Ender-3 V2 baskı yaparken orta kısım Nozzle'a yakın kalıyor

Yer
Bilecik
Makine Ender-3 V2. Yay hariç upgrade yapmadım. Makinenin cam tablası (veya altındaki yatak mı bilemiyorum) biraz sorunlu. Yatak ayarını ne kadar yaparsam yapayım orta kısım nozüle hep daha yakın kalıyor ama görsellerdeki sorunla onun alakası olduğunu düşünmüyorum. Görselleri yükledim. 0.12 katman ve raft ile bastım. Raft belki gereksizdi ama işi garantiye aldım. Genel olarak baskı çok güzel olsa da görseldekiler gibi bir sorun var. Tam olarak nasıl bir şey tanım koyamadığım için internette hiç araştıramadım.

Cura ayarlarını merak eden olursa CHEP'in Ender-3 için verdiği 0.12 (good) ayarları kullanıyorum. %10 infill. Daha öncesinde de 0.12 standart Ender-3 Pro ayarları ile başka bir baskı almıştım. İlk defa 0.12 ile bastığım için infill ayarını .20 de bıraktığımdan baskı yapılırken arada sırada nozül ucu infille deyiyordu. Onu da çok düzgün bastı ama buna benzer yanık gibi şeyler oluştu bazı bölgelerinde.(Bir de çıngıraklı oldu :) %5 infill ile basıyordum. Herhalde infillin bir parçası koptu ve içeride kaldı) Ben herhalde ondandır diye bu sefer CHEP profil ile başka bir model bastım ama yine aynı sorun var. Baskıları boyayacağım için sorun yok giderilebilir şeyler ama neden olur, çözümü nasıldır bilen arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.

@Siyah Martı hocam sizin dediğiniz gibi borudaki sorundan kaynaklı olabilir mi acaba diye düşündüm. Siz de bir fikir verebilirseniz sevinirim. PFTE borudan kaynaklıysa onun deforme olmuş uçlarını kessem kullansam olur mu acaba?

Başlık ne alaka düzenleyen arkadaş gözünü seveyim konuyu da mı okumuyorsun. Sorunum görsellerini eklediğim baskıdaki tırtıklanma tarzı şeyler. Sadece arka bölgede var bu sorun. Ön bölge görseli tüm baskıyı göstermek amaçlı. Neden olduğunu çözmeye çalışıyorum. Orta kısım, nozül ne alaka orada ek bilgi olarak geçtim sadece... Devam böyle kafanıza göre saçmalamaya.

Dosya Ekleri

• IMG_20220203_100232.jpg
    IMG_20220203_100232.jpg
    57,6 KB · Görüntüleme: 100
  • IMG_20220203_100206.jpg
    IMG_20220203_100206.jpg
    60,2 KB · Görüntüleme: 85
  • IMG_20220203_100054.jpg
    IMG_20220203_100054.jpg
    52 KB · Görüntüleme: 88
Son düzenleme:
Ben modeldeki açı ve fan soğutmasından kaynaklı old. düşünüyorum.

Admine konu altından direkt raporla mesaj gönderebilirsin, azarlamaya gitmeyin.
Azarlamaya gitmeyin diyorsunuz da şurada nokta, virgül hata yapılınca ceza yazan moderasyon ekibi; daha konuyu okumadan başlığı saçma sapan değiştiriyor. Benim yazdığım ile başlığın ne alakası var. Ben başlığı Baskı Hatası şeklinde yazmıştım. Dönmüş dolaşmış yatak, nozül falan olmuş. Böyle uygun görmüş demek ki raporlamaya pek gerek yok diye düşünüyorum. Ben sadece kendim başlığı bu şekilde yapmadığımı belirtmek amaçlı kalın yazdım ve moderasyona sitemimi dile getirdim.

Teşekkür ederim cevabınız için. Fan soğutması bu şekilde etki yapar mı? Tırtıklık var bu bozuk görünen bölgelerde. 0 destek ile basıldı. Bazı overhang bölgelerde sorun çıkmamış.(kask tarafı olsun boyun olsun) Bir de başka bir model daha basmıştım. Onun resmini çekmedim ama onda da benzer sorunlar olmuştu. O modelin linkini ekledim. Bu modelde de bir kısmın koltuk altı ve arka kabuğun alt kısımlarında bazı bölgeler, üstte görselini attığım resimdeki sorun gibi tırtıklanma, çiziklenme olmuştu.(Koltuk altı sadece bir kısımda olmuştu. Bu da şimdi düşününce fanın tek taraflı üflemesinden dolayı stock duct tasarımından dolayı olabileceğini düşündüm.) El ile elleyince de hissiyatı tırtıklı gibi. İlk defa 0.12 katman kalınlığında bir model bastım. Şimdi tekrar 0.2 ile bir baskı alıyorum onda da böyle bir sorun olacak mı diye. Soğutma kaynaklı diyorsanız sizin daha önce başka konularda belirtmiş olduğunuz fan duct tasarımlarına bir bakayım o zaman. Başka bir öneriniz var mı? Fan olarak da uygun fiyatlı şununla değiştirebilirsin dediğiniz bir şey varsa bakabilirim. PFTE tube konusu da önceden dediğinizden beri aklımda. Aliexpress'de şu tarz yedekli PFTE tube buldum çok pahalı olmayan fiyata. Yanında şu fanlardan da sipariş ver vs. gibi öneriniz varsa alabilirim. Bir kere alıyorum topluca makineyi yenileyeyim bari.

Bir ekleme yapayım. O bahsettiğim eski baskının yarı boyanmış görselini ekledim. O bölge de aynı üstte attığım görseldeki gibi sorunluydu. Biraz zımparaladım, tırtıklığını aldım ve boyadım. Boyadıktan sonra bu şekilde iz görünüyor. Yani diğer bölgeler ile birebir aynı boyutta değil, biraz içe göçük gibi duruyor. Bu yüzden acaba boruda bir sorun var, filament tam miktarda çıkamıyor mu acaba falan diye düşündüm ama detay kısımlarda hiçbir sorun yok. Bilgi fazlalığı olsun diye eklemeler yaptım yine fandandır derseniz fan işine bakacağım.

Dosya Ekleri

• WhatsApp Image 2022-02-03 at 16.33.56.jpeg
    WhatsApp Image 2022-02-03 at 16.33.56.jpeg
    44,3 KB · Görüntüleme: 64
Son düzenleme:
Bendeki PTFE boru standart, sadece hotend fix için orijinal Capricorn aldım, çevrende ilgilenen arkadaşların varsa ortak alabilirsin belki. Renginin benzer olması yanıltmasın. Çağlar3d'den almıştım bendekini, mevcut sorunun boru ile alakası yok.

0.12mm'de sorun varsa 0.2'de hayli hayli olması gerekir normal şartlarda.
Duct+24V noname fanları düşünebilirsin diye daha önce tavsiyede bulunmuştum.
İlk görselkdeki sorunlu bölgeler açıların zorlayıcı ve modelden ötürü hat geçişlerinin yani yön değişikliklerinin olduğu yerler daha ziyade, 0.2mm katman yüksekliği ile denemen doğru bir yaklaşım olmaz ama baskı hızını 0.12mm'de düşürürsen sorunun bence azalır çünkü soğuması için daha fazla süresi olur. Dediğim şekilde olursa, bu da soğutmanın iyileştirilmesi gerekliliğini gösterir.

Bendeki PTFE boru standart, sadece hotend fix için orijinal Capricorn aldım, çevrende ilgilenen arkadaşların varsa ortak alabilirsin belki. Renginin benzer olması yanıltmasın. Çağlar3d'den almıştım bendekini, mevcut sorunun boru ile alakası yok.

0.12mm'de sorun varsa 0.2'de hayli hayli olması gerekir normal şartlarda.
Duct+24V noname fanları düşünebilirsin diye daha önce tavsiyede bulunmuştum.
İlk görseldeki sorunlu bölgeler açıların zorlayıcı ve modelden ötürü hat geçişlerinin yani yön değişikliklerinin olduğu yerler daha ziyade, 0.2mm katman yüksekliği ile denemen doğru bir yaklaşım olmaz ama baskı hızını 0.12mm'de düşürürsen sorunun bence azalır çünkü soğuması için daha fazla süresi olur. Dediğim şekilde olursa, bu da soğutmanın iyileştirilmesi gerekliliğini gösterir.
Teşekkürler. Bu zamana kadar hep 0.2 ile baskılar aldım ve bu sorunu en azından bu kadar gözüme çarpacak şekilde hiç yaşamamıştım. Ama dediğiniz gibi bu kadar zorlayıcı modeller de basmamıştım. O yüzden acaba mı dedim. Satsana fan duct linki atmıştınız. Onu kaydetmiştim. İlk iş onu deneyeceğim. Sorun hala çözülmez ise baskı hızını 50'den 45'e veya 40'a düşürmeyi deneyeceğim. 0.12 layerdan dolayı zaten baskılar uzun sürüyor ama dediğiniz gibi fandan dolayı mı sorunu anlamanın başka yolu yok herhalde. Teşekkürler desteğiniz için.

Fanları değiştirirsem ikisini de mi değiştirmeliyim? Nozülü daha önce açtığımda görmüştüm, iki tür fan var. Biri daha bilgisayar kasa fanlarına benzer, diğeri daha değişik bir şey (salyangoz deniyor galiba). Fanlar konusunda neredeyse 0 bilgim var. Kasa fanlarını hava akışı ters şekilde takmış insanım öyle diyeyim :)

Ek olarak PFTE boru için kesin deforme olmuştur, onu da değiştirsen iyi olur demiştiniz. Bazı insanlar eski PFTE borunun nozüle giren deforme olmuş kısmını kesip, tekrardan kullanıyorlar. Bu şekilde yapmak mantıklı mı?

Tek fanı değiştirme şansın olsa plastiği soğutanı değiştir derdim yani salyangoz dediğini ama noname fanlar pahalı değil yani yapmışken ikisini de yapabilirsin, sana kalmış. Satsana dışında başka tasarımlar da var yani ben dedim diye en iyisi o diye düşünme, araştırabilirsin. Ya da şayet elinden geliyorsa tasarımları Meshmixer ya da Blender ile harmanlayıp kendine özgü bir şeyler oluşturabilirsin.

Daha önce ne yazdım hatırlamıyorum ama duct değişimine gidiyorsan plastik soğutmak için 5015 fan ve ona uygun duct kullan.

PTFE boru ucunu kesip kullanabilirsin ama belli bir kesimden sonra baskı hacminin sınırlarına gelmeden makinenin kapasitesini kısıtlar, Z ekseninde ilk gözlemlersin bunu. Ben makineyi topladıktan 1-2 gün sonra Capricorn ile hotend fix yapmıştım, o zaman bile standart boru ucunda erime vardı yani mevcut boruyu kesip düzeltsen de çok verimli olmayabilir.

Tek fanı değiştirme şansın olsa plastiği soğutanı değiştir derdim yani salyangoz dediğini ama noname fanlar pahalı değil yani yapmışken ikisini de yapabilirsin, sana kalmış. Satsana dışında başka tasarımlar da var yani ben dedim diye en iyisi o diye düşünme, araştırabilirsin. Ya da şayet elinden geliyorsa tasarımları Meshmixer ya da Blender ile harmanlayıp kendine özgü bir şeyler oluşturabilirsin.

Daha önce ne yazdım hatırlamıyorum ama duct değişimine gidiyorsan plastik soğutmak için 5015 fan ve ona uygun duct kullan.

PTFE boru ucunu kesip kullanabilirsin ama belli bir kesimden sonra baskı hacminin sınırlarına gelmeden makinenin kapasitesini kısıtlar, Z ekseninde ilk gözlemlersin bunu. Ben makineyi topladıktan 1-2 gün sonra Capricorn ile hotend fix yapmıştım, o zaman bile standart boru ucunda erime vardı yani mevcut boruyu kesip düzeltsen de çok verimli olmayabilir.
O zaman boruyu upgrade etmediğim müddetçe ellemeyeceğim. Yukarıda da linkini attığım Aliexpress'teki ürünlerden sipariş vermeyi düşünüyorum eğer almaya karar verirsem. Link. Yurt içi satın almaya kalkınca capricornlar en ucuz 100-120 TL civarı. Bu linkteki vergi dahil 190 gibi bir şey olması lazım. Kargoyu almaya gidilince de galiba ek masraf çıkıyordu. En son 1.5-2 yıl önce aldığımda 20 TL'ydi ama çok artmamıştır herhalde. 120 TL bir tane boruya vermek yerine Aliexpress'ten 3 tane capricorn tube (anladığım kadarıyla 1.5metre) + kesme aleti + yedek connectorlerden alırım daha iyi diye düşünüyorum.

İlk önce duct ile çözüm denemek istiyorum ek harcama yapmadan fanlara. O yüzden 4010'luk tasarımlara bakıyordum ama stock fanlarla duct işe yaramaz mı diyorsunuz? Bir kere 4010 duct basınca yeni fan alırsam da o şekilde kullanırım diye düşünüyordum. Bir de PLA ile fan duct sağlıklı olur mu erime falan yapar mı bilemiyorum.

Capricorn Creality'nin markası.

Stock fanlar yeni duct ile de daha iyi sonuçlar verebilir ama minik 4010 ile 5015 fanın basacağı hava haliyle farklı olur, sonuçlar da öyle.
:D Ben onu özel başka tür bir boru zannediyordum. Fanlarla ilgili birkaç sorum daha olacak. 5015 salyangoz, 4010 cooling fan (kasa fanına benzer dediğim) mi olacak. Çünkü 5015 yazınca salyangoz fanlar çıkıyor sadece. İkinci olarak stock ducta 5015 uyuyor mu biliyor musunuz yoksa illa uyumlu fan duct basmak gerekli mi?

Hotend fix videosunu da izlemiştim. İç kısma capricorn, kalan kısma default PFTE tube koyuyordu. Araya da bir parça bastırıyordu o ikisini tutacak. Bir şey merak ettim o aradaki basılan PLA malzeme sıcaklıktan erimiyor mu içeride?

5015, 4010 vb. ölçüleri gösteriyor, son iki rakam mm cinsinden kalınlık, diğerleri de en/boy olarak düşünülebilir yani 4010luk ducta 5015'i direkt takamazsın. Çizim bilgin varsa adaptör vb bir şey basarsan ayrı.

Ara parça erimiyor çünkü 4010luk fan zaten o bölgeleri soğutmak için.

Ductı PLA+ ya da ABS ile basarsın, bendeki PLA+, sorun olmadı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı