Eşcinsellik Hakkında Evrim Üzerinden Bir Bakış Açısı

Hastalık degil, sadece tercih. Hormonlardan kaynakladıgını soyleyen var, olabilir. Cünkü libido diye bir sey de var. Libidon tavanken ile dusukken arasındaki fark aynı degil.

Sevismenin temeli zevktir, aradaki bagı kuvvetlendirmektir. Uremek amaclı sevismez kimse. Zevk icin sevisir, araya uremeyi sıkıstırır. Ya da korunur, üremez.

Bir de sevismek sadece iki farklı cins arasında olmaz. Kadın kadınla da sevisebilir. Erkek erkekle de. Üreme olabilir mi? Hayır. Temel etmen zevk.
Kafa karıştıran durum şu aslında. Etrafta elinde tesbih, mafya lideri gibi gezen tiplerin (şimdi örnek vermek istemiyorum, bazı botokslular diyelim) erkeklere yönelmesi biraz ''hastalık'' gibi duruyor evet ama kadınsal hormonlara sahip erkeklerin kendini kadın gibi hissederek hareket etmesi bana gayet doğal geliyor.
 
Kafa karıştıran durum şu aslında. Etrafta elinde tesbih, mafya lideri gibi gezen tiplerin (şimdi örnek vermek istemiyorum, bazı botokslular diyelim) erkeklere yönelmesi biraz ''hastalık'' gibi duruyor evet ama kadınsal hormonlara sahip insanların kendini kadın gibi hissederek hareket etmesi bana gayet doğal geliyor.
Tamamen içgüdüsel. Oyle tipli adamlardan oyle bir sey mantıgın ve yasadıkların beklemedigi icin garipsiyorsun :)

Korkacaksan maçolardan korkacaksın zaten.
 
Tamamen içgüdüsel. Oyle tipli adamlardan oyle bir sey mantıgın ve yasadıkların beklemedigi icin garipsiyorsun :)

Korkacaksan maçolardan korkacaksın zaten.
Kadınsal hormonları yoğun olan bir erkekle başka bir erkek aşk yaşayabilir hoşlanıyorsa. Seviyorsa elbette bir şeyler paylaşabilir. Ama şu ''maço'' diye nitelendirdiğin maganda tiplerin evli olup erkeklerle sadece cinsellik üzerinden ilişki yürütmesi tuhaf geliyor bana. Bu duygusallıktan, sevgiden değil de ''erk'' duygusunun/olgusunun penise vurmuş hali gibi.
 
3 kutsal dinin kitapları bu konu hakkında ne diyor acaba? Madem yaratılış gayesinde var o zaman neden dinler eşcinselliği yasaklıyor.
Dinlerin söylemi üzerinden değerlendirmek artik bu çağda pek mümkün değil. Bilimsel bir değerleri yok çünkü. Dinler eş cinselliği yasakliyor ama ensest ilişki ile türeyen Adem ve Havva nesline bir şey demiyor. Lut peygamber ve Tevrat'in Yehova'sinin ensest ilişki yaşadığı Tevrat'ta geçiyor. Tabii bunlarin hepsi de hayali karakterlerdir.

@bitwise Ben en son okuduğumda bunla ilgili bir makalede hormonlar yüzünden öyle oluyor diyordu. Tabii daha gerçekçi bir bilimsel analizi olabilir tam bilemiyorum. Hormon açıklaması bana da basit gibi geliyor.

@Jira Guzel özetledin aslinda bir nevi sevişmek gibi kadin-erkek nasil sevişirken zevk aliyorsa, bunlarda birbirlerinden öyle zevk aliyor herhalde. Iki kadının birbiriyle sevişmesi(lezbiyen), iki erkeğin birbiriyle sevişmesine göre daha az dikkat çekiyor. Şahsen ben doğru bulmuyorum bu tarz cinsel yönelimleri kişinin kendi cinsel tercihidir ona bir şey diyemem.

Farkli hayvan türlerinde de bu durum olduğu için ben hastalık olarak görmüyorum. Bilimsel araştirmalarda bunun bir hastalik olmadığını söylüyor.
 
Burada meyve sineği üzerinden bir araştırma yapılmış, ancak bu durum genetik olarak insanlarda nasıl işliyor bilmiyorum:


Ek kaynaklar:



Biraz artistlik gibi olacak ama ben bu aciklamalarin hic birini tatminkar bulmuyorum.

Escinsel bireylerin soy agacindan gelen disilerin daha uretken olabilecekleri bulgusu, ilk basta neden escinselligin meydana geldigini aciklamiyor. ( Sebepten sonuca gitmiyor, sonuctan sebebe baglanmis )

Hani goz, kol, ayak gibi uzuvlarin evrimi incelendiginde ortaya cikan ufak-ufak degisikliklerin birikmesi gibi bir mekanizma soz konusu. Ancak escinsellik boyle degil. Escinsellik canlilara avantaj saglayan baska bir ozellige giden yolda ortaya cikan "side-product" gibi bir sey. Ancak nasil oluyor da cok fazla canli turunde gozlemleniyor ve hala var olan bir ozellik olarak devam ediyor cidden cok ilginc.

Son olarak da, escinsellik ile ilgili calismalari direkt olarak genotip uzerinden incelemek de bana cok mantikli gelmiyor. Ben ayni bireyin, farkli kosullarda escinsel egilimler gostermeyebilecegini dusunuyorum. Yatkinlik muhtemelen genetiktir fakat tek faktor o degil bana gore.

Bizim henuz fark edemedigimiz bir avantaji olmali escinselligin. Yoksa hala devam ediyor olamazdi.

Sicakliga gore cinsiyet belirlenmesi ya da ortamda bulunan canli miktarina gore diyetin belirlenmesi ( omnivor, karnivor vs ) seklinde mekanizmalar var canlilar aleminde. Escinselligin de bu sekilde populasyon genetigini duzenleyen bir fonksiyonu olmali bana gore.
 
Bizim henuz fark edemedigimiz bir avantaji olmali escinselligin. Yoksa hala devam ediyor olamazdi
Avantajı var, erkek başina düşen kız sayisi miktarını daha da artırıyor.
 
Son düzenleme:
Dinlerin söylemi üzerinden değerlendirmek artik bu çağda pek mümkün değil. Bilimsel bir değerleri yok çünkü. Dinler eş cinselliği yasakliyor ama ensest ilişki ile türeyen Adem ve Havva nesline bir şey demiyor. Lut peygamber ve Tevrat'in Yehova'sinin ensest ilişki yaşadığı Tevrat'ta geçiyor. Tabii bunlarin hepsi de hayali karakterlerdir.
Ensest ilişki zaten müslümanlıkta yasaksa, nasıl Adem ile Havva ensest ilişki ile üremiş olabilirler? Azıcık mantıklı düşünün. Adem ile Havva ilk yaratılan insanlar olabilirler, ama o zaman tek yaratılan insanlar değillerdi. Köy gibi bir yerleşim, toplaşma vardı elbette. Üreme sağlıklı bir şekilde gerçekleştirildi.
 
Adem ile Havva ensest ilişki ile üremiş olabilirler? Azıcık mantıklı düşünün. Adem ile Havva ilk yaratılan insanlar olabilirler, ama o zaman tek yaratılan insanlar değillerdi.
Adem ve Havva'nin çocukları nasil üredi peki? O zaman tek yaratilan insanlar degillerdi diyorsun diğerleri kim, nerede, kimler yaşadı kanit sunar misin? Adem ve Havva diye birileri asla var olmadi bunlar birer mitolojik kahramanlar. Tevrat'ta Adem'in 950-930 yıl yaşadığı söyleniyor. Adem ve Havva Sümer metinlerinde de farkli isimlerle geciyor hikaye ayni karakter farkli, ayni şekilde Nuh Tufani da Babil ve Sümerlerin Gılgamış destaninda geçiyor. Dinlere de bu iki kavram bu medeniyetlerden gelmiştir.

Ilk insanda hiçbir zaman var olmadi, evrim kademeli ve sürekli bir süreçtir. Tüm türler akrabalarına atalari aracılığıyla bağlanır.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı