Düşmez. Düşse bile birkaç ay sonra tekrar fırlar çıkar. Bir iki şeyle değişmiyor bu kurlar. Onlarca sebep sayılabilir bu kurların yükselmesinde. Yani bir iki olay düzgün gidince direk düşmesini beklemeyin, çok beklersiniz. Zaten burada olay, yabancı paralar uluslararası gündemden dolayı değerleniyor; böyle olmasa bile bizim iç sorunlarımızdan dolayı bizim paramız değerini kaybediyor.
Doların, diğer kurların veya altının neden bu kadar hızlı yükseldiğine bakacak olursak birçok sebep var: Trump'ın başkan olması ve vaatleri, FED faiz kararları, AB ülkelerindeki karışıklıklar ve AB'nin & NATO'nun dağılma tehlikesi, Gümrük Birliği anlaşmalarının güncellenecek olması, Kıbrıs görüşmeleri, Suriye iç savaşı, Irak'la olan ilişkiler, Musul - Kerkük problemi, 15 Temmuz'un hala devam eden etkisi, AB ile olan mülteci sorunu, Kredi derecelendirme kuruluşlarının raporları ve yorumları, Anayasa değişikliği & referandum, enflasyon, büyüme ve üretim rakamları, bizim merkez bankasının faiz kararları. Bunların yanına birçok küçük büyük sebep ekleyebiliriz. Şimdi bunlardan bir iki tanesinin düzelmesi, döviz kurlarını aynı hızda düşürmez; az etki gösterir. Şu an hükümet her ne kadar güven vermeye çalışsa da, bir şey yok güçlüyüz güçlü olacağız demeye çalışsa da, piyasada hem üretimden hem tüketimden kaynaklı ekonomik güvensizlikler ve siyasi gündemden dolayı belirsizlikler ve istikrarsızlıklar var.
İnşallah yanılırız, inşallah bu sorunlar, belirsizlikler çözüme kavuşur da düşmeye başlar. Çoğunlukla dolara ve ithalata dayanan bir üretimimiz ve tüketimimiz varken gidişatın böyle olması hiç iç açıcı değil. Özellikle 2017 içinde kurların üretim üzerindeki etkisini ciddi bir şekilde görebiliriz. Bir an önce özellikle tarımda, ithalat bağımlılığından kurtularak yerli üretim çözümlerini artırmamız, birikimlerimizi ve tasarruflarımızı artırmamız ve bankacılık sektörünün önlenemez olan yükselişini kontrol altına almamız olası bir krizden daha az zararla çıkmamızı sağlayacaktır.