Şahane Bilinmezlik

@494722 Aynı konuyu tekrar açmayı deneyeceğim. İstersenin 10 yıl banlayın falan dedim kendilerine. Ne yani? Felsefe bölümünde 2+2'nin neden 4 ettiğini mi konuşacağız sadece!

Eğer ortalıkta olmazsam...
Matrix'te harika bir sahne vardı, Moprheus Neo'ya, "Bir kuralımız var. Belirli yaşa gelen beyinleri özgürleştiremeyiz, bu tehlikeli. Beyinler eski gerçeğe takılır, bunu daha önce de gördüm". Bazı insanlar gerçekten geçmişine çok bağlı. Ve temeli sağlam olmayan çoğu kişi bir nokta da yeniden inanmaya başlıyor. Çünkü zihni özgürleşemeyecek kadar bu inanca bağlı kalmış. Neyse ki forumun yaşı genç belki bir şeyler değiştiriyoruzdur ne dersin?

Matrix'te harika bir sahne vardı, Moprheus Neo'ya, "Bir kuralımız var. Belirli yaşa gelen beyinleri özgürleştiremeyiz, bu tehlikeli. Beyinler eski gerçeğe takılır, bunu daha önce de gördüm". Bazı insanlar gerçekten geçmişine çok bağlı. Ve temeli sağlam olmayan çoğu kişi bir nokta da yeniden inanmaya başlıyor. Çünkü zihni özgürleşemeyecek kadar bu inanca bağlı kalmış. Neyse ki forumun yaşı genç belki bir şeyler değiştiriyoruzdur ne dersin?
Bu tür aktiviteleri gerçek hayatımda daha çok yapıyorum ve kesinlikle işe yarıyor. Aynı zamanda işe yaradığı kadar yaramadığı da oluyor. Bu da bende hırslanma duygusuna sebep oluyor. Yani bir yandan işe yaradığını görüyor olduğum sırada, o işe yaramayan şeyler daha çok gözüme batıyor ve kendimi geliştirmeme sebep oluyor.

Bu tür aktiviteleri gerçek hayatımda daha çok yapıyorum ve kesinlikle işe yarıyor. Aynı zamanda işe yaradığı kadar yaramadığı da oluyor. Bu da bende hırslanma duygusuna sebep oluyor. Yani bir yandan işe yaradığını görüyor olduğum sırada, o işe yaramayan şeyler daha çok gözüme batıyor ve kendimi geliştirmeme sebep oluyor.
Okumaya araştırmaya devam, bilgi biten bir şey değil çok şükür** 😅

@494722 Herkes yapma etme diyor, burası küçük yer, bak sen esnafsın diyor ama dinleyen kim. Hiç de insanların o korktuğu şey olmuyor. Hatta müşterilerimin çoğu muhafazakar insanlardan oluşuyor. Alışveriş yaptıkları sırada bile aktivite durumuna geçersem eğer, kesinlikle ters tepmiyor. Çünkü yüz yüze iletişimde insanlar olaya daha empatik yaklaşabiliyor.

Tabii ki nabza ve kapasiteye göre davranıyorum. Buradaki gibi ileri seviye felsefe yapmak mümkün olamayabiliyor her zaman.
Konuyu anlamak için bir tost makinesi olduğunuzu düşünmeniz yeterli aslında.
Mesela benim fark edemediğimi fark etmişsin. Ben bunu nasıl düşünemedim ya! Yani insanların kolay anlamasını sağlayacak düşünme tekniği önerisi. Mükemmel! Kaşık yoksa bende yokum. Ben yoksam... En iyi ihtimalle yokmuşum gibi düşünerek okumak anlamayı kolaylaştırır.

Son düzenleme:
@494722 Herkes yapma etme diyor, burası küçük yer, bak sen esnafsın diyor ama dinleyen kim. Hiç de insanların o korktuğu şey olmuyor. Hatta müşterilerimin çoğu muhafazakar insanlardan oluşuyor. Alışveriş yaptıkları sırada bile aktivite durumuna geçersem eğer, kesinlikle ters tepmiyor. Çünkü yüz yüze iletişimde insanlar olaya daha empatik yaklaşabiliyor.

Tabii ki nabza ve kapasiteye göre davranıyorum. Buradaki gibi ileri seviye felsefe yapmak mümkün olamayabiliyor her zaman.
Süpersin hocam. Gelecek konularda görüşmek üzere. Gitmeden sana güzel bir Ömer Hayyam şiiri hediye edeyim 🌻😇

Yolumun üstünde bir tuzak kurdun,
Birde diyorsun ki: Yürü iznim var!
Cihanda kudretin her şeye hâkim,

Beni yürüten sen, adım günahkâr.

@494722 O tuşa bastım. Bakalım ne olacak!
1649896611793.png

Son düzenleme:
Değerli dostum @Delusion, " Tanrı ve ölümden sonrası var veya yok, büyük bir bilinemezlik ve elbet bir gün cevap bulunacak." ifadenize karşı sizin haberiniz olmayan yüzlerce, binlerce cevap yazıldığını biliyorsunuz. Onun büyük bir bilinemezlik olduğu elbette kesin bilgidir. Fakat tartışma yaşanan husus o cevabın gerçekten var olup olmadığıdır. Kesin bilinenler şunlardır:

(1) Eğer bir Tanrı varsa,

(a) insanlara Kendinin var olduğunu ve neden Evreni yarattığı sorusunu açıklayacak bir bildirim göndermemiştir. (Deizm'in eylemsiz Tanrı'sı)

(b) insanların bu bilinemezi, bilimsel bilgi ile yâni klasik gözlem-ölçüm-hipotez-teori aşamalarını içeren bilim ile çözmelerinin mümkün olamayacağını çünkü bilimin bu çözümü mümkün kılma yeterliliği olan bir doğrulama aracı olarak kullanılamayacağını, çünkü o bilinemezin fizik ötesi yâni doğaüstü olduğunu bildiği için doğaüstü bir varlık olan Kendisinin var olduğunu ve neden Evreni yarattığı sorusunu açıklayacak bir bildirim göndermiştir. (En son inanç sisteminin eylemli Tanrı'sı (Allah))

(2) Eğer bir Tanrı yoksa,

bunu doğrulamak için kullanabileceğiniz yeterli bir yöntemin ne olduğu sorusu ortaya çıkar ve elinizdeki bilimsel bilgi yönteminden başka bir seçenek yoktur. Onun üretebileceği sonuç ise ölümden sonrası için zaten herkesin bildiği yâni insan bilincinin kalıcı olarak devre dışı kaldığı ve bedenin de toprağa karıştığıdır, daha fazlası değildir ki, zaten bu mümkün de değil. Tanrı'nın varlığı hakkında ise üretebileceği bir sonuç hiç olamaz bile. Esasen Tanr'nın nasıl bir varlık olduğu hakkında bir varsayımı ve tanımlaması da zaten yoktur, olamaz da. O halde bu bilinemezlik cevapsız kalmaya devam edecektir. Bunu dert etmeye gerek de yoktur ve ömrünüzü sadece mutlu bir şekilde tamamlamaya çalışmaktan başka mantıklı bir amaç kalmamıştır.
(Ateizm'in zorunlu sonucu)

Sonuç: Cevabı bulmak için bilimsel bilginin işe yaramayacağını düşünenler için kalan tek seçenek, cevabı verdiğini iddia eden dinî inanç sistemleridir. Adı üstünde inanç sistemleri, bilimsel bilgi yöntemi değil yâni. Yanlış anlamadıysam, değerli dostumuz @GCN, henüz keşfedemediğimiz, üçüncü bir seçeneğin olmasını haklı olarak ümit ediyor, olmasını ben de isterdim ama teknik olarak mümkün olmadığı görüşündeyim.

Yine de bu inanç seçeneğini (a) göz ardı edip (2) numaralı açıklamaya göre devam edebilirsiniz veya (b) inanç seçeneğini tercih edip (1) numaralı açıklamada belirtilmeyenler de dahil aralarından size uygun bir tanesine göre devam edebilirsiniz.

(Bunları yazarak yeni konu açtım ve sakıncalı olarak görülüp kaldırıldı.) Bayanlar ve baylar: Sizce herhangi bir sakıncası var mı?
Güç zehirlenmesi yaşıyorlar.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı