E-spor, Spor Değildir!

"Bizim köyün mantarları ürüyor ama bu yaptıkları spor değil." demek gibi bir şey olmuş hemen hemen. Sporun kelime anlamı yoğun fiziksel aktivite olarak zihnimizde canlandığı için e-spor ve spor kavramları biraz çelişkili gibi gelebilir ancak, ortada tartışmaya gerek duyulacak kadar ciddi bir kavram kargaşası yok.
 
Futbolun aynı zamanda bir oyun olduğuna ben de katılıyorum. Tabiikide benim için bir rahatsızlık sebebi değil bunlar, tartışma konusudur bunlar. Rahatsızlığımın veya çekememezliğimi belirttiğim bir mesajım bulunmamaktadır. Futbol iki terime de yakışıyor, fakat spor tanımına uyumu, oyunun tanımına uyumundan kat kat fazla.

Turgut Uç'un bu beyanı verdiği kısım aslında parodi bir tartışma programıdır. Gerçekten öyle mi düşünüyor, yoksa o an parodi olsun diye mi öyle söylemiştir emin değilim. Masa tenisi ve badminton elbette hareket içeren etkinliklerdir, fakat yüzme, basketbol, futbol gibi fiziksel aktiviteleri üst seviyelere taşıtan bir spor yerine, sporun minimum düzeyde işlendiği etkinliklerdir. Badminton veya masa tenisi oyuncularının fiziksel kapasitesi bir yüzücüye göre kat kat düşüktür, kondisyon veya refleks dışında çok üst düzey bir kas gücü gerektirmezler.
Demek istediğim; kelime anlamı baz alındığında tartışma konusuna bile açık değil bu konular. Çünkü siz bilinçaltınızda yer edinmiş “spor” anlamına göre yorum yapıyorsunuz, aslen belirtilmiş anlamına göre değil. Bazı dallar hem zihinsel hem de bedensel gelişime katkıda bulunur ama az veya çok, hepsi bir şeylere katkıda bulunur. Hepsi de spordur.

Futbol çoğunlukla bacak gelişiminde katkıda bulunuyor diye yüzme ile karşılaştırdığımızda futbolu da spor dalı olarak saymamalıyız neticenin sonunda. Arkadaşın dediği gibi motor sporları da o zaman spor olarak sayılmasın arabanın içinde oturuyoruz diye ama öyle.
 
İlk sayfada verdiğim cevabı, paragraflar halinde uzatarak teferruatlı anlatan çok olmuş. Sade, anlaşılır, kısa ve öz olarak nesnel cevabı verdim. Bence konunun daha fazla uzayıp amaç dışına çıkmaması gerekir.
 
Turgut Uç'un bu konuyla alakalı söylediği ve benim de katıldığım cevabı : "E-spor Asya lobisinin kendini dünyaya kabul ettirme çabasıdır. Her kimki bir şeyde Asyalılar başarılı, o spor değildir."
Diyen kisi çinin japonyanin olimpiyatlarda bizden kat ve kat ustun oldugunu goz onune alip mi demis acaba ?
 
Bu konuyu çok uzun uzadıya tartışma gereği duymuyorum. O yüzden kendimce söyle sonlandıracağım.
Insanin insana "kankitom" dediği halde "insan kankitom değildir" diye karşı çıkarmıyorsak. Bilgisayar oyununa e spor diyene de karşı çıkılmaz.
 
Katılıyorum bana göre de spor hareket etmektir. E-sporcuların çoğuna bakıyorum hepsinin kiloları bi hayli fazla bilgisayar başında fast food yiyecekler tüketiyorlar ve sağlıkları da olumsuz etkileniyor gerçekten şeker hastalığı obezite vs çıkabilir hepsinde.
 
Asıl tam tersi, sporun kas, fiziksel güç vs. yerine akıl, strateji vb. şeyleri isteyeni daha makbüldür bence. Madem herkes kafasını göre şu spor bu değildir diyor, bencede futbol, basketbol spor değildir, heleki boks :) En güzel sporlar satranç, snooker ve motorsporları. (Hoş motorsporlarında da bir rallici bir yarış sonrası bilmem kaç kilo kaybediyor, oldukça fiziksel güç daha doğrusu dayanıklılık istiyor ama asıl kısım yetenekte tabi.
 
E-spor un spor olduğunu inkar etmek eski kafalılıktır bence. Hemen hemen her şey zamanla değişir ve insanlar sonsuza kadar futbol oynayacak değil. Kafası eskide kalmışların sanki çok doğru bir şeymiş gibi söyleyip beni çok uyuz ettikleri bir cümledir kendisi.
 
Bu E-Sporcu'ları sokaklardan toplamıyorlar herhalde. Bu adamlar da emek vererek, azim göstererek o seviyedeki oyuncular oluyorlar. Bir futbolcunun, basketbolcunun yetişmesi gibi. Mantık aynı. Farkı; onlar sahada ter döküyor, sen de masa başında ecel teri döküyorsun.
 
Bence bunu demek tuhaf. Spordur bence. Bir kere spor deyince aklınıza hareket vesaire gelmesin. Bu e-sigara denen meredi sigaradan saymayanlar gibi.
 

Technopat Haberler

Geri
Yukarı