Çözüldü Ender 3 V3 SE nozül dolguya sürtüyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Ottmn

Hectopat
Merhaba, daha önce bu cihazın devam edebilme özelliğiyle ilgili konu açmıştım ve o sorun çözüldü ancak şu an daha önemli bir sorun var ne yaptıysam çözemedim bilgili arkadaşlar yardımcı olabilirse çok sevinirim.

Başlıkta da belirttiğim gibi baskı sırasında nozül dolguya sürtüyor, öyle ki dolgu esnasında makineyi titretiyor ve tırrr diye sürtme sesi oluyor. Dolgu hızını varsayılan değer olan 180'den sırasıyla 120-100 olacak şekilde değiştirip denedim yine aynı. İncelerken dolgu yüzeylerinin ve birleşim yerlerinin pürüzlü olduğunu, hatta birleşim yerlerinde çapaklanma olduğunu fark ettim. Nozül bu pürüzlenme yüzünden sürtüyor. İşin garip kısmı alt katman, üst katman ve duvarları yazarken hiçbir şekilde sürtmüyor. Katmanlar da duvar yüzeyleri de oldukça kaliteli çıkıyor.

Bunun bir ayarı var mıdır? Bunu nasıl çözebilirim? Cihaza zarar vermesinden korkuyorum. Cihazı alalı 2 hafta oldu cihazdan soğuttu resmen.

Çözüm
Ben geri çekme sesi ilgimi çekecek kadar ses çıkaran makine görmedim ama belki kayıttandır. Hızı yüksekse 40mm/sn civarına çekilebilir, çekme miktarını kendi makinemde 0.5mm olarak kullanıyorum ama makineden makineye bir miktar değişebilir.

Geri çekme miktarı ve itme/çekme hızlarından olabilir yaşadığın sorun. Ayarlar doğruysa nozülün dibindeki PTFE boruyu kontrol edebilirsin, belki ucunda deformasyon olmuştur.
Sorun aslında bilinen genel bir sorun, makinelerin hızları artmaya başladığı için yaşanma sıklığı da giderek artıyor. Nozzle dragging diye aratabilirsin, konu başında yazılanlara öncesinde tekrar göz atabilirsin.
Hocam peki nozzle sürterken baskıyı durdurmayıp devam ettirsem yazıcıya zarar verir mi? Bir baskı da öyle yaptım baskı biraz yükselince sorun ortadan kalktı ve baskı normal şekilde çıktı.

@Ottmn Hocam bu konuya bi bakın. Denemediğiniz bir şey varsa deneyin. Ben de vaktim olunca deneyeceğim.

Son düzenleme:
En düşük maliyetli zararı nozül değişimi olur ama sürterken parçayı tabladan da ayırabilir, o tip bir durumda parça, kafa ve tabla arasına sıkışırsa nozzledan çıkacak plastik, nozzle ve parça arasında kocaman bir plastik bulamaç haline gelir, hotend, termistör, kartuş vs. çöpe gidebilir o durumda. Hotend blob ya da extruder blob diye aratabilirsin görselleri.

Hocam filamentle alakası olduğunu zannetmiyorum. Porima beyaz ve siyah filament kullanıyorum ve şu ana kadar onlarca saat sorunsuz baskı aldım aynı filament ile. Sorunu önce sesden anladım sonra sebebine bakmak için baskıya bakınca sizinkiyle aynı sorun olduğunu gördüm. Bunun akış (hotend) ile alakalı bir sorun olabileceğini söyleyenler var. Benim de aklıma ya hotend ya da Nozzle'ın modele yakın olması geliyor. Siz bu ikisi hakkında bir şeyler yaptınız mı? Ben Hotendi temizleyip akış da bir sorun var mı ona bakacağım sonra da nozzle iğnesi ile Nozzle'ı temizlerim. Bu şekilde denemeyi düşünüyorum.

Bu arada farklı filamentler ile aynı baskıyı mı almaya çalıştınız farklı bir model mi bastınız? Soramamın sebebi bu sorun olduktan sonra Spotify anahtarlığı bastım ve herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Belki bazı filament ile sorunla karşılaşıp bazısında karşılaşmama sebebiniz budur. Sorun her modelde kendini göstermiyor.

@Siyah Martı Hocam bu sorunu İngilizce olarak aratmak için hangi anahtar kelimeleri kullanmalıyım, bir fikriniz var mı? Sorun çok popüler olmadığı için ne yazsam bilemedim.

Ben nozzle değiştirdim ve sonuç değişmedi. Bende parça fark etmeksizin sürtme yapıyor ancak dediğim gibi Beyaz filamentte daha beter sürtüyor. Dilimleyici'den farklı akış ayarları vs. her şeyi denedim çözüm bulamadım. Eğer fazla akışla alakalı olsa ilk katman kağıt gibi kusursuz çıkmaz diye düşünüyorum. Ayrıca Creality Print'te akış testi var onu da yaptım, onda fazla akış sağladığında parçada gözle görülür bozulma oluyor ancak ben parça yazdırırken dış duvar gayet temiz çıkıyor, o yüzden o ihtimali eledim. Dolgu akışını düşürüp denediğimde de sorun düzelmiyor. Parçanın yakından fotoğrafını çekip büyüterek baktığımda dolgunun bazı yerlerinin birleşim kısımlarında boşluklar, pürüzler ve geri çekme kısımlarında çapaklar olduğunu fark ettim. Net olarak sürtmenin kaynağı bu ama çözümü ne?

Mavi filament ile parçanın dolgu kısımları daha nizami oluyor, o boşluklar, pürüzler olmuyordu diye hatırlıyorum. Beyaz filamentten çok az kaldı o bitince maviyi takıp tekrar aynı parçayı test edeceğim. Aslında elimde Creality marka filament var ancak onu test için açıp bayatlatmak istemiyorum. Önce Microzey'in mavi filamentinin bitmesi lazım.

Ben nozzle değiştirdim ve sonuç değişmedi. Bende parça fark etmeksizin sürtme yapıyor ancak dediğim gibi Beyaz filamentte daha beter sürtüyor. Dilimleyici'den farklı akış ayarları vs. her şeyi denedim çözüm bulamadım. Eğer fazla akışla alakalı olsa ilk katman kağıt gibi kusursuz çıkmaz diye düşünüyorum. Ayrıca Creality Print'te akış testi var onu da yaptım, onda fazla akış sağladığında parçada gözle görülür bozulma oluyor ancak ben parça yazdırırken dış duvar gayet temiz çıkıyor, o yüzden o ihtimali eledim. Dolgu akışını düşürüp denediğimde de sorun düzelmiyor. Parçanın yakından fotoğrafını çekip büyüterek baktığımda dolgunun bazı yerlerinin birleşim kısımlarında boşluklar, pürüzler ve geri çekme kısımlarında çapaklar olduğunu fark ettim. Net olarak sürtmenin kaynağı bu ama çözümü ne?

Mavi filament ile parçanın dolgu kısımları daha nizami oluyor, o boşluklar, pürüzler olmuyordu diye hatırlıyorum. Beyaz filamentten çok az kaldı o bitince maviyi takıp tekrar aynı parçayı test edeceğim. Aslında elimde Creality marka filament var ancak onu test için açıp bayatlatmak istemiyorum. Önce Microzey'in mavi filamentinin bitmesi lazım.
Hocam bayatlama mevzusu o kadar önemli değil bence. Ben şuan 1.5 yıl önce açtığım filamentleri kullanıyorum sorun olmuyor. Bu son baskı da sorun oldu.

Attığım linkte ilk katman iyi çıksa da üstlere çıktıkça fazla akış birike birike Baskının nozzle'a süreteck kadar yükselmesine neden olabilir diyordu. Zaten bende de ilk katman larsa hiç sürtme olmadı. Biraz bastıktan sonra sürtme oluyor. Hocam peki Z offseti yükseltmeyi denediniz mi?

Hocam bayatlama mevzusu o kadar önemli değil bence. Ben şu an 1.5 yıl önce açtığım filamentleri kullanıyorum sorun olmuyor. Bu son baskı da sorun oldu.

Attığım linkte ilk katman iyi çıksa da üstlere çıktıkça fazla akış birike birike Baskının Nozzle'a süreteck kadar yükselmesine neden olabilir diyordu. Zaten bende de ilk katman larsa hiç sürtme olmadı. Biraz bastıktan sonra sürtme oluyor. Hocam peki Z offseti yükseltmeyi denediniz mi?

Benim esas sorunum Nozzle'ın sadece dolguya sürtmesi. Bende de 2. 3. kattan sonra dolgu sürtmeye başlıyor. Yükseldikçe sürtme artıyor artık korkudan baskıyı sonlandırıyorum. Dediğim gibi eğer akışla ilgili sorun olsa duvarlarda da sorun olur ama öyle bir durum yok. Z offseti yükselttiğimde daha kötü oluyor.

Hızı düşürmekten başka çare bulamadım maalesef. Hız düşürünce sürtmenin olmaması filamentin hıza yetişecek kapasitede olmaması ihtimalini düşünüyor ancak ne derece gerçekçi bir düşünce bilemiyorum.

Benim esas sorunum Nozzle'ın sadece dolguya sürtmesi. Bende de 2. 3. kattan sonra dolgu sürtmeye başlıyor. Yükseldikçe sürtme artıyor artık korkudan baskıyı sonlandırıyorum. Dediğim gibi eğer akışla ilgili sorun olsa duvarlarda da sorun olur ama öyle bir durum yok. Z offseti yükselttiğimde daha kötü oluyor.

Hızı düşürmekten başka çare bulamadım maalesef. Hız düşürünce sürtmenin olmaması filamentin hıza yetişecek kapasitede olmaması ihtimalini düşünüyor ancak ne derece gerçekçi bir düşünce bilemiyorum.
50 mm/s hızda sorun tamamen çözülüyor mu?

50 mm/s hızda sorun tamamen çözülüyor mu?
70 mm/s ile dün yazdırdığım parçada sürtme yaptı ancak bugün aynı hızda daha büyük parçada sürtmedi. Şu an dar ve dolgunun tam olarak yapılmadığı parça basıyorum ve sürtme duymadım henüz. Hız aşağıdaki gibi.

Her ne olursa olsun makinenin yarı kapasitesini dahi kullanamamak çok sinir bozuyor.

Şöyle bir konuya denk geldim. Bizim sorunumuzla birebir aynı sorun.

Dosya Ekleri

• resim_2023-12-15_175615258.png
    resim_2023-12-15_175615258.png
    71,8 KB · Görüntüleme: 234
70 mm/s ile dün yazdırdığım parçada sürtme yaptı ancak bugün aynı hızda daha büyük parçada sürtmedi. Şu an dar ve dolgunun tam olarak yapılmadığı parça basıyorum ve sürtme duymadım henüz. Hız aşağıdaki gibi.

Her ne olursa olsun makinenin yarı kapasitesini dahi kullanamamak çok sinir bozuyor.

Şöyle bir konuya denk geldim. Bizim sorunumuzla birebir aynı sorun.
Hocam zaten dolgu olmayan kısımlarda sürtme bende pek duymadım. Dediğinize göre hızı yavaşlatmak da sorunu çözmüyor. Neyse artık bakalım hayırlısı. Müsait olunca elimden geldiğince araştırma yapıcam. İnşallah sorunu çözebiliriz. :)

Hocam zaten dolgu olmayan kısımlarda sürtme bende pek duymadım. Dediğinize göre hızı yavaşlatmak da sorunu çözmüyor. Neyse artık bakalım hayırlısı. Müsait olunca elimden geldiğince araştırma yapacağım. İnşallah sorunu çözebiliriz. :)

İnşallah hocam. Eğer çözebilirseniz beni de bilgilendirirseniz sevinirim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı