Ekim Ayı Sistem Tavsiyeleri

@wrath67 Öncelikle dar bütçeli sistemlere SSD önermiyoruz. Aslında doğru söylüyorsunuz, depolama sonradan eklenebilir. O zaman HDD yerine SSD koyalım ve HDD'yi sonradan ekleyelim, buna ne dersiniz?

@wrath67

SSD fiyatı 370-430₺. Onu koymazsak HDD koyacağız o da 200₺ demek.

Yani SSD koymazsak 170-230₺ elimizde kalacak.

En ucuz GTX 1060 6GB 1300₺, en ucuz GTX 1070 ise 2000₺.

En ucuz R3 1300X 560₺, en ucuz R5 1600 ise 950₺.

Yani artan para ile böyle geliştirmeler yapmak söz konusu değil ;)

Yükseltme yapma ile ekleme yapma farklı şeyler. Benim bahsettiğim nokta şu:

Ekran kartı veya işlemci güncelleştirirseniz ekleme yapmış olmazsınız, eskisi elinizde kalır, satabiliyorsanız da muhtemelen zararına satarsınız. Bu aşamayla uğraşmak ve zarara uğramak istemiyorsanız elinizdeki bütçeyle en başta en iyi işlemci ve ekran kartını almaya yönelirsiniz.

Pekala depolama için aynı şey geçerli mi? Değil.
Önerdiğiniz sistemde açıkçası HDD olmadığını fark etmedim, bu da benim dikkatsizliğim olsun. Ancak yine de elinizde kalan yaklaşık 230 TL para olacağını varsayarsak en azından R5 1500X veya 1600 (100 TL takviye gerekse bile) tercih edilerek SSD'den feragat etmek bana daha mantıklı geliyor.

Sonradan yükseltilebilirlik konusunda depolama ve işlemci/ekran kartı bileşenleri aynı yerde değiller. Gerekiyorsa 500 GB HDD alırsınız, daha sonra yeni HDD/SSD eklediğinizde elinizde artan bir bileşen olmaz, sadece ekleme yapmış olursunuz.

5000 TL altındaki "sınırlı" bütçelerde işlemci ve ekran kartından kısılarak SSD almak bana hiçbir zaman mantıklı gelmeyecek sanırım. (y)

@wrath67 5000₺'de çok olmuş sanki :p

Ben de eskiden sizin gibi düşünürdüm. SSD koyacağıma RAM'i filan arttırırım, SSD'yi sonradan eklerim derdim :penguen:

Lakin @Barış Tolon hocam ile bu konu hakkında baya bi' konuştuk-tartıştık ve beni ikna etti :X3:

Diğer hocalarım da destek verince doğru olanın SSD eklemek olduğunu ve sonradan eklenemeyeceğini kabul etmiştim.

Örnek: SSD şart mı?

Son düzenleme:
Bunun bir benzeri yıllar öncede CD-ROM om için yapılıyordu. Floppy Disket sürücü varken CD-ROM sürücüye ne gerek var deniyordu. Gelinen noktada şimdilerde ne Floppy Disket kaldı ne eskisi kadar CD-Rom ihtiyacı kaldı. Artık kasa üreticileri bile üstte 3.5 İnç'lik kısmı CD/DVD ROM sürücüsü için ayırmaz oldular. Sözün özü SSD'nin gerekliliği muhabbeti ondan daha iyi depolama çözümleri gelene kadar devam edecek, HDD'lerin miadının dolması SSD fiyatlarının epey düşmesi gerekecek.

@Neko 3000TL'lik sistem'lerde 1. ve 2. seçenek arasında kaldım ancak amacım şu bir defa para harcadıktan sonra uzun bir süre değişiklik yapamayacağım olurda oyun için ekran kartlarının gereksinimi 4GB'a yükselirse diye endişeliyim yani GPU'yu yüksek tutuyum derken ileride oyun açamama gibi bir ihtimalim olur mu acaba? Yada şunumu demeliyim bir sistemin RAM hızları fazla ötekinin, az bunun ne gibi bir etkisi olur oyunlarda bana aradaki FPS(oyunlardaki) farkı nedir bu 2 sistemin bir bilen yardımcı olabilir mi? Merak ettiğim oyunlar PUBG, Whitcher 3, Doom, GTA V, Watch Dogs 2 veya Yeni çıkabilecek olan Wolfeinstein V.B gibi oyunlarda canlı yayın Stream veya YouTube kanalı gibi bir durumum olursa kullanmamda gerekebilir. Bu işlerde performans ne kadar düşer 2. sistemi seçersem ?

@Silinen üye Arkadaş banlı. Ben cevap vereyim.

Oyun 4 GB VRAM'dan fazla isterse ayar kısarak bu değeri düşürebilirsin. Zaten 1050 Ti gücündeki bir kart için 4 GB VRAM yeterlidir. Ama GTX 1060 3 GB için 3 GB VRAM yetersiz kalabiliyor. Gene bu bütçelerde iş yapar ama.

2. Sistem güncellemeye daha açık. İleride kartını satıp 1070 gibi bir kart alırsan darboğaz vb. olmayacak. Çatır çatır kullanacaksın R5 1400 ile. Ama 1060 3 GB'ye göre daha az bir performans alacaksın.

Youtube işin varsa R5 1400'lü sistemi alman daha iyi olacaktır.

Hocam eline sağlık hepsi birbirinden güzel sistemler olmuş hazırlamış olduğun 2000 Tl'lik sistemi kumayı düşünüyorum dediğin gibi Anakartı da değiştire
2000Tl PC Bileşenleri.jpg
cem inşAllah hayırlısı olur eline emeğine sağlık :)

Arkadaşlar bu sistemi nerelerden toplayabiliriz en ucuz yolla bir bilen yardımcı olabilirmi bir link göremedim şuradan alınır buradan alınır diye piyasayı pek iyi bilmiyorum yardımcı olursanız sevinirim alırken kazık yemek istemiyorum şimdiden teşekkür ederim...

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı