Evren Yaratıldı mı?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
  • Allah'ın Evren'in yaratanı(Tanrı) olduğunu nereden biliyorsun? Onun hakkında kuşkuya yer bırakmayacak bilgileri nereden biliyorsun?
  • Kuran'da yazıyor.
  • Kuran'ın doğru olduğunu nereden biliyorsun?
  • Onu Allah Gönderdi.
  • Onu Allah'ın gönderdiğini nereden biliyorsun?
  • Kuran'da yazıyor.
  • ...

Kendi kendini besleyen inanç çemberi.
Gayet net bir cevabı var Kuran'ın anlattıklarında kusur yok ve dedikleri de mantıklı, ben dediği hiç bir şeyde çelişki de görmedim. Ayrıca mucizeler var, ona da inanmadıysan 1400 yıl önce şimdi gerçekleşen kıyamet alametleri var, dur sana bir tanesini söyleyeyim; Allah'ın kuranı ve peygamberin sünneti unutulacak, verilen önem azalacak. Aynen günümüzde olduğu gibi. Bunu 1400 yıl önce nerden biliyor? Mesela Peygamberimizin dediği kıyamete yakın bir vakitte kadınların Kabe'ye kendi başlarına gideceklerini söylüyor 1400 yıl önce bunu nereden biliyor?

Peygamberimizin ayı ikiye bölmesi, arafeye çıkıp cenneti cehennemi diğer peygamberleri hatta Allah'ı görmesi bunlar büyük mucizelerdir, pek çok sefer azıcık görünen yemekle yüzlerce kişiye yemek vermiştir. Bunlar inanışla alakalı eğer ömrümüz yeterse büyük alametlerde bir sürü olay yaşanacak, onlardan bir tanesini görürsek o zaman biz de görürüz olağanüstü olaylar, ayrıca gerçek din alimlerinin kerametleri var.

Peygamberimizin ayı ikiye bölmesi
Böyle bir hadise olsaydı Dünya üzerinde yaşayan her kişi müslüman olurdu.
arafeye çıkıp cenneti cehennemi diğer peygamberleri hatta Allah'ı görmesi
Bak sen şu işe! Vay canına nasıl olmuş bu olay? Kim şahit olmuş? Eğer Allah'ı gören kişi Muhammed'den başkası değil ise şahit de var olamaz. Bende odam da havada asılı olarak uyuyorum desem saçma gelir dimi? Fakat ermiş kişi olduğuma seni ikna ettiğim taktirde, yaşadığım mucizeleri sana bizzat ispatlamak veya göstermek zorunda değilim. Sen öylece inanacaksın zaten.

@443652 Russell'in çaydanlığı:

Eğer ben Dünya ve Mars arasında eliptik bir yörüngede Güneş'in etrafında dönen porselen bir çaydanlık olduğunu öne sürseydim ve bu çaydanlığın en güçlü teleskoplarımızla bile tespit edilemeyecek kadar küçük olduğunu ekleyecek kadar da dikkatli olsaydım, kimse bu görüşümün tersini kanıtlayamazdı. Ama devam edip de bu savımın yanlışlanamaz nitelikte oluşundan dolayı insan aklının ondan kuşku duymasının kabul edilemez bir küstahlık olacağını söyleseydim, herkes haklı olarak saçmaladığımı düşünürdü. Ancak, eğer böyle bir çaydanlığın varlığı eski kitaplarca onaylansaydı, her pazar günü kilisede kutsal gerçeklik olarak öğretilseydi ve okullarda çocukların beynine kazınsaydı, onun varlığından kuşku duymak bir gariplik belirtisi olarak görülür ve o kuşkuyu duyan kişi, yakınçağda bir ruh doktoruyla, daha önceki çağlardaysa bir Engizisyon yargıcıyla görüştürülürdü.

Böyle bir hadise olsaydı Dünya üzerinde yaşayan her kişi müslüman olurdu.
Hayır, insanlar inanmamaya devam ediyor çünkü bazen şeytan insan kılığında gelip mekkelilere ne yapmaları gerektiğini söylüyor, ayrıca bak kıyamet alametleri var sende inanmıyorsun, sen en iyi örneksin. Sen nasıl inanmadıysan onlar mucize görmelerine rağmen inanmıyorlar. Biraz okusan böyle şeyleri öğrenirsin.

Hayır, insanlar inanmamaya devam ediyor
Bu nedir şimdi? İnanç bir tercih midir onu mu demek istiyorsun? Yani ben tercihen mi bütün bunlara inanmıyorum?
bazen şeytan insan kılığında gelip mekkelilere ne yapmaları gerektiğini söylüyor
Yani bunu diyorum işte. Nereden biliyorsun? Kuran'dan.... İnanç çemeberi.

Şimdi günümüze kadar gelen yazılara vs baktığımızda bir eksiklik olduğu bariz. Örneğin Peygamberler zamanıyla ilgili bilinen bilgiler hep aynıdır ve hep aynı şeyler filmlere konu olur. Peki ya öncesine ait neden bir bilgimiz yok. MÖ. yazıtlar bulunuyor onca şey okunuyor geçmişten kalma dikili taşlar varken. Dinlerin gelişimi ve ortaya çıkışı ile ilgili efsaneleşmiş hikayeler hep anlatılır ve bu hikayeler hep bir kısır döngü alanı içinde döner, hiçbir zaman ekstra yoktur. Tanrı konusu da bence aynı durum, ilk insan Havva ve Adem ise ondan sonrakiler kim? kim bu insanlık? 2 kişiden bu nüfusa nasıl gelebildik. Demek ki yaratılmış başka insanlarda olmalı. Her kıtada farklı bir insan türü keşfediliyor, bu nasıl mümkün?
Ben bir yaratıcı olduğunu düşünüyorum fakat dinlerin ve eski efsanelerin netliği konusunda emin olamıyorum. Hiçbir şey yoktan var edilemez, varken yok edilemez derler. Her şeyin bir oluşma ve gelişme süreci vardır bence.
Burada eleştirim çok uç noktaya gidecek ama, Sonsuzluğun sonu diye Isaac Asimovun bir kitabı var. Diyor ki evet uzay her zaman genişler derler, fakat bu uzayın sonunda yani genişlediği alan neresi veya nedir? bu sondan sonra ne var? belki de başka bir evren başka bir kainat ve o kainatın belkide başka bir yaratıcısı var diyor.
Şu an ki elimizde olan bilgiler kısıtlı, geçmişi bilmiyoruz.

sen en iyi örneksin.
Komplo teorilerine inanan insanların temel argümanıdır bu. Mesela Ay'a ayak basılmadığına inananlar, basıldığını mantıklı ve bilimsel kanıtlar sunarak anlatmaya çalışanları sistemin yani kandıran sistemin bir parçası olarak görürler ve inançlarını sağlamlaştırırlar.
onlar mucize görmelerine rağmen inanmıyorlar
Gözünün önünde bir insan bir parmak hareketi ile Ay'ı ikiye bölecek ve bunu gören kişiler inanmayacak öyle mi? Bu hangi seviye? Böyle bir şey olsa karşımda duran gerçekliğe hem inanmak zorunda kalır hem de korkudan en sağlam mürit olurum.

Hayır, insanlar inanmamaya devam ediyor çünkü bazen şeytan insan kılığında gelip mekkelilere ne yapmaları gerektiğini söylüyor, ayrıca bak kıyamet alametleri var sende inanmıyorsun, sen en iyi örneksin. Sen nasıl inanmadıysan onlar mucize görmelerine rağmen inanmıyorlar. Biraz okusan böyle şeyleri öğrenirsin.
Hocam bunu kanıtlayabilir misiniz? Efsaneleşmiş saçmalıktan ibaret bence anlattıklarınız.

Bence burda sorun tanrıyı insanın bulunduğu gibi bir zaman kavramına sokmakta. Geçmiş, şimdi gelecek. 15 milyar yıl öncesini şimdi, 14 milyar yıl öncesini de gelecek aldığımız durumu düşününelim. Tanrı henüz evreni yaratmadı, daha sonra 1 milyar yıl sonra yarattı. O zaman sizin dediğiniz durum devreye giriyor. Ama zaman kavramı zaten evrenin oluşumuyla ortaya çıktığı için evrenden öncesini düz bir zaman çizgisinde inceleyemeyiz. Hatta direkt zaman kavramı yok. İnsanın zamanın olmadığı bir "zamanı" anlaması imkansızdır, çünkü biz zaten zamanın içindeyiz. Fakat tanrı bu zaman çizgisinin dışında olmalıdır. Bu yüzden evren öncesini zaman diliminde inceleyemeyiz. Bu noktada bilinmezlik başlıyor, argümanın sonunu henüz ben de bilmiyorum, belki asla bilemeyeceğim. Ama bu tip konularda ortaya çıkan sıkıntı tanrıyı insana benzeyen bir şey olarak incelememiz. Mesela tanrının insanı yok etse de gene aklında hatırlayacağını, bu yüzden asla tam olarak yok edemeyeceğini söylemişsiniz. Tanrının neden insanda olduğu gibi bir aklı olsun ki?

Ben şahsen tanrıyı etken değil de edilgen bir şey gibi düşünüyorum. Evreni oluşturan şey değil de evrenin oluşmasını sağlayan enerji mesela. Çünkü tanrıya etken bir rol verince onun nasıl bir şey olduğu, neden evreni oluşturduğu gibi sorular ortaya çıkıyor? Bunlara da ancak doğruluğu tartışılır teolojik kanıtlamalardan ulaşılır. Ben biraz da panteist bir düşünceye kayıyorum. Bence tanrı dediğimiz şey bir enerjidir. Big Bang ile yayılan enerji yoktan var olamayacağı için Big Bang'den önce vardı ve bu varlık tanrı olarak tanımlanabilir. Big Bang ile bu enerji bütün evrene yayılır ve yine evrendeki bütün enerjilerin toplamı yine tanrının enerjisine eşit olmalıdır. Yani bizler o ilk enerjinin ufak birer parçalarıyız. O yüzden hepimiz tanrının bir parçasıyız. Tabiki de burada da sıkıntı ve açıklanamayan şeyler olabilir. Doğru cevabı asla öğrenemeyiz ama bana en mantıklı gelen bu. Çünkü dini açıklamalar sadece sorgulamayan bağnaz insanları ikna edebilecek düzeyde. Bahsedilen sonsuz güç sahibi, merhametli, her şeyi bilen tanrı tanımını reddetmiyorum, ama varlığını da kabul etmiyorum çünkü ikisi için de bir kanıt yok.

Son düzenleme:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı