Çözüldü Ender 3 V3 SE nozül dolguya sürtüyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Ottmn

Hectopat
Merhaba, daha önce bu cihazın devam edebilme özelliğiyle ilgili konu açmıştım ve o sorun çözüldü ancak şu an daha önemli bir sorun var ne yaptıysam çözemedim bilgili arkadaşlar yardımcı olabilirse çok sevinirim.

Başlıkta da belirttiğim gibi baskı sırasında nozül dolguya sürtüyor, öyle ki dolgu esnasında makineyi titretiyor ve tırrr diye sürtme sesi oluyor. Dolgu hızını varsayılan değer olan 180'den sırasıyla 120-100 olacak şekilde değiştirip denedim yine aynı. İncelerken dolgu yüzeylerinin ve birleşim yerlerinin pürüzlü olduğunu, hatta birleşim yerlerinde çapaklanma olduğunu fark ettim. Nozül bu pürüzlenme yüzünden sürtüyor. İşin garip kısmı alt katman, üst katman ve duvarları yazarken hiçbir şekilde sürtmüyor. Katmanlar da duvar yüzeyleri de oldukça kaliteli çıkıyor.

Bunun bir ayarı var mıdır? Bunu nasıl çözebilirim? Cihaza zarar vermesinden korkuyorum. Cihazı alalı 2 hafta oldu cihazdan soğuttu resmen.

Çözüm
Ben geri çekme sesi ilgimi çekecek kadar ses çıkaran makine görmedim ama belki kayıttandır. Hızı yüksekse 40mm/sn civarına çekilebilir, çekme miktarını kendi makinemde 0.5mm olarak kullanıyorum ama makineden makineye bir miktar değişebilir.

Geri çekme miktarı ve itme/çekme hızlarından olabilir yaşadığın sorun. Ayarlar doğruysa nozülün dibindeki PTFE boruyu kontrol edebilirsin, belki ucunda deformasyon olmuştur.
Rica ederim.

Ben olsam öncelikle hazır bir Prusaslicer profili bulmaya çalışırdım, seni hammallıktan kurtarır.

Deneyerek bulmak istiyorsan: SE, S1'e benzer ama biraz daha hızlı olduğu için Prusaslicer'daki S1 profilindeki bazı ayarları iyileştirerek kullanabilirsin. Sprite extruder olduğu için extruder ile ilgili olanları direkt kullanabilme olasılığı da mevcut.

MVS'yi filament tipine göre değiştirmen gerek, verdiğin linkte yazıyor. PETG ile PLA değerlerine dikkat et.

Montajı tekrar gözden geçir, tabla ya da baskı kafasında boşluk varsa eksantrik somunlarla ayar çekip sallanmayı minimize etmen gerek. Tabla ayar değerlerinde fazla sapmalı değerler varsa onlara özel ayar çekebiliyorsun, Creality'nin videosuna bakabilirsin.

Montaj ve kalibrasyon iyi ise geriye temelde slicer ayaları kalıyor. Sorunu çözene kadar PLA ile test etmeni öneririm.

Montajı gözden geçirdim her şey olması gerektiği gibi. (Beyaz lekeler önceki baskının fazla yapışmasından kaynaklı izler.)
Makineyi fabrika ayarlarına döndürüp tekrar ilk katman testi yaptım sonuç aşağıdaki gibi çıktı.

Daha sonra Creality print üzerinden Mvs ayarlarını değiştireyim dedim ancak nedense 10 mm3/s'nin altına inmiyor. Ben de ne değişecek diye merak edip 15 yaptım bu sefer dolgu çok daha kötü oldu.

Sonra başka ayar değiştirip deneyeyim dedim dolgu hızı varsayılan değer olan 180 iken "infill flow" ayarını kademeli olarak düşürüp denedim en son 65 yaptınca sürtme yok gibiydi ancak bu sefer de dolguların bazı kısımları olması gerektiği gibi değil de kesik kesik bir şekilde basıldı.

Bir daha ayar değiştirdim ve dolgu hızını 120, infill flow'u 80 yaptım sürtme 1-2 katmanda oldu ama dolgu kalitesi için 80 de yeterli gelmedi.

Cura 5.6 indirdim onunla dolgu hızı 100 olarak bir çıktı aldım ilk seferde sürtme yok gibiydi ancak bir ayar değiştirdim tekrar denedim berbat oldu. İlk seferki ayarları da yanlışlıkla silmiş bulundum.

Makine farklı biliyorum ancak dolgu hızı olarak sen kaç kullanıyorsun hocam? Senin makinen daha hızlı olmasına rağmen kaç kullandığını merak ettim ve benim makinem için dolgu hızı ne önerirsin?

Prusa için yarın araştırma yapacağım inşallah o çare olur yoksa sinirden makineyi camdan atasım var.
Son olarak bu konuyu okuyan Ender 3 v3 SE sahibi olan arkadaşlarda sürtme var mı çok merak ediyorum.

Dosya Ekleri

• resim_2023-12-06_012523365.png
    resim_2023-12-06_012523365.png
    1 MB · Görüntüleme: 81
  • resim_2023-12-06_013231081.png
    resim_2023-12-06_013231081.png
    682,7 KB · Görüntüleme: 74
Son düzenleme:
Montajı gözden geçirdim her şey olması gerektiği gibi. (Beyaz lekeler önceki baskının fazla yapışmasından kaynaklı izler.)
Makineyi fabrika ayarlarına döndürüp tekrar ilk katman testi yaptım sonuç aşağıdaki gibi çıktı.

Daha sonra Creality print üzerinden Mvs ayarlarını değiştireyim dedim ancak nedense 10 mm3/s'nin altına inmiyor. Ben de ne değişecek diye merak edip 15 yaptım bu sefer dolgu çok daha kötü oldu.

Sonra başka ayar değiştirip deneyeyim dedim dolgu hızı varsayılan değer olan 180 iken "infill flow" ayarını kademeli olarak düşürüp denedim en son 65 yaptınca sürtme yok gibiydi ancak bu sefer de dolguların bazı kısımları olması gerektiği gibi değil de kesik kesik bir şekilde basıldı.

Bir daha ayar değiştirdim ve dolgu hızını 120, infill flow'u 80 yaptım sürtme 1-2 katmanda oldu ama dolgu kalitesi için 80 de yeterli gelmedi.

Cura 5.6 indirdim onunla dolgu hızı 100 olarak bir çıktı aldım ilk seferde sürtme yok gibiydi ancak bir ayar değiştirdim tekrar denedim berbat oldu. İlk seferki ayarları da yanlışlıkla silmiş bulundum.

Makine farklı biliyorum ancak dolgu hızı olarak sen kaç kullanıyorsun hocam? Senin makinen daha hızlı olmasına rağmen kaç kullandığını merak ettim ve benim makinem için dolgu hızı ne önerirsin?

Prusa için yarın araştırma yapacağım inşallah o çare olur yoksa sinirden makineyi camdan atasım var.
Son olarak bu konuyu okuyan Ender 3 v3 SE sahibi olan arkadaşlarda sürtme var mı çok merak ediyorum.
Hocam Ender 3 V3 SE sahibi olarak konuyu başından beri tamamen takip ediyorum. Bu tarz sorunlarla karşılaşmak gerçekten çok can sıkıcı olabiliyor. Sizi çok iyi anlıyorum çünkü ilk yazıcımı aldığımda bende tonla sorunla karşılaşmıştım ama bir şekilde zamanla hepsini çözdüm. İnşallah sizde bu sorunun üstesinden geleceksiniz. :)

Ben Ender 3 V3 SE ile şuana kadar herhangi bir sorun ile karşılaşmadım. Baskı hızı olarakta 180 mm/s kullanıyorum ve sorunsuz baskılar alıyorum. Zaten makinanın max hızı 250, önerilen ise 180 mm/s.

Creality Print hakkında fikrim yok, değiştirdiğin seçenek başka bir şeyin kısaltması ise yanlış yöne de sapıyor olabilirsin.

Yazdıklarından birşeyler deneyerek birşeyler olmasını beklediğini görüyorum ama bilmeden yapıyor gibisin, bu şekilde sonuca ulaşman zor.

@Salih Gürbüz deki profili kullansan daha kolay olur gibi.

Bendeki ayarların sana hiçbir faydası olmaz, ben geniş parçalarda kaba infili 200mm/sn, en üst infilli 160larda kullanıyorum çünkü.Parça dengesiz, dar ve zor bir parça ise 100'den çok daha aşağı seviyeye inmek zorunda olduğum durumlar da oluyor.

Daha önce kullandığın filament markasını söylediysen de hatırlamadığım için yazıyorum, malzeme sorunluysa ipliklenme, topaklanma da olabilir. Daha önce de dediğim gibi testleri PLA ile yapman işini kolaylaştırır.

@Salih Gürbüz inşallah çözebilirim hocam çünkü fena bezdirdi. Sizin aynı makinede o hızlarda sorun yaşamayıp benim daha düşük hızlarda sorun yaşamam makineyle alakalı olduğunu düşündürdü ama inşallah değildir.

Sanırım cura kullanıyorsunuz profil ayarlarınızı paylaşabilir misiniz? Eğer dosya olarak direkt aktarma varsa o şekilde paylaşabilirseniz daha iyi olur.

@Siyah Martı Soruna hiçbir şekilde çare bulamayınca mecburen bir şeyleri değiştirerek deneyip sonuca bakmak zorunda kalıyorum ancak bir türlü çare bulamadım. Mesajlarındaki tavsiyelerini de uygulamaya çalışıyorum.

Filament Elas3D bitmesine az kaldı daha sonra PLA takacağım zaten ama PLA'da da aynı sorun oluyordu.

PLA ise Microzey 15.11.2023 üretimi.

Zaten heves falan bırakmadı bu sorun. Makinenin yüzüne bakmak istemiyorum. Her baskıda acaba sürtecek mi diye başında beklemek zorunda kalmak delirtiyor.
Hocam sorunu çözdünüz mü?
10larca saat sorunsuz Baskının ardından son baskıda bende aynı sorun ile karşılaştım.
IMG_20231214_192055.jpg

IMG_20231214_192154.jpg

Hocam sorunu çözdünüz mü?
Onlarca saat sorunsuz Baskının ardından son baskıda bende aynı sorun ile karşılaştım.
Eki Görüntüle 2052692
Eki Görüntüle 2052695

Maalesef hocam sorunu tam olarak çözemedim. Şöyle bir şey dikkatimi çekti. İlk aldığımda cihazla gelen kendi filamentinde sorun yoktu ya da az miktarda olduğu için sorunun dikkatimi çekmesini sağlayacak kadar baskı alamadım.
Elas3D PETG'de hızı 100 mm/s yapınca sürtme azalıyordu.
Microzey PLA Beyaz'da 100mm/s ile bile sürtüyor. (En kötüsü bu üstelik kasım ayı üretimi)
Microzey PLA Gümüş Mavi ile 100 mm/s'de sürtme olmuyordu( belki de denk geldi bilemiyorum eylül üretimi)
Tek temennim filament kaynaklı olması.
Sizin kullandığınız filament ne marka? Sürttüğünü sesinden mi anladınız yoksa görsel olarak mı fark ettiniz?
Düzeltirseniz mutlaka haber vermenizi rica edeceğim hocam çünkü üstte de yazdığım gibi cihazdan soğuttu.

Maalesef hocam sorunu tam olarak çözemedim. Şöyle bir şey dikkatimi çekti. İlk aldığımda cihazla gelen kendi filamentinde sorun yoktu ya da az miktarda olduğu için sorunun dikkatimi çekmesini sağlayacak kadar baskı alamadım.
Elas3D PETG'de hızı 100 mm/s yapınca sürtme azalıyordu.
Microzey PLA Beyaz'da 100mm/s ile bile sürtüyor. (En kötüsü bu üstelik kasım ayı üretimi)
Microzey PLA Gümüş Mavi ile 100 mm/s'de sürtme olmuyordu( belki de denk geldi bilemiyorum eylül üretimi)
Tek temennim filament kaynaklı olması.
Sizin kullandığınız filament ne marka? Sürttüğünü sesinden mi anladınız yoksa görsel olarak mı fark ettiniz?
Düzeltirseniz mutlaka haber vermenizi rica edeceğim hocam çünkü üstte de yazdığım gibi cihazdan soğuttu.
Hocam filamentle alakası olduğunu zannetmiyorum. Porima beyaz ve siyah filament kullanıyorum ve şuana kadar 10larca saat sorunsuz baskı aldım aynı filament ile. Sorunu önce sesden anladım sonra sebebine bakmak için baskıya bakınca sizinkiyle aynı sorun olduğunu gördüm. Bunun akış (hotend) ile alakalı bir sorun olabileceğini söyleyenler var. Benim de aklıma ya hotend yada nozzle'ın modele yakın olması geliyor. Siz bu ikisi hakkında bir şeyler yaptınız mı? Ben Hotendi temizleyip akış da bir sorun var mı ona bakıcam sonra da nozzle iğnesi ile nozzle'ı temizlerim. Bu şekilde denemeyi düşünüyorum.

Buarada farklı filamentler ile aynı baskıyı mı almaya çalıştınız farklı bir model mi bastınız? Soramamın sebebi bu sorun olduktan sonra Spotify anahtarlığı bastım ve herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Belki bazı filament ile sorunla karşılaşıp bazısında karşılaşmama sebebiniz budur. Sorun her modelde kendini göstermiyor.

@Siyah Martı Hocam bu sorunu ingilizce olarak aratmak için hangi anahtar kelimeleri kullanmalıyım, bir fikriniz var mı? Sorun çok popüler olmadığı için ne yazsam bilemedim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı