmeniz gerçekten komik. Keşke her şey şu hesabınıza uysa. Hesabınıza enflasyonu hala eklemediğinizi söylemekte diretiyorum. Neyse daha önceki mesajınızda 2005 yılından asgari ücret ve dolar kurunu örnek vererek bir hesap yapmıştınız. Peki şunu sorayım 2005-2017 yılları arasında şartlar hep aynı mı? Asgari ücret gerçekten asgari mi? Yıl 2017 aile bireylerinin hepsinde cep telefonu ve internet paketi varken, yıl 2005'te ailede bir tane olsa durumu iyi gözüyle bakılırdı. Demek istediğim 2005'te 300 doları harcayabileceğimiz 10 yer varken, şuanda 300 doları harcayacağımız 100 yer var. Kısaca asgari ücretin yeniden hesaplanması gerekli. Çünkü o 300 dolar eski 300 dolar değil!

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı