Edge kullanıyor musunuz?

4 yıldan uzun süredir Microsoft Edge kullanıyorum. Edge Chromium'un ilk Beta sürümü ile kullanmaya başlamıştım, sonra ise tam sürümü geldi ve o günden beri hep Edge kullandım.

Chrome'dan Edge'e geçmemin en büyük nedeni Chrome'un Chrome Cleanup saçmalığı idi. Chrome'u her açtığımda istisnasız bir şekilde Cleanup devreye giriyordu ve arka planda Software Reporter Tool çalışmaya başlıyordu. Bu işlemler de %20 ile %85 arası CPU yiyordu. O dönemde i5-3570K bir sistem kullanıyordum ve soğutucum en ufak bir sıcaklık değişikliğinde hızlanıyordu. Hızlanınca da bariz bir şekilde duyuluyordu. Chrome'u her açtığımda CPU fanım jet motoru gibi çalışıyordu, Software Reporter Tool'u elle sonlandırınca direkt düzeliyordu. Fakat ertesi gün Chrome'u açınca yine çalışmaya başlıyordu.

Bazı konularda "sistemde zararlı olduğunda çalışıyor" falan denmiş fakat hiç alakası yok. Çünkü gördüğüm Chrome kurulu neredeyse tüm bilgisayarlarda aynı sorun vardı. Hatta sıfırdan Windows 7 sanal makine kuruyordum, Chrome yüklüyordum ve Chrome'u ikinci açışımda doğrudan Software Reporter Tool çalışıyordu. Yani sıfırdan oluşturulmuş ve sıfır formatlanmış bir sanal makinede bile oluyordu. Bir süre başka tarayıcılar arasında gidip geldim, fakat yine Chrome kullanmaya devam ettim.

En sonunda Microsoft Edge'e geçtim ve o günden sonra bir daha Chrome kullanmadım. Hatta şu anda bilgisayarımda Chrome kurulu bile değil. Sadece Edge kurulu. Daha önceden Firefox da kuruluydu fakat format attıktan sonra kurmadım. Sadece Edge kurulu, o da Windows 11 ile önyüklü geliyor.

Edge'de bazı eleştirebileceğim yanlar var. Mesela stok hali aşırı bloated geliyor. Sidebar'ı kapatmak, yeni sekme sayfasındaki tüm ek özellikleri kapatmak ve birçok ayar yapmak gerekiyor. Yaptıktan sonra çok daha temiz hale geliyor. Fakat tüm bunları yapsanız bile Edge'in yeni sekme sayfası her zaman MSN'e bağlanıyor. Bunu engellemek için Mue adlı bir eklenti kullanıyorum. Bu eklenti, yeni sekme sayfasını tamamen değiştiriyor ve istediğiniz gibi özelleştirebiliyorsunuz. Ayrıca Mue yeni sekmesi internet yokken bile çalışıyor. Edge'in yeni sekme sayfası ise internet olmadığında çalışmıyor ve onun yerine tamamen ayrı, çevrimdışı yeni sekme sayfası çıkıyor. O da hiçbir şekilde özelleştirilemiyor. Mue ise internetsiz bile çalışıyor.

Onun dışında Edge'den genel olarak memnunum. Eski Edge'de bazı sayfalar bozuk açılıyordu, aynı Internet Explorer gibi. Çünkü kullandığı tarayıcı motoru olan EdgeHTML, IE'de kullanılan Trident (MSHTML) motorunu baz alıyordu. Fakat yeni Edge'de Blink ve V8 motorları kullanılıyor, ki bu motorlar Chrome'da kullanılanlar ile tıpatıp aynı. Bu sayede Edge'in performansı Chrome ile aynı ve Chrome eklentileri Edge'de doğrudan çalışıyor.
 
Ben kullanıyorum memnunum. Diğer kullandığım tarayıcılar Firefox ve DuckDuckGo.

Bildigim kadariyla, DuckDuckGo'nun PC tarayicisi yok, mobil tarayicisi var. Muhtemelen mobil bahsediyorsunuz ya da DuckDuckGo'yu arama motoru olarak soylediniz.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı