Çözüldü Ender 3 V3 SE nozül dolguya sürtüyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Ottmn

Hectopat
Merhaba, daha önce bu cihazın devam edebilme özelliğiyle ilgili konu açmıştım ve o sorun çözüldü ancak şu an daha önemli bir sorun var ne yaptıysam çözemedim bilgili arkadaşlar yardımcı olabilirse çok sevinirim.

Başlıkta da belirttiğim gibi baskı sırasında nozül dolguya sürtüyor, öyle ki dolgu esnasında makineyi titretiyor ve tırrr diye sürtme sesi oluyor. Dolgu hızını varsayılan değer olan 180'den sırasıyla 120-100 olacak şekilde değiştirip denedim yine aynı. İncelerken dolgu yüzeylerinin ve birleşim yerlerinin pürüzlü olduğunu, hatta birleşim yerlerinde çapaklanma olduğunu fark ettim. Nozül bu pürüzlenme yüzünden sürtüyor. İşin garip kısmı alt katman, üst katman ve duvarları yazarken hiçbir şekilde sürtmüyor. Katmanlar da duvar yüzeyleri de oldukça kaliteli çıkıyor.

Bunun bir ayarı var mıdır? Bunu nasıl çözebilirim? Cihaza zarar vermesinden korkuyorum. Cihazı alalı 2 hafta oldu cihazdan soğuttu resmen.

Çözüm
Ben geri çekme sesi ilgimi çekecek kadar ses çıkaran makine görmedim ama belki kayıttandır. Hızı yüksekse 40mm/sn civarına çekilebilir, çekme miktarını kendi makinemde 0.5mm olarak kullanıyorum ama makineden makineye bir miktar değişebilir.

Geri çekme miktarı ve itme/çekme hızlarından olabilir yaşadığın sorun. Ayarlar doğruysa nozülün dibindeki PTFE boruyu kontrol edebilirsin, belki ucunda deformasyon olmuştur.
Dediğiniz kısım sanırım "infill flow" ve varsayılan olarak aşağıdaki şekilde 0.95.

Kalibrasyon olayını ise denedim, filament'i önce 100 mm'den sonra 120 mm'den işaretledim ve ayarlardan 100 mm itmesi komutunu verdim. 100 mm ittikten sonra tekrar ölçtüm, dışarıda kalan filament 20 mm idi. Kalibrasyon ayarında sorun yok anlamına geliyor sanırım.

Dosya Ekleri

• resim_2023-12-04_181835499.png
    resim_2023-12-04_181835499.png
    19,3 KB · Görüntüleme: 143
Dediğiniz kısım sanırım "infill flow" ve varsayılan olarak aşağıdaki şekilde 0.95.
Onu 0.85 yapıp deneyebilir misiniz?
Kalibrasyon ayarında sorun yok anlamına geliyor sanırım.
Kalibrasyon ayarı çok hassas bir ayar. 20 mm'de çok anlaşılamayabiliyor. Ölçerken 0.1 gibi küsüratlı mm'leri ve bazen 0.05'e kadar ölçmeniz gerekebiliyor.

Her parçada mı sürtüyor yoksa sadece büyük(geniş) parçalarda mı?
Sadece geniş parçalarda ise baskı linki varsa linki ve baskı sıcaklık, katman yüksekliği ve tüm hız değerlerini Prusaslicer'dan atar mısın?

X ekseni gövdeye(tablaya değil) sağ ve solda eşit uzaklıkta mı?

@kqqk13 Deneyeceğim hocam teşekkürler.

@Siyah Martı Her parçada sürtüyor büyük küçük fark etmiyor, tabii büyük parçalarda seyahat mesafesi daha fazla olduğu için daha belirgin oluyor.

Sağ ve sol kısımları birkaç kez ölçtüm sonuç aşağıdaki şekilde.

Şunu belirtmeyi unuttum dolgu katmanları yükseldikçe sürtme artıyor ama duvar katmanları ne kadar yükselirse yükselsin sürtme olmuyor. Yükseldikçe eksen kayması olsa, yükseldikçe duvarlara da sürtmesi gerekir ama öyle bir şey yok. Benim aklıma gelen şey dolgu katmanlarının kesişme noktalarında ufak çıkıntılar/çapaklar oluşup sürtmeye sebep olması ama çözümü nedir tam olarak bulamıyorum.

Az evvel sürtmeye başladıktan sonra yazma esnasında nozül sıcaklığını 10-15 derece artırıp deneyeyim dedim sürtme tam olarak kesilmese de azalıyor, tam tersine sıcaklığı düşürünce yüzey daha da pürüzlenip sürtme daha da artıyor. "Dolguda bu pürüzlenmenin" üstesinden gelebilirsek sorun çözülecek sanırım.

Başlangıç için varsayılan sıcaklık ayarları: 225-230
Sürtme başlayınca yazma enasında yükselttiğim değerler: 235-239
Sıcaklık artırınca sürtme azalsa da (yine de tam geçmiyor)bu sefer filament fazla akışkan oluyor.

Filament: Elas3D PETG
Tavsiye edilen sıcaklık değerleri: 210-240

Bu yazdıklarım PLA için de geçerli.

Dosya Ekleri

• resim_2023-12-04_203417089.png
    resim_2023-12-04_203417089.png
    311,6 KB · Görüntüleme: 137
  • resim_2023-12-04_203435236.png
    resim_2023-12-04_203435236.png
    295,8 KB · Görüntüleme: 91
Son düzenleme:
Şerit metre ile iyi şekilde ölçemezsin, basit plastik bir cetvel olsa da olur, x eksenine dayayıp ölçebilirsin, gönye daha iyi olur tabi.

1.Prusaslicer profilini sen mi oluşturdun? Cura'da sorun oluyor muydu?
2.Tüm hız değerleri ve baskı sıcaklığı?
3.MVS değeri ne slicerda? Max. volumetric speed.
4.Soruna dair birkaç görsel de fikir verebilir, tabladan ayrılmamış haliyle.
5. Lift Z kullanıyorsan değeri kaç? Kullanmıyorsan kullanıp bir de dene.

Belli bir boyuttaki parça ile de denedim eşit gibi duruyor ama dediğiniz gibi cetvel, gönye daha sağlıklı olur ancak elimde mevcut değil maalesef.

1. Prusaslicer profilini sürekli kurcalaya kurcalaya doğru ayarı bulmaya çalıştım ancak 3 program arasında en kötü sonuç Prusa'da oradaya çıkıyor. Onu resmi destek gelmeden kullanmayı düşünmüyorum. Cura ise içlerinde en az sorunlu olanı diyebilirim. Ama yine de sorunsuz değil.
A. Cura(en az sorunlu)
B. Creality Print
C. Prusa (Facia)

2. Hız değerleri ise şöyle
Baskı hızı: 100
İlk katman: 30
İç duvar: 60
Dış duvar: 50
Dolgu: 100
Sıcaklık ise PETG: 220-235 arası 5 kademe aralıklarla hepsi denendi. PLA ise 200-220 arası denendi.

3.Creality Print'te MVS varsayılan değer 10.00 mm3/s. hiç ellemedim.
Prusa'da ise 20 mm3/s onu da hiç ellememiştim ve en çok sürten prusa
Cura'da ise o ayarı bulamadım.

4.Dolgunun yapısını gösteren fotoğraf mı? Tam anlayamadım.

5.Varsayılan değerdeyken katman bitip yeni katman başlangıcına geçerken parça boyunca hareket sırasında komple sürttüğü için onu 0.50 mm yaptım. Şu an yeni katmana geçerken, nozül parça üzerinde hareket ederken sürtmüyor ancak dolgu esnasında sürtmeye çözüm olmadı.

3. 20 makinen için fazla gelir, bence 10 düşük ama madem Creality öyle diyor öncelikle 10 ile dene Prusaslicer'da. Cura'da o ayar yok zaten.

2. Baskıların çok ufak değilse ve kalın katmanla baskı almıyorsan hızlar mütevazi sayılır. PETG kullanmıyorum. Isı kulesi ile doğru sıcaklıkları saptaman gerek aslında, PLA için şimdilik 215 ile dene.

4. Evet.
5 OK, olmaması normal aslında, sadece travel sırasında işe yarar. Onu 0.2mm olarak kullansan da olur. Retraction ayarını da ürünle gelen Cura versiyonundaki değeri kullanırsın.

1. Reddit'de ya da Printables'da profil hazırlayıp paylaşan kesin vardır.

Son düzenleme:
PETG için sıcaklık kulesi bastım 210-230 arası pek bir fark yoktu ancak en temizi 220-230 arası gibi geldiği için o değerler arasında tutmaya çalışıyorum.

Cura ile denemek için basıp yarıda bıraktığım parça var onun fotoğraflarını ekliyorum. Müsait bir zamanda tabla üzerinde de fotoğraf eklerim.

Şu ana kadar en temiz dolgu yüzeyli baskı bu oldu ancak bunda da diğerleri kadar olmasa da sürtme vardı.

Denemek için yazdırdığımdan dolayı alt üst katmanı 1 yaptım orta kısımdaki boşluklar dolgu üzerine kapama yaptığı ve 1 katman olduğu için var orayı dikkate almamak gerek.

Önceki mesajlarımda da belirttiğim dolgu birleşim yerlerinde oluşan pürüz,çapak,çıkıntı artık ne denirse, kasetttiğim şeyin daha net anlaşılabilmesi için 3.Fotoğrafta işaretledim. Tahminim nozül bu kısımlara sürtüyor. Bunu çözebilmek gerek diye düşünüyorum. Buna ney sebep olur onu bulmak lazım.

Yani max. 250 mm/s hızı olduğu belirtilen makinenin hızının yarısını dahi kullanamamak üzüyor.

Dosya Ekleri

• resim_2023-12-04_225357872.png
    resim_2023-12-04_225357872.png
    316,2 KB · Görüntüleme: 102
  • resim_2023-12-04_225426646.png
    resim_2023-12-04_225426646.png
    271,4 KB · Görüntüleme: 69
  • resim_2023-12-04_225846004.png
    resim_2023-12-04_225846004.png
    241,7 KB · Görüntüleme: 89
Kullandığın infill tipinde çizgiler birbirinin üzerinden geçtiği için kabartı yapıyor, bu tip sorunlar için tercih edilen infill türü gyroid olduğu için onu denemeni önermiştim. Görseller geniş parçalara ait gibi duruyor.

Prusaslicer'da MVS 10 iken gyroid ile dener misin? MVS'nin kapsamını okursan her katman yüksekliğinde her ürünü aynı hızda basamayabileceğini göreceksin. Belli bir noktadan sonra ya hotend ya extruder yetersiz kalmaya başlar. MVS değeri doğru kullanılırsa senin profilindeki hız değeri o katman yüksekliği için fazla olsa bile MVS onu limitler. Sen 20 kullandığın için limite takıldığını sanmıyorum.

Printerların reklam hızları ile gerçek hızları farklı oluyor. SE için tipik baskı hızı 180 olarak belirtildiği için daha da düşük hızlarda basman gerektiğinden emin olabilirsin. Bu birçok makinede aynı şekilde, bendeki Neptune 4'ün de reklam hızı 500mm/s, tavsiye edilen hız 250 ki ben ondan da düşük kullanıyorum, gene de bir önceki makineme göre 3-4 kat daha hızlı olduğundan memnunum.

Hocam öncelikle ilgin için çok teşekkür ederim. Görsellerdeki parçanın genişliği fotoğraftaki kadar, uzunluğu ise görseldekinden biraz daha fazla.

Siz söyledikten sonra MVS neymiş ne olmalı diye biraz araştırırken prusa ayarlarında şu linke yönlendirdiğini fark ettim. Orada da şöyle bir ibare gördüm. Dediğiniz gibi o değerin yüksek olması yaşadığım soruna sebep oluyor olabilir. Ancak aklıma takılan şey ise Creality Print'te o değer 10 iken de sürtme yapması.

Yarın dediğiniz gibi 10 yapıp prusa ile de deneyeceğim. Sizce bu makinenin en optimum yazma hızları ne olmalı. Kalite ve süre dengesi gözeterek kaliteyi bozmadan en kısa sürede çıktı almak istiyorum. Tabii öncelik şu sürtme işinin hallolması.

Dosya Ekleri

• resim_2023-12-04_234922391.png
    resim_2023-12-04_234922391.png
    157,2 KB · Görüntüleme: 128
Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı