@wrath67 Öncelikle dar bütçeli sistemlere SSD önermiyoruz. Aslında doğru söylüyorsunuz, depolama sonradan eklenebilir. O zaman HDD yerine SSD koyalım ve HDD'yi sonradan ekleyelim, buna ne dersiniz?
@wrath67
SSD fiyatı 370-430₺. Onu koymazsak HDD koyacağız o da 200₺ demek.
Yani SSD koymazsak 170-230₺ elimizde kalacak.
En ucuz GTX 1060 6GB 1300₺, en ucuz GTX 1070 ise 2000₺.
En ucuz R3 1300X 560₺, en ucuz R5 1600 ise 950₺.
Yani artan para ile böyle geliştirmeler yapmak söz konusu değil![]()
Yükseltme yapma ile ekleme yapma farklı şeyler. Benim bahsettiğim nokta şu:
Ekran kartı veya işlemci güncelleştirirseniz ekleme yapmış olmazsınız, eskisi elinizde kalır, satabiliyorsanız da muhtemelen zararına satarsınız. Bu aşamayla uğraşmak ve zarara uğramak istemiyorsanız elinizdeki bütçeyle en başta en iyi işlemci ve ekran kartını almaya yönelirsiniz.
Pekala depolama için aynı şey geçerli mi? Değil.
Önerdiğiniz sistemde açıkçası HDD olmadığını fark etmedim, bu da benim dikkatsizliğim olsun. Ancak yine de elinizde kalan yaklaşık 230 TL para olacağını varsayarsak en azından R5 1500X veya 1600 (100 TL takviye gerekse bile) tercih edilerek SSD'den feragat etmek bana daha mantıklı geliyor.
Sonradan yükseltilebilirlik konusunda depolama ve işlemci/ekran kartı bileşenleri aynı yerde değiller. Gerekiyorsa 500 GB HDD alırsınız, daha sonra yeni HDD/SSD eklediğinizde elinizde artan bir bileşen olmaz, sadece ekleme yapmış olursunuz.
5000 TL altındaki "sınırlı" bütçelerde işlemci ve ekran kartından kısılarak SSD almak bana hiçbir zaman mantıklı gelmeyecek sanırım.